روندها
اقتصاد جهان در هفتهای که گذشت - ۲۳ اردیبهشت ۸۷
گروه بینالملل- به نظر میرسد در ایالات متحده نگرانیهای والاستریت و بازار درباره اقتصاد اندکی کاهش یافته است، به نحوی که حتی افزایش قیمت در برخی از روزهای هفته موجب رونق بازار شد. دلیل این موضوع گزارش اشتغال در ایالات متحده است که آن اندازه که بازار گمان میبرد، خطرناک بود. اداره کار ایالات متحده هفته گذشته در گزارشی میزان اشتغال را منتشر کرد. براساس این گزارش در ماه آوریل کارفرمایان فقط ۲۰۰۰۰ شغل کم کرده بودند که نسبت به ۸۰۰۰۰ شغل که در سه ماه قبل کم شده بود، رقمی کمتر بود و امیدواریهای زیادی را درباره توانایی اقتصاد برای احیا و بهبود ایجاد کرد. نرخ بیکاری در ایالات متحده از ۱/۵درصد به ۵درصد کاهش یافت که حکایت از افزایش تعداد کارگران پارهوقت دارد. در آمریکا، کاهش تعداد مشاغل و نیز ساعات کار باعث رشد بهرهوری در سه ماه اول شد، میزان تولید به ازای هر ساعت در بخش غیرکشاورزی ۲/۲درصد افزایش یافته است، این در حالی است که در سه ماه پایانی سال ۲۰۰۷، بهرهوری رشدی ۸/۱درصد را تجربه کرده بود. در حالی که به دلیل طرح دولت برای کمک به کسانی که برای خرید خانه وام گرفتهاند که به نوعی کمک به سیستم بانکی و مالی محسوب میشود، بانک سیتیگروپ اعلام کرد میخواهد ۴۰۰میلیارد دلار از سرمایه خود را در سه سال آینده بفروشد. این بانک به طور کلی ۵۰۰میلیارد دلار سرمایه دارد که میخواهد آن را به ۱۰۰میلیارد دلار تنزل دهد. در اواخر سال ۲۰۰۷ این بانک بزرگ آمریکا که بیش از ۳۶میلیارد دلار سرمایه برای جبران ضرر خود در اثر وامهای اعتباری به سرمایه خود افزوده بود، هفته گذشته اعلام کرد که قصد دارد ۳میلیارد دلار از سرمایه خود را به منظور بهبود وضعیت مالی بفروشد. سیتیگروپ حدود ۱۵میلیارد دلار تا پایان ماه مارس ضرر داده است.
مایکروسافت به دلیل رفتار ضدرقابتی و انحصاریاش ۸۹۹میلیون یورو (۴/۱میلیارد دلار) جریمه شد. این جریمه که بزرگترین مبلغ جریمهای است که کمیسیون اروپا تاکنون در حق کمپانی روا داشته است، از سوی مایکروسافت مورد اعتراض قرار گرفته است. مطابق رای دادگاه اروپا، مایکروسافت متهم است که از ارائه کد نرمافزارهای ساخته شده خود به کمپانیهای رقیب خودداری کرده و مایکروسافت نسبت به این رای تقاضای فرجام کرده است.
در منطقه یورو، میزان خردهفروشی در ماه مارس ۴/۰درصد تنزل کرد که به طور کلی نسبت به سال قبل ۶/۱درصد کاهش نشان میدهد. میزان خردهفروشی در اسپانیا برای چهارمین ماه متوالی کاهش یافته است که ۳/۵درصد نسبت به سال قبل در ماه مارس تنزل نشان میهد، این آمار و ارقام باعث شد تا بانک مرکزی اروپا در هفته گذشته اولویت را بر فشارهای تورمی در منطقه یورو بدهد و نرخ بهره این منطقه را در ۴درصد ثابت نگهدارد، این در حالی است که بانک مرکزی آمریکا هفته قبل از آن برای تحریک رشد اقتصادی کشور نرخ بهره را ۲۵/۰درصد کاهش داده بود. در بریتانیا هم بانک مرکزی کشور نرخ بهره را هفته قبل تغییر نداد و برای اولین بار پس از مدتها تصمیم گرفت فشارهای تورمی را در کشور جدی بگیرد و نرخ بهره ۵درصد را حفظ کند. تولید صنعتی در بریتانیا در ماه مارس ۵/۰درصد در ماه تنزل یافته است که البته باز هم حدود ۲/۰درصد نسبت به سال قبل افزایش نشان میدهد. اما در اقتصادهای نوظهور، بانک اندونزی اولین و آخرین کشوری است که در نظر دارد سیاستهای پولی سفت و سختی اتخاذ کند. در روز ششم ماه مه نرخ بهره را بانکمرکزی این کشور ۲۵/۰ افزایش داد و به ۲۵/۸درصد رساند. پیش از این در چین، هند و کرهجنوبی بانکهای مرکزی برای مهار تورم، نرخ بهره را افزایش داده بودند.
پیشبینی کنندگان اکونومیست وضع اقتصاد آمریکا را خیلی نگرانکننده نمیبینند. اگرچه خیلی هم امیدوارکننده نیست.
بر اساس نظرسنجی ماهانه اکونومیست، نرخ تولید خالص داخلی در سال آینده ۷/۱درصد رشد خواهد یافت. این در حالی است که در سه ماه اول سال تولید ناخالص داخلی کشور ۶/۰درصد رشد داشته است.
ارسال نظر