موج ناآرامیها در اروپا
گروه بینالملل- با الهام از جنبش ضدسرمایهداری «اشغال وال استریت» در ایالات متحده آمریکا در بعضی شهرهای اروپایی اعتراضهای مشابهی در روز شنبه شکل گرفت. اسپانیا روز یکشنبه هم ناآرام بود.
دستگیری یک معترض توسط پلیس مادرید- عکس: Getty Images
گروه بینالملل- با الهام از جنبش ضدسرمایهداری «اشغال وال استریت» در ایالات متحده آمریکا در بعضی شهرهای اروپایی اعتراضهای مشابهی در روز شنبه شکل گرفت. اسپانیا روز یکشنبه هم ناآرام بود. این اعتراضها بخشی از اقدام سراسری طرفداران جنبش ضدسرمایهداری بودهاند. در لندن، پایتخت بریتانیا در تجمعی یازده نفر دستگیر شدند. درگیریای نیز میان پلیس و معترضان در برابر «بانک انگلستان» در شهر لندن رخ داده است.
در شهر فرانکفورت آلمان، معترضان در نزدیکی ساختمان «بانک مرکزی اروپا» تجمع ضدسرمایهداری برگزار کردند.
یکی از حاضران در تجمع در این شهر در مصاحبهای گفت: «ما علیه سیاستهایی تظاهرات میکنیم که ثروتمندها را ثروتمندتر و فقیرها را فقیرتر میکنند. بانک مرکزی اروپا اینجا در شهر فرانکفورت نقش مهمی در این روند ایفا میکند. ما این رویه را نمیپذیریم و علیه آن اعتراض میکنیم.»
در مسکو نیز اعتراضهای ضددولتی هنوز پایان نیافتهاند. نزدیک ۲۰۰ نفر از حامیان گروههای مخالف دولت در پایتخت روسیه در اعتراض به آنچه آنها «رژیم دیکتاتوری ولادیمیر پوتین»، رییسجمهوری این کشور خواندهاند، در یکی از بلوارهای مرکزی مسکو تجمع کردند. آنها همچنین به دستگیری دو تن از سران مخالفان دولت اعتراض داشتند.
سرکوب «خشمگینان» مادرید
ساعات اولیه بامداد یکشنبه پلیس اسپانیا با ورود به میدان پوئرتو دل سول، میدان اصلی شهر مادرید به حضور تظاهرات بزرگ «خشمگینان» موسوم به «ایندیگنادوس» خاتمه داد. سازماندهندگان این تظاهرات گفته بودند تا روزسهشنبه در مادرید پایتخت و ۸۰ شهر دیگر اسپانیا به حضورشان ادامه خواهند داد. اما دولت ماریانا راخوی نخست وزیر اسپانیا مجوز تظاهرات را تنها تا ساعت ۱۰ شب شنبه صادرکرده بود.
این تجمع بزرگ به مناسبت نخستین سالگرد شکلگیری جنبش «خشمگینان» از شامگاه شنبه در میدان سول مادرید آغاز شد.
یکی از شرکتکنندگان دراین تجمع بزرگ میگوید: «ما بیشماریم و باید بیشمارتر هم بشویم. این دلیل وجودی ایندیگنادوس است.» دیگری میگوید: «دولت با بهرهبرداری از شرایط میخواهد تمام خدمات عمومی را قطع و از مسوولیتها شانه خالی کند. شرایط بد اقتصادی به آنها اجازه میدهد هر کاری بکنند. بنابراین معتقدم همه باید با این کار مقابله کنند.»
جنبش «ایندیگنادوس» جنبشی خود جوش در اعتراض به سیاستهای سختگیرانه مالی، بحران اقتصادی و بیکاری در اسپانیا شکل گرفت و منشا الهام حرکتهای مشابه در اروپا و حتی در آمریکا شد.
حمله به دفاتر اداره مالیات ایتالیا
دفتر اداره مالیات شهر لیورنو در استان توسکانی در مرکز ایتالیا با دو بمب آتشزا مورد حمله قرار گرفت. به گفته پلیس محلی کسی در حمله روز شنبه آسیب ندیده است.
این اولین مورد حمله به ادارات مالیات ایتالیا طی ماههای اخیرنیست. نارضایتی و خشم عمومی ازاین ادارات بعد از خودکشیهای سرمایهداران متوسط و خرده پای این کشور به اوج رسیده است. این سرمایه داران با افزایش مالیات ها و ناتوانی در پرداخت آن مواجه هستند.
دولت ماریو مونتی نخست وزیر ایتالیا برای کاهش کسری بودجه عظیم، مالیاتها را افزایش داده و سن بازنشستگی را بالا برده است. هفته گذشته یکی از این سرمایهداران بدهکار در شهر ناپل رییس اداره مالیات را چند ساعت به گروگان گرفت و در شهر دیگری این اداره با بمب پستی مورد حمله واقع شد.
ویتوریو گریلی معاون سابق وزارت اقتصاد ایتالیا میگوید: «وقتی مردم احساس میکنند دولت دشمنشان است، تصور اینکه از آنها توقع پرداخت مالیاتهای مقرره را داشته باشد، غیرممکن است.»
طی تظاهرات روز یکشنبه در شهر رم، مردم دهها آدمک دارزده را بطور نمادین از پلهای رود تیبر آویزان کردند. انجمن شرکتهای خصوصی متوسط ایتالیا گفته از ابتدای سال جاری میلادی ۳۰ نفر از تاجران و سرمایهداران خودکشی کردهاند.
احتمال خروج یونان از حوزه یورو
در «بانک مرکزی اروپا» خروج یونان از منطقه پولی یورو در صورت ادامه ابهام در تشکیل دولت ائتلافی این کشور مطرح شده است. دولت ائتلافی از هفته گذشته، پس از برگزاری انتخابات پارلمانی هنوز در این کشور تشکیل نشده است. در اتحادیه اروپا تاکید بر تشکیل دولت ائتلافی برای اجرای سیاستهای ریاضتی و تعهدات یونان در قبال دریافت کمکهای مالی خارجی بوده است. کمکهایی که این کشور برای رفع خطر ورشکستگی مالی دریافت کرده است.
خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا، تلویحا درباره لزوم اجرای تعهدات مالی یونان در منطقه یورو در قبال دریافت کمکهای مالی از اتحادیه اروپا گفت: «وقتی یکی از اعضای مجموعهای به قوانین آن احترام نمیگذارد، بهتر است دیگر در آن نماند. این برای همه سازمان ها، موسسهها و هر پروژهای صادق است.» این موضعگیری در شرایطی است که گفتوگوهای کارولوس پاپولیاس، رییسجمهوری یونان با سران احزاب این کشور درباره تشکیل دولت ائتلافی در این کشور آغاز شده است.
در صورت شکست گفتوگوها باید انتخابات پارلمانی دوباره در یونان برگزار شود. انتخاباتی که براساس نظرسنجیهای جدید ممکن است حزب چپگرای تندروی «سیریزا» پیروز آن باشد.
رایدهندگان مخالف تدابیر ریاضتی در یونان، در انتخابات پارلمانی اخیر به جای انتخاب دو حزب عمده محافظه کار و سوسیالیست به احزاب کوچکتر مخالف سیاستهای ریاضتی مطلوب اتحادیه اروپا رای دادند.
ارسال نظر