گروه بین‌الملل- پس از آن که شرکت‌های آمریکایی در ماه اوت استخدام را متوقف کردند و این نگرانی احیا شد که بزرگ‌ترین اقتصاد جهان به سمت رکود پیش‌ می‌رود، دیروز، دوشنبه، بورس‌های جهان با کاهش روبه‌رو شدند.

در آغاز معاملات اروپا بورس‌های این قاره به شدت افت کردند. شاخص فوتسی ۱۰۰ انگلستان ۶/۱ درصد کاهش یافت و به ۵۶/۵۲۰۶ واحد رسید. شاخص داکس آلمان ۷/۲ درصد سقوط کرد و به ۲۴/۵۳۹۱ واحد رسید. شاخص سی‌ای‌سی-۴۰ فرانسه ۴/۲ درصد تنزل کرد و به ۴۷/۳۰۷۴ واحد رسید. بورس‌ آمریکا به مناسبت تعطیلی روز کارگر بسته بود. در آسیا، شاخص میانگین نیکی ۲۲۵ ژاپن ۹/۱ درصد کاهش یافت و به ۴۶/۸۷۸۴ واحد رسید. افزایش ارزش ین نیز به این افت کمک کرد چون به ارزش سهام شرکت‌های صادرکننده لطمه وارد کرد. شاخص ای‌اس‌اکس ۲۰۰ استرالیا ۴/۲ درصد افت کرد و به ۹/۴۱۴۱ واحد رسید. شاخص کاسپی کره‌جنوبی ۴/۴ درصد سقوط کرد و به ۸۳/۱۷۸۵ واحد رسید. شاخص هنگ‌سنگ هنگ‌کنگ ۳ درصد تنزل کرد و به ۴/۱۹۶۱۶ واحد رسید. بورس‌های سنگاپور، تایوان، نیوزیلند و فیلیپین نیز دچار کاهش شدند. تحلیل‌گران معتقدند همزمان با پیش‌بینی‌های فزاینده مبنی براین که فدرال رزرو آمریکا در نشست خود در ماه جاری برای حمایت از اقتصاد گام‌هایی را برخواهد داشت، سرمایه‌گذاران از خرید سهام خودداری کردند. لینوس ایپ، کارشناس فرست شانگهای سکیوریتیز در هنگ‌کنگ در این باره می‌گوید:« درحال حاضر احتمال اینکه فدرال رزرو دست به اقدام بزند افزایش یافته است. فکر می‌کنم بانک مرکزی آمریکا باید کاری انجام دهد. بازارها در انتظار دور سوم خرید اوراق قرضه هستند.» در این میان نگرانی سرمایه‌گذاران چینی از چشم‌انداز اقتصادی موجب کاهش بورس این کشور شد و شاخص شانگهای کامپوزیت با ۲ درصد کاهش به کمترین سطح طی ۱۳ ماه گذشته یعنی رقم ۷۴/۲۴۷۸ واحد رسید. شاخص شنزن کامپوزیت ۴/۲ درصد سقوط کرد و به ۰۷/۱۰۹۷ واحد رسید. این درحالی است که روز جمعه درپی انتشار گزارش وزارت کار آمریکا مبنی براین که در ماه اوت در این کشور شغل جدیدی ایجاد نشده است، شاخص میانگین صنعتی داوجونز ۲/۲ درصد سقوط کرد و افزایش این شاخص در طول هفته ازمیان رفت. این گزارش بدترین گزارش مشاغل ظرف ۱۱ ماه گذشته بود و این نگرانی را به وجود آورد که رکود دیگری در راه است. عدم استخدام در آمریکا طی ماه گذشته سرمایه‌گذاران را مبهوت کرد، زیرا اقتصاددانان برآورد کرده بودند در ماه اوت ۹۳ هزار شغل ایجاد خواهد شد. بحران مشاغل اوباما، رییس‌جمهوری ایالات متحده را وادار کرده است برای پنج‌شنبه شب برنامه سخنرانی ترتیب دهد و در مورد اشتغال صحبت کند.

روز جمعه، شاخص داوجونز ۳۱/۲۵۳ واحد کاهش یافت و به ۲۶/۱۱۲۴۰ واحد رسید. شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰، ۵/۲ درصد تنزل کرد و به ۹۷/۱۱۷۳ واحد رسید. شاخص نسدک کامپوزیت ۶/۲ درصد سقوط کرد و در رقم ۳۳/۲۴۸۰ واحد ثابت شد.