اقتصاد، رییس‌جمهوری آینده فرانسه را انتخاب می‌کند

فرانسوا اولاند، نامزد سوسیالیست فرانسه(راست)، نیکلا سارکوزی رییس جمهوری فرانسه/ عکس: Getty Images

به نظر می‌رسد رقابت اصلی میان سارکوزی و اولاند در جریان است. اصلی ترین موضوعاتی که می‌تواند در رقابت‌های انتخاباتی در فرانسه تاثیرگذار باشد، چیست؟ مهم ترین متغیری که می‌تواند بر رفتار رای دهندگان فرانسوی تاثیر بگذارد مسائل اقتصادی است. مدتی است که فرانسه در پرتو بحران‌های اقتصادی که هم در سطح جهان و هم در سطح اروپا اتفاق افتاده، دچار رکود اقتصادی شده و از رشد اقتصادی این کشور کاسته شده‌است. نرخ بیکاری در این کشور بسیار بالا است و عددی نزدیک به ده درصد را نشان می‌دهد.

قدرت خرید مردم کاهش یافته و موازنه تجاری این کشور منفی شده و دچار کسری بودجه شده ‌است. اینها مشکلات اقتصادی فرانسه است که البته دولت برای جبران کسری بودجه سیاست‌های ریاضتی مانند افزایش مالیات بر ارزش افزوده و حذف پست‌ها و مشاغل دولتی و کوچک‌سازی دولت و کاهش خدمات و مزایای اجتماعی را در پیش گرفته که این اقدامات نیز به مشکلات اضافه کرده و باعث نارضایتی اجتماعی بیشتری شده‌است.

وضعیت هر یک از این کاندید‌ا‌ها چگونه است؟ آیا نظر‌سنجی‌هایی در این خصوص منتشر شده‌است؟

نظرسنجی‌های منتشر شده نشان می‌دهند که در دور اول این دو نامزد رقابت نزدیکی با یکدیگر دارند. به طوری که بعضی از نظ‌ر‌سنجی‌ها نشان می‌دهد سارکوزی با اختلاف یک و نیم تا دو درصد جلوتر است. اما در دور دوم، نظرسنجی‌ها نشان می‌دهند که اولاند بین هشت تا ده درصد از سارکوزی جلوتر است.

بنابراین احتمال بیشتری وجود دارد که اولاند انتخاب شود؟

بله؛ فعلا نظر سنجی‌ها این مساله را نشان می‌دهد.

موضوعات سیاست خارجی تا چه حد در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه تاثیرگذار است؟

تاثیر موضوعات سیاست خارجی در انتخابات ریاست جمهوری در فرانسه بسیار کم است. اولا همیشه در فرانسه این‌گونه بوده است که وضعیت اقتصادی و معیشتی اولین دغدغه رای دهندگان است. مسائل سیاست خارجی چندان تاثیری در رفتار رای دهندگان ندارد. ثانیا مواضع دو کاندیدا در مورد مسائل سیاست خارجی نیز چندان تفاوتی با یکدیگر نمی‌کند.

به نظر می‌رسد بعضی از مسائل سیاست خارجی، می‌تواند در مسائل اقتصادی داخلی تاثیر گذار باشد. به طور مثال تحریم نفت ایران روی قیمت بنزین و حامل‌های انرژی در کشورهای اروپایی تاثیر گذاشت. این گونه مسائل چقدر در بحث انتخابات فرانسه تاثیرگذار است؟

در این مورد بحث زیادی صورت نگرفته‌است. اولاند در این خصوص گفته است که من هم طرفدار وضع تحریم‌های سخت‌گیرانه علیه ایران هستم؛ اما تنها مساله‌ای که در حال حاضر می‌تواند وجود داشته باشد این است که اولاند در صورت انتخاب به عنوان رییس جمهوری بیشتر توجه خود را معطوف به مسائل داخلی خواهد کرد و آن جاه‌طلبی‌ها و بلند پروازی‌های سارکوزی را برای نقش آفرینی در مسائل بین المللی ندارد.

در نتیجه می‌توان انتظار داشت که در صورتی که او به ریاست جمهوری برسد نقش پیشگامی‌و پیشتازی سارکوزی را رها می‌کند و مانند سارکوزی وارد صحنه نخواهد شد. اما مواضع اصولی اولاند نیز هم سویی با اردوگاه غرب خواهد بود.

بنابراین دو حزبی که در حال رقابت هستند، در مسائل مربوط به سیاست خارجی چندان تفاوت دیدگاه ندارند؟

خیر. تفاوتی ندارند. ممکن است در عمل تفاوت‌های جزئی داشته باشند. مثلا در مورد افغانستان اولاند گفته‌است که من یک سال زود‌تر از آن چه سارکوزی گفته بود نیروهای فرانسه را از افغانستان خارج می‌کنم. یا در مورد اتحادیه اروپا و چگونگی برون رفت از بحران یورو تا حدی اختلاف نظر وجود دارد. اما این‌ها اختلاف نظر اساسی به حساب نمی‌آید. هر چند که ‌اولاند با عضویت مجدد فرانسه در بخش نظامی‌ناتو در زمانی که سارکوزی فرانسه را دوباره وارد ستاد فرماندهی ناتو کرد، مخالف بود اما الان گفته است که قصد ندارد که بار دیگر فرانسه را از بخش نظامی‌ناتو خارج نماید.

جمع بندی شما از مجموعه شرایطی که در فضای انتخاباتی فرانسه جریان دارد چیست؟

به نظر می‌رسد در فضای انتخاباتی فرانسه، سارکوزی برای اینکه بتواند رای بیشتری جمع کند، تلاش کرده است که به سمت راست گرایش نشان دهد تا جایی که حتی به راست افراطی هم متمایل شده‌است تا آرای جبهه ملی را به نفع خود مصادره کند. به همین دلیل مسائل مربوط به امنیت و مهاجرت را پیش کشید. حتی اعلام کرد که من درخواست بازنگری در پیمان شنگن را دارم.

از طرف دیگر با توجه به اینکه جبهه چپ که متشکل از احزاب چپ‌گرا و حزب کمونیست فرانسه است، راه حل‌هایی در برنامه‌های اقتصادی ارائه دادند و در این برنامه‌ها به عدالت اجتماعی بیشتر و اخذ مالیات‌های بیشتر از کسانی که در آمد بالا دارند، اولاند را تحت فشار قرار دادند تا او نیز بیشتر به سمت چپ افراطی بغلطد. در نتیجه حالت دو قطبی در این انتخابات بیشتر شده‌است.

به این صورت که سارکوزی درصدد است که آرای راست افراطی را به دست آورد و اولاند هم در پی جلب آرای چپ افراطی است. لذا مواضع این دو حالت دو قطبی پیدا کرده است و این بیشتر در مورد مسائل اقتصادی صدق می‌کند و نه مسائل مربوط به سیاست خارجی. به هر حال تا‌کنون نظر سنجی‌ها با توجه به کاهش محبوبیت سارکوزی در بین مردم، نشان داده است که حزب سوسیالیست اولاند از اقبال بیشتری برای پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری فرانسه برخوردار است.

در شرایطی که تنها یک هفته به دور اول انتخابات ریاست جمهوری فرانسه زمان باقی است، نظر‌سنجی‌ها از اقبال عمومی‌نسبتا بیشتر به فرانسوا اولاند، نامزد سوسیالیست فرانسه، در مقایسه با نیکلا سارکوزی خبر می‌دهند. در دور نخست انتخابات ریاست جمهوری فرانسه که روز بیست و دوم آوریل (سوم اردیبهشت ۱۳۹۱) برگزار می‌شود، علاوه بر سارکوزی و اولاند، خانم مارین لوپن، رهبر حزب راستگرایان افراطی فرانسه موسوم به جبهه ملی، ژان لوک ملانشون، از جبهه چپ فرانسه و فرانسوا بایرو، رهبر حزب مردم با هم به رقابت می‌پردازند. «سایت دیپلماسی ایرانی» مهم‌ترین موضوعات مطرح در این انتخابات را در گفت‌و‌گو با دکتر پیروز ایزدی، کارشناس مسائل فرانسه بررسی کرده است.

دکتر پیروز ایزدی