دولت برمه از پذیرش امدادگران خارجی خودداری می‌کند

گروه بین‌الملل- با وجود اوضاع وخیم و نبود نیروی کافی در برمه دولت این کشور از ورود امدادگران خارجی و حتی امداد‌گران سازمان ملل به این کشور جلوگیری کرده است. برمه پس از گردباد مرگباری که بیش از ۱۵‌هزار کشته بر جای گذاشت اکنون با مشکل امدادرسانی روبه‌رو است. اما دولت نظامی‌این کشور از صدور روادید برای امدادگران بین‌المللی خودداری می‌ورزد. دولت برمه گفته است مایل به پذیرش امدادگران خارجی برای کمک به آسیب‌دیدگان از گردباد اخیر این کشور نیست. در حالی که جامعه بین‌المللی خواستار مشارکت فوری در کمک به آسیب‌دیدگان است، دیروز وزارت خارجه برمه با صدور بیانیه‌ای اعلام داشت که هر نوع اقلام کمکی ارسال شده از خارج را با خرسندی می‌پذیرد؛ اما توزیع این اقلام را خود برعهده می‌گیرد.

در این بیانیه، که در رسانه‌های دولتی برمه منتشر شده، آمده است که در حال حاضر، دولت برمه به دریافت اقلام کمکی اولویت می‌دهد و تلاش گسترده‌ای را با استفاده از امکانات داخلی برای توزیع این کمک‌ها به کار می‌برد. روز شنبه این هفته، وزش گردباد و توفان شدید در مناطق وسیعی از برمه تلفات و خسارات گسترده ای را برجای گذاشت و تخمین زده می‌شود که در اثر آن یک‌میلیون نفر نیز بی‌خانمان شده باشند. سازمان ملل و بسیاری از کشورهای جهان آمادگی خود را برای کمک فوری به آسیب‌دیدگان، به خصوص ساکنان مناطق دور افتاده این کشور، اعلام کرده اند.

سازمان‌های امدادرسانی گفته‌اند که با توجه به وسعت ویرانی‌ها و آسیب جدی به زیرساخت‌های اقتصادی، از جمله راه‌های ارتباطی، دولت برمه به تنهایی قادر به کمک به آسیب‌دیدگان نیست و امدادرسانی به آنان مستلزم مشارکت بین‌المللی است. رژیم برمه یکی از استبدادی‌ترین نظام‌های حکومتی جهان محسوب می‌شود و ورود خارجیان، به خصوص رسانه‌های همگانی را، ظاهرا از بیم آگاهی افکار عمومی‌ جهان از شرایط داخلی این کشور، همواره محدود کرده است.

دولت برمه نه تنها با ورود امدادگران از اکثر کشورهایی که آماده کمک‌رسانی به آسیب‌دیدگان گردباد هستند، مخالفت کرده بلکه تا کنون تاکید داشته که اقلام کمکی نیز باید از طریق سازمان ملل متحد ارسال شود. در همان حال، سازمان ملل و سایر سازمان‌های کمک‌رسانی بین‌المللی گفته‌اند که دولت برمه برای امدادگران آنها که اکثرا در انتظار حرکت به سوی برمه در تایلند به سر می‌برند، روادید صادر نمی‌کند.

در بیانیه دولت برمه آمده است که تاکنون یازده هواپیمای حامل اقلام ضروری برای توفان زدگان دریافت شده و موثرترین راه کمک به آنان، ادامه ارسال کمک‌های اضطراری است و اعزام امدادگر لزومی‌ ندارد. براساس گزارش‌هایی که سازمان‌های بین‌المللی انتشار داده‌اند، تعدادی از شهرها و روستاهای این منطقه کمابیش از میان رفته و بسیاری از ساکنان آنها کشته شده‌اند، در حالی‌که بخش‌هایی از این منطقه را آب گرفته و اجساد قربانیان روی آب شناور است.

آسیب‌دیدگان با کمبود مواد غذایی و آب آشامیدنی دست به گریبان هستند و خطر شیوع بیماری‌های مسری آنان را تهدید می‌کند. به گفته شاهدان عینی، هزاران تن از داوطلبان برمه‌ای، از جمله راهبان بودایی، همچنان در رانگون، شهر اصلی برمه، در انتظار امکاناتی برای عزیمت به مناطق آسیب‌دیده هستند. تعدادی از کشورهای جهان آمادگی خود را برای کمک به آسیب‌دیدگان از طریق اعزام امدادگر و ارسال اقلام ضروری و امکانات توزیع زمینی و هوایی اعلام داشته اما دولت برمه از این پیشنهادها استقبال چندانی نکرده است.

این کشورها نگران آن هستند که بدون حضور امدادگرانی خارجی، کمک‌های ارسالی در اختیار نیازمندان قرار نگیرد و به هدر رود یا اینکه دولت برمه از آنها برای مقاصد خود بهره‌برداری کند؛ به خصوص اینکه قرار است به زودی قانون اساسی مورد نظر نظامیان در این کشور به رای گذاشته شود و امکان استفاده از شرایط کنونی برای تاثیرگذاری بر نتیجه چنین رای گیری وجود دارد. به همین دلیل، برخی از کشورها، به خصوص آمریکا و فرانسه، خواستار اقدام یک‌جانبه جامعه بین‌المللی برای امدادرسانی شده اند و از جمله پیشنهاد کرده‌اند که بسته‌های حاوی اقلام ضروری توسط هواپیما و هلی‌کوپتر و بدون کسب اجازه دولت برمه در مناطق آسیب‌دیده توزیع هوایی شود.