افزایش فشارهای دیپلماتیک بر سوریه

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه/عکس: AP

گروه بین‌‌الملل‌- دولت سوریه اعلام کرد که نشست وزرای کشوهای عربی در «رباط» پایتخت مراکش برای بررسی بحران این کشور را تحریم کرده است.

به گزارش ایلنا به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، وزارت خارجه سوریه اعلام کرد که دولت این کشور تصمیم گرفته است در نشست وزرای خارجه کشورهای عربی با حضور ترکیه برای بررسی بحران سوریه که دیروز، چهارشنبه، برگزار شد، شرکت نکند. ‌تحریم نشست رباط توسط دولت سوریه در حالی رخ می‌دهد که شورای همکاری خلیج‌فارس درخواست سوریه برای برگزاری نشست اضطراری سران عرب را به دلیل آنکه اتحادیه عرب برای بررسی اوضاع سوریه در رباط نشست برگزار می‌کند، رد کرد.

شورای همکاری خلیج‌فارس همچنین بر تایید تصمیم‌های اتحادیه عرب در مورد سوریه و در صدر آن طرح کشورهای عربی و تعلیق عضویت سوریه تاکید کرد.

این در شرایطی است که دولت ترکیه فشارهای دیپلماتیک خود را بر این کشور افزایش داده‌است.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه خطاب به بشار اسد، رییس‌جمهوری سوریه گفته است که ساختن آینده بر «خون ستمدیدگان» ممکن نیست.

او همچنین حملات به فرستادگان دولت ترکیه در سوریه را محکوم کرد‌ه‌است.

اردوغان همچنین گفته‌است که بشار اسد باید تلاش کند تا نگذارد تاریخ از او به عنوان رهبری خونخوار یاد کند.

در همین حال وزیر انرژی ترکیه اعلام کرده ‌است که کشورش پروژه‌های مشترک اکتشاف نفت در سوریه را متوقف کرده‌است.

سوریه همچنین از سوی اتحادیه عرب که عضویت این کشور را در این اتحادیه به حالت تعلیق درآورده، تحت فشار فزاینده‌ای قرار گرفته است.

روز دوشنبه این هفته نیز ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن نخستین رهبر در دنیای عرب بود که به طور صریح از بشار اسد، رییس جمهوری سوریه خواست تا از قدرت کناره‌گیری کند.

سازمان ملل متحد اعلام کرده است که از زمان آغاز اعتراضات به حکومت بشار اسد در سوریه از ماه مارس گذشته، بیش از ۳ هزار و پانصد نفر کشته شده‌اند. مقام‌های سوری باندهای تبهکار و شبه نظامیان را عامل خشونت‌های اخیر در این کشور معرفی کرده‌اند. رسانه‌های دولتی سوریه روز سه شنبه اعلام کردند که مقامات این کشور برای نشان دادن حسن نیت، ۱۱۸۰ نفر از کسانی را که در جریان تظاهرات اعتراض آمیز ماه‌های اخیر بازداشت شده بودند، آزاد کرده ‌است.

خبرگزاری رسمی سوریه اعلام کرده‌است که آزاد شدگان کسانی هستند که دستشان به خون کسی آلوده نبوده‌است.

آزادی زندانیان یکی از خواسته‌های اتحادیه عرب بوده‌است که قرار بود دیروز بار دیگر تشکیل جلسه دهد.

رجب طیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه که زمانی روابط نزدیکی با دولت سوریه داشت، روز دوشنبه گفت که آنکارا از اینکه بشار اسد به خواست‌های جهانی برای توقف خشونت پاسخ مثبت دهد، قطع امید کرده‌است.

اردوغان در سخنانی که در جمع نمایندگان حزب عدالت و توسعه مطرح کرد، گفت: «بشار اسد باید پایان غم انگیز کسانی را که علیه ملت خودشان اعلان جنگ می کنند، ببیند. من می‌خواهم به او یادآوری کنم که آینده را نمی‌توان بر خون ستمدیدگان ساخت.»

به گفته اردوغان تاریخ از این گونه رهبران به عنوان افرادی خونخوار یاد خواهد کرد.

تانر یلدیز، وزیر انرژی ترکیه نیز در ادامه خبرهایی که در مورد لغو همکاری‌های کشورش با سوریه اعلام کرده بود، تهدید کرد که در صورت ادامه سرکوب‌ها ترکیه صادرات برق به سوریه را متوقف خواهد کرد.

واکنش‌های اخیر مقام‌های ترکیه نسبت به سوریه پس از آن شدت گرفت که هواداران بشار اسد در دمشق به گروهی از دیپلمات‌های اعزامی از سوی ترکیه حمله ور شدند.

حمله‌کنندگان نسبت به تصمیم ترکیه برای حمایت از اقدام اتحادیه عرب در به تعلیق درآوردن عضویت سوریه در این اتحادیه خشمگین بودند.

با وجود‌ی‌ که ترکیه عضو اتحادیه عرب نیست، اما قرار بود وزیر امور خارجه این کشور در اجلاس دیروز این اتحادیه که در مراکش برگزار می‌شود شرکت و با همتایان عرب خود دیدار و گفت‌وگو کند.

قرار بود در این اجلاس موضع واحدی در قبال تحولات جاری در سوریه اتخاذ شود.

از سوی دیگر، حزب‌الله لبنان با ابراز تاسف از تصمیمات اخیر اتحادیه عرب علیه دمشق اعلام کرد که این تصمیم‌ها موجب به حاشیه کشاندن اتحادیه عرب و نابودی همکاری‌ بین کشو‌ر‌های عربی می‌شود.

به گزارش ایسنا به نقل از روزنامه وطن چاپ آمریکا، محمد فنیش، از رهبران ارشد حزب‌الله لبنان و وزیر مشاور در امور آبادانی دولت لبنان در سخنانی اعلام کرد که کسی که سوریه را مورد هدف قرار دهد، مطمئنا خیر و صلاح و ماهیت عربی و فلسطین را نمی‌خواهد و اقدامات علیه سوریه نابودی اتحادیه عرب را به دنبال دارد.

او با ابراز تعجب از اقدامات اخیر اتحادیه عرب تاکید کرد ما از اقدامات اتحادیه عرب مبنی بر فقدان تلاش‌ جهت اجرای برنامه‌ها برای پایان دادن به بحران سوریه تعجب می‌کنیم.

او همچنین از مواضع تحریک‌کننده آمریکا انتقاد و اضافه کرد: «اینکه مقامات آمریکایی با وجود اینکه دستور عفو عمومی صادر شده است، نمی‌خواهند خشونت‌ها در سوریه پایان یابد، نشان‌دهنده این است که آمریکا در حوادث سوریه و عملیات خرابکارانه در آن دست دارد و این کشور نمی‌خواهد که امنیت و دموکراسی در سوریه برقرار شود.»

در همین حال، هزاران تن از مردم سوریه در حمایت از بشار اسد و محکومیت تصمیمات اخیر اتحادیه عرب اقدام به برگزاری تظاهراتی گسترده در شهرهای مختلف این کشور کردند.

به گزارش ایسنا به نقل از خبرگزاری رسمی سوریه (سانا)، جمع زیادی از مردم سوریه در حمایت از برنامه‌های اصلاحی این کشور و نیز تاکید بر وحدت ملی و امنیت کشور به خیابان‌ها و میدان‌های اصلی برخی از شهرها از جمله لازقیه آمدند.

تظاهرات در این تظاهرات تصمیمات اخیر اتحادیه عرب و دخالت‌های خارجی در امور داخلی سوریه را رد کردند.

در شهر لازقیه هزاران تن از مردم سوریه در میدان اصلی این شهر تظاهرات کردند و علیه تصمیمات اخیر اتحادیه عرب شعار دادند.