تیر خلاص اسرائیل به سوریه

گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد- سعیده سادات فهری: از یکشنبه ۱۸ آذر ماه که شورشیان مسلح سوری، حکومت بشار اسد را ساقط کردند، اسرائیل می‌کوشد بخش‌هایی از سوریه را به اشغال خود درآورد. به همین دلیل تاکنون ۵۰۰ کیلومتر از خاک سوریه را اشغال کرده و همزمان ۹۵درصد از درعا را نیز در کنترل خود درآورده است. این در حالی است که اسرائیل طی حملات هوایی خود بیش از ۸۵ درصد از زیرساخت‌های نظامی سوریه را ویران کرد. اسرائیل از این حملات و اشغالگری‌ها چه اهدافی را دنبال می‌کند؟

منصور براتی، پژوهشگر مسائل اسرائیل در گفتگو با خبرنگار گروه آنلاین روزنامه دنیای اقتصاد می‌گوید که بحران سوریه و نقش‌آفرینی اسرائیل در آن را می‌توان از زوایای مختلفی بررسی کرد. براتی با اشاره به اینکه رویکرد تل‌آویو نسبت به تحولات سوریه پیچیده و چندوجهی است، گفت:« نخست باید به این نکته توجه داشت که اسرائیل همواره حکومت سکولار اسد را، با وجود دشمنی‌هایش، قابل پیش‌بینی‌تر از گروه‌های اسلام‌گرا می‌دانست.»

به گفته این کارشناس، چند عامل کلیدی باعث تغییر رویکرد اسرائیل شد که عبارتند از تقویت حضور نظامی ایران در سوریه،  نزدیک شدن پایگاه‌های نظامی به مرزهای اسرائیل و وقایع نبرد شمشیر قدس و عملیات طوفان الاقصی.

براتی معتقد است که امروز استراتژی اسرائیل در سوریه بر سه محور اصلی استوار است که شامل کنترل جنوب سوریه و ایجاد منطقه حائل امنیتی، نابودی زیرساخت‌های نظامی و تسلیحاتی ارتش سوریه و تقویت گروه‌های اقلیت مانند کردها و دروزی‌ها است.

این کارشناس درباره نگاه اسرائیل به سوریه نیز توضیح داد:«جالب اینجاست که اسرائیل نه خواهان تجزیه کامل سوریه است و نه ثبات کامل آن. در عوض، یک سوریه ضعیف و درگیر منازعات داخلی، که توان تهدید امنیت اسرائیل را نداشته باشد، مطلوب‌ترین گزینه برای تل‌آویو به شمار می‌رود.»

وی ادامه داد:«حملات مکرر به فرودگاه‌های سوریه و تاسیسات نظامی این کشور نشان می‌دهد که اسرائیل مصمم است هر گونه تهدید بالقوه را در نطفه خفه کند. این رویکرد تهاجمی، به ویژه پس از درگیری با حزب‌الله، شدت بیشتری یافته است.»

براتی در نهایت گفت:« سیاست اسرائیل در قبال سوریه از یک رویکرد محتاطانه به سمت مداخله فعال تغییر کرده است. هدف نهایی این سیاست، شکل‌دهی به یک سوریه ضعیف‌ است که نه توان تهدید اسرائیل را داشته باشد و نه بتواند به عنوان پل ارتباطی برای محور مقاومت عمل کند. اما اگر این امر محقق نشود، تجزیه سوریه دومین سناریوی مورد نظر اسرائیل خواهد بود.»