«یورو» در انتظار تصمیم یونان

عکس: AFP در پی گرفتن رای اعتماد از پارلمان و برای فرار از ورشکستگی و فروپاشی دولت انجام گرفت

نخست‌وزیر یونان در تلاش برای تشکیل دولت ائتلافی

شادی آذری

همزمان با پایان یافتن کار اجلاس گروه بیست و افزایش فشارها بر جورج پاپاندرو، نخست‌وزیر یونان برای پذیرش کمک اتحادیه اروپا و اجتناب از فروپاشی اقتصادی و سیاسی این کشور، دیروز، شنبه، پاپاندرو پس از آنکه موفق شد از پارلمان رای اعتماد بگیرد، با رییس‌جمهوری کشورش دیدار کرد تا بتواند برای تشکیل ائتلافی نجات‌بخش با وی به توافق برسد.

پارلمان یونان در یک رای‌گیری که برای آینده‌ این کشور و سرنوشت سیاسی دولت سوسیالیست پاپاندرو تعیین‌کننده توصیف شده بود با ۱۵۳ رای موافق از مجموع ۳۰۰ نماینده پارلمان، موافقت کرد که نخست‌وزیر یونان به کار خود ادامه دهد.

به گزارش رویترز، پاپاندرو تنها ساعاتی پس از دریافت رای اعتماد از پارلمان این کشور و اعلام آمادگی‌اش برای استعفا از سمت نخست وزیری، اقدام به مذاکره برای تشکیل دولتی ائتلافی کرد. او در اواخر روزجمعه در یک سخنرانی در پارلمان کشورش گفت این ائتلاف جدید باید برای تصویب طرح نجات ۱۳۰ میلیارد یورویی (۱۷۹ میلیارد دلاری) تشکیل شود. این آخرین راه ادامه حیات برای دولتی است که در ماه دسامبر همه بودجه‌اش پایان خواهد یافت.

پاپاندرو بدون اشاره به زمان کناره‌گیری خود پس از دو سال ناآرامی‌های اقتصادی و سیاسی در این کشور تنها گفت که آماده است در مورد اینکه چه کسی دولت جدید را رهبری کند به بحث بنشیند. دولت جدید هم تنها تا انتخابات آینده که احتمالا در اوایل سال آینده میلادی برگزار می‌شود، روی کار خواهد بود.

پاپاندرو در نطق پیش از اعلام رای اعتماد پارلمان که در اوایل دیروز شنبه انجام داد، گفت: «آخرین چیزی که به آن فکر می‌کنم مقامم هست. حتی برایم مهم نیست که دوباره انتخاب نشوم. زمان آن فرا رسیده است که تلاشی جدید را در پیش گیریم. من هرگز به سیاست به عنوان یک حرفه نگاه نکرده‌ام.»

نخست‌وزیر یونان که چندی پیش برای پذیرش کمک اتحادیه اروپا پیشنهاد کرده بود که یک همه‌پرسی در سطح کشور انجام شود، با افزایش فشارهای داخلی و بین‌المللی مجبور به پس گرفتن پیشنهاد خود شد.

رهبران فرانسه و آلمان در اجلاس گروه بیست به پاپاندرو اعلام کرده بودند که اگر یونان طرح نجات مالی اتحادیه اروپا را نپذیرد، دیگر حتی یک سنت هم به این کشور داده نخواهد شد و این به معنای آن خواهد بود که دولت در ماه دسامبر ورشکسته اعلام خواهد شد. خوزه مانوئل باروسو، رییس کمیسیون اروپا در نشست سران گروه ۲۰ گفت که امیدوار است یونان در حوزه یورو بماند، ولی اضافه کرد که این کشور باید مسوولیت و تعهدات عضویت در این حوزه را هم بپذیرد و اجرایی کند.

پس از آن که پاپاندرو اعلام کرد که برای تصمیم‌گیری درباره اقدامات مربوط به ریاضت اقتصادی در یونان همه پرسی برگزار می‌شود، سیاستمداران مخالف دولت و تعدادی از اعضای هیات دولت یونان هم، خواهان استعفای او شدند. وزیر دارایی یونان گفته بود که این همه پرسی کنار گذاشته شده است، ولی با اعلام رسمی‌خبر برگزاری آن، بازارها با کاهش قابل توجه قیمت‌ها در طول هفته روبه‌رو شدند.دیروز رسانه‌ها و نشریات یونان رای اعتماد پارلمان به پاپاندرو را به معنای توافقی برای تشکیل دولتی بدون ریاست پاپاندرو تلقی کردند و یک روزنامه طرفدار دولت به نام تانیا در تیتر صفحه نخست خود نوشت: «اکنون دولت جدید!»

بلافاصله پس از آنکه پاپاندرو در سال ۲۰۰۹ روی کار آمد، معلوم شده بود که کسری بودجه این کشور سه برابر بیشتر از آن میزانی است که سلف محافظه‌کار وی اعلام کرده بود.

دیروز اجلاس گروه بیست با توافقاتی پایان یافت که امید می‌رود بتواند یونان را از بحران نجات دهد و از سرایت بحران به سایر کشورهای حوزه یورو جلوگیری کند. بر اساس بیانیه پایانی نشست رهبران کشورهای عضو گروه ۲۰، این گروه:

• متعهد می‌شود تا با سرعت بیشتری به سمت انعطاف پذیری در نرخ برابری ارزها حرکت کند.

• توافق می‌کند تا از صندوق بین‌المللی پول حمایت کند و در صورت لزوم پول بیشتری در اختیار این نهاد بگذارد.

• از دعوت ایتالیا از صندوق بین‌المللی پول برای نظارت بر اصلاحات اقتصادی این کشور استقبال می‌کند.

• از کشورهایی که منابع مالی عمومی‌بیشتری دارند، می‌خواهد تا به دنبال افزایش تقاضای داخلی باشند.

• از طرح‌های کشورهای حوزه یورو برای بازگرداندن اطمینان و ثبات مالی استقبال می‌کند.

• یک نیروی ضربت برای ایجاد شغل برای جوانان تشکیل می‌دهد.

پاپاندرو( چپ) در دیدار دیروز خود با رییس‌جمهوری یونان- عکس: AFP