گروه بین‌الملل- هفته گذشته هراس وال‌استریت را فراگرفت اما بازار سهام از آن جان سالم به در برد. با این وجود این شوک سرمایه‌گذاران را به حاشیه رانده است. شاخص استاندارد اندپورز ۵۰۰ درپی پشت‌سر گذاشتن بدترین هفته خود در حدود سه سال گذشته به قلمرو «اصلاح» (correction) سقوط کرده است و پیش‌بینی‌ها در مورد سطح این شاخص در پایان سال کاهش یافته است. «اصلاح» به کاهش ۱۰ درصدی شاخص‌ها نسبت به بالاترین سطح‌شان گفته می‌شود. این درحالی است که سرمایه‌گذاری در دارایی‌های امن همچون طلا و فرانک سوییس افزایش یافته است. رشد اقتصادی آمریکا کند شده است و قانون کاهش بودجه که به تازگی در کنگره به تصویب رسید ممکن است بیش از پیش از فعالیت اقتصادی بکاهد. این مساله موجب می‌شود مسیر بازارسهام نامشخص باشد. بنابراین سرمایه‌گذاران در هفته جاری با چه مساله‌ای روبه‌رو می‌شوند؟ جیمی سیرل، کارشناس سیتی‌گروپ پاسخ می‌دهد: «در یک کلمه، بی‌ثباتی». شاخص بی‌ثباتی سی‌بی‌او‌ایی که معیاری از نگرانی بازارسهام است، روز پنج‌شنبه بیشترین افزایش روزانه براساس درصد را از اوایل سال ۲۰۰۷ تاکنون ثبت کرد. اواخر روز جمعه نگرانی دیگری به وجود آمد.

موسسه رتبه‌بندی استاندارد اند پورز ایالات متحده را از رتبه اعتباری AAA محروم کرد. این موسسه در گزارش خود ابراز بدبینی کرد که قانونگذاران آمریکایی بتوانند برای مهار کسری بودجه به اجماع برسند و این مساله علت این کاهش رتبه بوده است. تا ماه ژوئن، سرمایه‌گذاران می‌توانستند روی این موضوع حساب کنند که فدرال رزرو به تزریق پول به اقتصاد ادامه می‌دهد و موجب افزایش ارزش سهام و قیمت کالاها می‌شود. ۶۰۰ میلیارد دلاری که فدرال رزرو در دور دوم برنامه تسهیل مقداری برای خرید دارایی‌ها اختصاص داد، بازارهای مالی را مملو از پول نمود و به کاهش نرخ بهره کمک کرد، اما این برنامه اکنون خاتمه یافته است. پس از یک زورآزمایی سیاسی در کنگره که ایالات متحده را تا مرز تعویق بازپرداخت بدهی‌ها پیش برد و نزاع بر سر مهار هزینه‌ها، افراد کمی اتخاذ برنامه‌های محرک اقتصادی دیگری را انتظار دارند و بعید به نظر می‌رسد فدرال رزرو در نشست آتی خود در روز سه‌شنبه اقدامات بیشتری را انجام دهد.

پل مندلسون، کارشناس ارشد سرمایه‌گذاری از مرکز خدمات مالی ویندهام در این باره می‌گوید: «با توجه به وضعیف بدهی‌ها، مطمئنا هیچ‌گونه محرک اقتصادی در راه نخواهد بود. در واشنگتن آنقدر نزاع و کژکاری وجود دارد که بن‌برنانکه، رییس فدرال رزرو، پیش از هر اقدامی باید عوامل متعددی را درنظر بگیرد.» باتوجه به رشد اقتصادی شکننده و ناتوانی سیاستمداران هم در آمریکا و هم در اروپا در غلبه بر بدهی‌های فزاینده دولت‌ها، نگرانی از بازگشت به رکود تشدید شده است. در اروپا، بحران اعتبارات که در ابتدا به ایرلند، یونان و پرتغال لطمه زده بود افزایش یافته است و اکنون این خطر وجود دارد که ایتالیا، سومین اقتصاد منطقه یورو را نیز مبتلا کند.

این در شرایطی است که شاخص استاندارد اند پورز ۵۰۰ که طی ده روز معاملاتی نه روز را با کاهش به پایان رسانده است، هفته گذشته ۲/۷ درصد سقوط کرد و بیشترین کاهش درصدی این شاخص از هفته سوم ماه نوامبر سال ۲۰۰۸ تاکنون رقم خورد. روز جمعه کارشناسان کردیت سوییس برآورد خود را درمورد سطح شاخص استاندارد اند پورز در پایان سال تا ۷ درصد کاهش دادند و از ۱۴۵۰ واحد به ۱۳۵۰ واحد رساندند، اما با وجود همه اینها، برخی براین باورند که باید هراس را کنار گذاشت و از این فرصت برای پرش استفاده کرد. تامسون ویلالتا، کارشناس مرکز مدیریت دارایی ویلالتا، می‌گوید: «تصور می‌کنم طی آخر هفته اوضاع آرام می‌شود و به گمان من هفته پیش‌رو هفته بهتری برای بازارسهام خواهد بود، زیرا مردم آرام می‌شوند و شرایط را دوباره بررسی می‌کنند.»