احسان ابطحی

رژیم صهیونیستی روزسه‌شنبه اعلام کرد که ساخت‌و‌ساز حدود ۲ هزار خانه مسکونی در مناطق محل مناقشه با فلسطینیان در بیت‌المقدس شرقی و کرانه‌باختری رود اردن را شتاب می‌بخشد. این موضوع یک روز پس از آن اعلام می‌شود که فلسطینیان موفق شدند به عضویت کامل سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو درآیند، اقدامی که با خشم شدید اسرائیل و ایالات‌متحده همراه بود. به گزارش روزنامه نیویورک‌تایمز، این اقدام رژیم صهیونیستی یکی از خام‌ترین واکنش‌های این رژیم در درگیری با فلسطینیان به شمار می‌رود. اقدام اسرائیل در شتاب بخشیدن به ساخت‌و‌ساز‌ها در بیت‌المقدس شرقی و کرانه باختری رود اردن در شرایطی رخ می‌دهد که فلسطینیان پیش‌تر بار‌ها اعلام کرده‌اند که توقف کامل ساخت‌و‌سازها در سرزمین‌های اشغالی، مهم‌ترین پیش‌شرط آنان برای ادامه مذاکرات است، مذاکراتی که مدتی طولانی است به حالت تعلیق در آمده‌ و قدرت‌های جهانی بار‌ها اسرائیل را به دلیل ادامه ساخت‌و‌ساز‌ها در این مناطق محکوم کرده‌اند.

نبیل ابوردینه، سخنگوی محمود عباس، رییس تشکیلات خود‌گردان فلسطین، در واکنش به این اقدام در بیانیه‌ای اعلام کرد که تصمیم رژیم صهیونیستی می‌تواند «‌تخریب روند صلح را تسریع کند.»

پیش از این وزارت خارجه رژیم صهیونیستی، رای‌گیری روز دوشنبه یونسکو در پاریس، پایتخت فرانسه، را «‌مانور یکجانبه فلسطینیان» که «احتمال توافق صلح را از بین خواهد برد» توصیف کرده ‌بود. این وزارتخانه همچنین اضافه کرد که این رای‌گیری «فشاری غیرضروری به مسیر از سرگیری مذاکرات وارد خواهد کرد.» اسرائیل پیش از این بار‌ها خواستار از سرگیری مذاکرات اما بدون پیش‌شرط شده‌است.

با این همه رژیم صهیونیستی به طور واضح تسریع در عملیات شهرک‌سازی را به رای‌گیری روز دوشنبه یونسکو مرتبط نکرد اما یکی از مقامات بلند‌پایه این رژیم گفت که این اقدام در واکنش به فهرستی از نا‌رضایتی‌ها علیه دستگاه رهبری فلسطینیان انجام می‌شود. این مقام بلند‌پایه اضافه کرد که این نارضایتی‌ها شامل ممانعت فلسطینیان از بازگشت به میز‌ مذاکرات و تلاش‌های آنان برای «‌برداشتن گام‌هایی یکجانبه در سازمان ملل متحد است.»

این مقام بلندپایه رژیم صهیونیستی که به شرط فاش نشدن نامش سخن می‌گفت، در ادامه سخنان خود مدعی شد: «‌هنگامی که رهبری فلسطینیان بار‌ها در را بر روی مردم اسرائیل بسته‌است، شما نمی‌توانید از آنان بخواهید به خویشتنداری ادامه دهند.»

او اضافه کرد که اسرائیل به طور موقت انتقال در‌آمد‌های مالیاتی که برای تشکیلات خود‌گردان جمع‌آوری می‌شود را متوقف و آن را به تصمیم نهایی دولت درباره آینده آنان موکول خواهد کرد.

پیش از این هم رژیم صهیونیستی انتقال در‌آمد‌ها به تشکیلات خود‌گردان را به تاخیر انداخته‌بود که آخرین نمونه آن به بعد از توافق آشتی ملی میان فتح که تشکیلات خود‌گردان را در اختیار دارد و حماس در ماه مه باز می‌گردد.

این مقام رژیم صهیونیستی اضافه کرد که ۱۶۵۰ واحد مسکونی جدید در بخش‌هایی از بیت‌المقدس که به دنبال جنگ شش روزه در سال ۱۹۶۷ میلادی به اشغال این رژیم در‌آمد و سپس به سرزمین‌های اشغالی ضمیمه شد احداث می‌شود. اقدام اسرائیل در اشغال و سپس انضمام سرزمین‌های اشغالی فلسطینیان در سال ۱۹۶۷ و بعد‌ از آن، هیچگاه از سوی جامعه جهانی به رسمیت شناخته نشد. به گفته این مقام اسرائیلی بقیه واحد‌های مسکونی هم قرار است به ترتیب در شهرک‌های افرات و معاله آدومیم در جنوب و شرق بیت‌المقدس ساخته شوند.

این مناطق مناطقی هستند که رژیم صهیونیستی آن را بخشی از خاک خود می‌داند اما فلسطینیان تاکید می‌کنند که این مناطق بخش‌هایی از کشور آینده آنان است.

پیش‌تر و در واکنش به تصمیم یونسکو در پذیرش فلسطین به عنوان یک عضو کامل، دولت ایالات‌متحده هم بخشی از کمک خود به این سازمان را لغو کرد.

این در شرایطی است که عضویت کامل فلسطینی‌ها در یونسکو با اکثریت قابل توجه آرا تصویب شده‌بود. یک سخنگوی وزارت خارجه ایالات‌متحده در همین‌باره گفته‌بود که پرداخت حدود ۶۰ میلیون دلار به یونسکو در ماه آینده لغو می‌شود.

خانم ویکتوریا نولاند روز دوشنبه گفت: «ما قرار بود در ماه نوامبر یک پرداخت ۶۰ میلیون دلاری به یونسکو داشته باشیم. این پرداخت را انجام نخواهیم داد.»

او افزود: «عضویت فلسطینی‌ها در یونسکو محدودیت قانونی طولانی مدتی را به جریان می‌اندازد که دولت ایالات‌متحده را به پرداخت نکردن تعهدات مالی خود به یونسکو ملزم می‌کند. عضویت آمریکا در یونسکو متضمن منافع گسترده ما در زمینه مباحث آموزشی، علمی و فرهنگی است. ایالات‌متحده به عضویت و تعهد خود در یونسکو ادامه می‌دهد و برای تضمین آن با کنگره مذاکره خواهد کرد.»

آمریکا حدود یک پنجم هزینه سالانه این سازمان، یعنی حدود ۷۰ میلیون دلار، را تامین می‌کند.

در رای‌گیری روزدوشنبه در پاریس، ۱۰۷ کشور به نفع عضویت فلسطینی‌ها، ۱۴ کشور علیه آن و ۵۲ کشور هم رای ممتنع دادند.