گروه بین‌الملل- پس از چند روز معاملاتی متلاطم که از چشم‌انداز ناخوشایند مشاغل آمریکا ناشی شد، دیروز، سه‌شنبه بورس‌های اروپا رشد خود را از سر گرفتند اما بورس‌های آسیا دچار کاهش شدند. درپی اقدام بانک مرکزی سوییس برای کنترل ارزش فرانک، بورس این کشور نیز با افزایش روبه‌رو شد. پس از کاهش شدید روز دوشنبه، دیروز بورس‌های اروپا کار خود را با رشد آغاز کردند. شاخص فوتسی ۱۰۰ انگلستان ۲/۱ درصد جهش کرد و به ۶۳/۵۱۶۹ واحد رسید. شاخص داکس آلمان یک درصد افزایش یافت و به ۰۸/۵۲۹۹ واحد رسید. شاخص سی‌ای‌سی-۴۰ فرانسه نیز یک درصد رشد کرد و به ۵۰/۳۰۲۹ واحد رسید. بورس سوییس ۴ درصد جهش کرد، زیرا بانک مرکزی این کشور اعلام کرد به منظور مهار افزایش ارزش فرانک، نرخ ارز را در رقم ۲۰/۱ فرانک در برابر هر یورو ثابت کرده است. وال‌استریت که روز دوشنبه به مناسبت روز کارگر تعطیل بود، کار خود را با کاهش آغاز کرد. فروش آتی شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۶/۱ درصد تنزل کرد و به ۱۱۰۲۸ واحد رسید. فروش آتی شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۸/۱ درصد سقوط کرد و به ۸۰/۱۱۴۷ واحد رسید.

در آسیا شاخص‌ها با کاهش گسترده روبه‌رو شدند. شاخص میانگین نیکی ۲۲۵ ژاپن ۲/۲ درصد سقوط کرد و به ۵۷/۸۵۹۰ واحد رسید. ارزش سهام شرکت‌های صادرکننده نیز به دلیل نگرانی از وقوع رکودی دیگر در آمریکا به شدت کاهش یافت. ارزش سهام شرکت توشیبا ۱/۵ درصد سقوط کرد و ارزش سهام شرکت پاناسونیک افت ۴/۳ درصدی را ثبت کرد.

شاخص ای‌اس‌اکس ۲۰۰ استرالیا ۶/۱ درصد تنزل کرد و به ۵۰/۴۰۷۵ واحد رسید. شاخص کاسپی کره‌جنوبی ۱/۱ درصد کاهش یافت و در رقم ۷۱/۱۷۶۶ واحد ثابت شد. شاخص شانگهای کامپوزیت چین با ۳/۰ درصد کاهش به کمترین سطح طی چهارده ماه گذشته یعنی رقم ۵۲/۲۴۷۰ واحد رسید. شاخص شنزن کامپوزیت ۱/۱ درصد تنزل کرد و به ۳۵/۱۰۸۵ واحد رسید. این درحالی است که نگرانی درمورد تاثیر سیاست‌های سختگرانه اعتباری دولت چین موجب کاهش ارزش سهام شرکت‌های تولیدکننده سیمان، مواد غذایی و نوشیدنی شد. اما شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ ۵/۰ درصد رشد کرد و به ۵۰/۱۹۷۱۰ واحد رسید. بورس‌های هندوستان، تایلند و اندونزی نیز افزایش یافتند. کاهش بورس‌های آسیایی یک روز پس از سقوط بازارهای سهام اروپا رخ داد. روز دوشنبه، شاخص داکس آلمان ۳/۵ درصد و شاخص سی‌ای‌سی-۴۰ فرانسه ۷/۴ درصد سقوط کرد.

ارقام نگران‌کننده مشاغل آمریکا و احتمال سرایت بحران بدهی‌های اروپا از کشورهای کوچکی همچون یونان به کشورهای بزرگی مثل ایتالیا به هراس سرمایه‌گذاران دامن زده است. یونان، ایرلند و پرتغال برای نجات به کمک صندوق بین‌المللی پول و اتحادیه اروپا نیاز پیدا کرده‌اند اما به نظر می‌رسد ایتالیا بسیار بزرگ‌تر از آن است که بتوان آن را نجات داد. جکسون ونگ، معاون مرکز تانریچ سکیوریتیز در هنگ‌کنگ دراین باره می‌گوید: «مردم درمورد اقتصاد آمریکا و وخامت اوضاع در اروپا، به خصوص ایتالیا و اسپانیا، نگران هستند. نگرانی شدیدی در بازار‌ها حکمفرماست و بنابراین اوضاع در کوتاه‌مدت تحت کنترل در نخواهد آمد.»