گروه بین‌الملل- با نزدیک شدن فصل گرما، مقامات ژاپنی خواستار صرفه جویی در مصرف برق شده‌اند.

به گزارش بی‌بی‌سی، روز جمعه، ۲۹ اردیبهشت (۱۸ مه)، دولت ژاپن با انتشار اطلاعیه‌ای اعلام کرد که برای جلوگیری از لزوم خاموشی‌های نوبتی در تابستان سال جاری، دست کم پانزده درصد صرفه‌جویی در مصرف برق در مناطق صنعتی و شهری غرب این کشور در مقایسه با میزان مصرف در سال ۲۰۱۰ ضرورت دارد. نیاز به صرفه جویی برق نتیجه زمین لرزه و سونامی ژاپن در مارس سال گذشته است که در نتیجه آن، نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما به شدت آسیب دید و باعث نگرانی در مورد ایمنی نیروگاه‌های اتمی شد.

در اطلاعیه دولت آمده است که در صورت تحقق هدف پانزده درصد صرفه‌جویی، خاموشی‌های نوبتی لزومی نخواهد داشت هر چند به واحدهای صنعتی توصیه شده است به هرحال برنامه‌های اضطراری مقابله با چنین ضرورتی را آماده داشته باشند.

مناطق شرقی ژاپن محل استقرار شماری از واحدهای صنعتی مهم این کشور مانند شرکت‌های عظیم صنایع الکترونیک پاناسونیک و شارپ است که صادرات آنها بخش عمده‌ای از عواید ارزی ژاپن را تشکیل می‌دهد.

از زمان وقوع سونامی، برخی از این صنایع به دلیل نگرانی از کمبود برق بخشی از فعالیت‌های تولیدی خود را به خارج انتقال داده‌اند.

ژاپن با تولید ناخالص داخلی سالانه پنج تریلیون دلار سومین اقتصاد بزرگ جهان پس از آمریکا و چین محسوب می‌شود و تا قبل از وقوع سونامی، حدود سی درصد از برق مصرفی این کشور از نیروگاه‌های هسته‌ای تامین می‌شد.

پس از فاجعه رآکتور هسته‌ای فوکوشیما و آلودگی زیست‌محیطی ناشی از آن، دولت ژاپن فعالیت تمامی پنجاه نیروگاه اتمی آن کشور را برای انجام بازرسی‌های ایمنی سختگیرانه‌تر به طور موقت متوقف کرد.

با این‌همه، به دلیل نگرانی مردم در مورد ایمنی نیروگاه‌های هسته‌ای به طور کلی، این نیروگاه‌ها هنوز به مدار بازنگشته‌اند و کمبود ناشی از توقف فعالیت آنها از طریق استفاده از نیروگاه‌های حرارتی، که هزینه تولید بالاتری دارد، و صرفه جویی در مصرف جبران شده است.

نگرانی در مورد ایمنی هسته‌ای

تابستان سال گذشته، دولت ژاپن مقررات پانزده درصد کاهش اجباری در مصرف برق مشتریان برخی شرکت‌های تولیدکننده برق در شرق ژاپن را به اجرا گذاشت اما در سال جاری، هدف مشخصی در این زمینه اعمال نمی‌شود.

فرارسیدن فصل تابستان و گرمای هوا معمولا با افزایش مصرف برق در ژاپن همراه است و از مشتریان برق در غرب ژاپن هم خواسته شده است تا در مصرف برق صرفه‌جویی کنند.

در جریان سونامی سال گذشته، نیروگاه هسته‌ای فوکوشیما دائیچی به شدت آسیب دید و منطقه وسیعی را به تشعشعات اتمی آلوده کرد و باعث جابجایی هزاران تن از ساکنان این مناطق شد.

این حادثه به بازنگری سیاست استفاده از نیروگاه‌های هسته‌ای نه تنها در ژاپن، بلکه در نقاط دیگر جهان نیز منجر شد و از جمله برخی کشورهای اروپایی برنامه‌های توسعه تاسیسات برق هسته‌ای خود را مورد تجدید نظر قرار دادند.

تولید برق از نیروگاه‌های هسته‌ای در مقایسه با سایر نیروگاه‌ها از امتیازات اقتصادی قابل توجهی برخوردار است و در مقابل، خطرات ناشی از حوادث در این نیروگاه‌ها هم بیشتر است.

اگرچه در مقایسه با نیروگاه‌های سوخت فسیلی، ساخت نیروگاه هسته‌ای معمولا به سرمایه‌گذاری سنگین‌تری نیاز دارد، اما طول عمر مفید نیروگاه‌های هسته‌ای به مراتب طولانی‌تر و هزینه جاری تولید برق در این تاسیسات به طرز قابل توجهی کمتر از نیروگاه‌های حرارتی است که به دلیل استفاده از سوخت فسیلی، از منابع تولید گازهای گلخانه‌ای هم هستند.

به همین دلیل، افزایش بهای نفت در دهه ۱۹۷۰ باعث روی آوردن بسیاری از کشورهای واردکننده نفت به برق اتمی شد اما با توجه به ابعاد هراس آور آسیب به نیروگاه‌های اتمی دست کم در حال حاضر، باعث رویگردانی از این فن آوری شده است.

طی یک سال اخیر، شماری از کشورهای پیشرفته غربی برنامه‌های احداث نیروگاه‌های اتمی را دست کم به طور موقت به حالت تعلیق در‌آورده‌اند و از سرگیری این برنامه‌ها را به بررسی‌های بیشتر در مورد ایمنی این نیروگاه‌ها موکول کرده‌اند.