شورش اقتصادی علیه رژیم اشغالگر
عکس: AFP شورش و ناآرامی در فلسطین اشغالی
ساکنان فلسطین اشغالی به قیمتهای فزاینده مسکن و مواد غذایی و همچنین نابرابری اجتماعی، بیعدالتی و فساد اداری معترض هستند
احسان ابطحی
دستکم ۲۰۰ هزار نفر از ساکنان فلسطین اشغالی، شنبهشب در اعتراض به سیاستهای اقتصادی دولت بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی و افزایش بیسابقه قیمتها، در شهر تلآویو، دست به تظاهرات گسترده زدند. ۳۰ هزار نفر دیگر از ساکنان سرزمینهای اشغالی هم در شهر بیتالمقدس تظاهرات کردند.
به گزارش بی.بی.سی، در یکی از بزرگترین تظاهرات در اسرائیل از زمان تاسیس این رژیم در سال ۱۹۴۸ میلادی، معترضان خواستار اقدام دولت برای کاهش قیمت مسکن و غذا شدند. شمار زیادی از تظاهرکنندگان هم در مراکز اصلی شهرها چادر زدهاند.
میکی راسنفلد، سخنگوی پلیس رژیم صهیونیستی در همینباره گفت که مانند تلآویو و بیتالمقدس، حدود ۲۰ هزار نفر دیگر نیز در شهرهای مختلف سرزمینهای اشغالی دست به تظاهرات زدند.
راسنفلد در همین زمینه به خبرگزاری فرانسه گفت: «تعداد تظاهراتکنندگان در سراسر اسرائیل بیش از ۲۵۰ هزار نفر است.»
این در شرایطی است که به گزارش رسانههای صهیونیستی، تعداد شرکتکنندگان در تظاهرات شنبه شب نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر بود.
این تظاهرات سومین تظاهراتی است که به طور پی در پی در روز شنبه برگزار میشود.
خبرنگار بی.بی.سی در فلسطین اشغالی گزارش داد که بیشتر شرکتکنندگان در تظاهرات افراد طبقه متوسط و متخصصی هستند که میگویند درآمدهایشان پاسخگوی هزینههای اولیه آنها از جمله هزینههای مسکن و هزینه کودکان نیست.
اعتراض گسترده تظاهراتکنندگان از خیزشهای آزادیخواهانه مردم دیگر کشورهای خاورمیانه نشات گرفته است، اما به نظر میرسد ساکنان فلسطین اشغالی بیش از آنکه به دنبال تغییرات سیاسی باشند خواهان آن هستند که این رژیم اقداماتی فوری برای مقابله با افزایش هزینههای زندگی انجام دهد.
این در حالی است که به گفته برخی از کارشناسان مسایل خاورمیانه این خواستهها شاید زمینهای برای خواستههای سیاسی در آینده باشد.
ایهود راتم، دانشجوی ۲۶ ساله اسرائیلی در همین زمینه به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت: «زندگی در این جا بسیار سخت است.»
او اضافه کرد که شهروندان رژیم صهیونیستی به خدمت اجباری سربازی اعزام میشوند، کار میکنند و مالیاتهای سنگین میپردازند اما «با این همه در آمدهایشان برای زندگی تا پایان ماه کافی نیست.» نوگا کلینگر، یکی دیگر تظاهراتکنندگان در همین زمینه گفت: «برای طبقه متوسط زندگی در اسرائیل بسیار دشوار است، بزرگ کردن فرزندان دشوار است، یافتن یک آپارتمان مناسب دشوار است. دیگر نمیتوان زجر کشید، تنها کاری که میتوان انجام داد ریختن به خیابانها و اعتراض است.»
براساس گزارش اداره آمار مرکزی اسرائیل، قیمت یک آپارتمان سه خوابه از سال ۲۰۰۷ تاکنون بیش از ۴۰ درصد افزایش داشته است.
یک ساکن دیگر فلسطین اشغالی که ۴۵ سال سن دارد هم گفت که وضعیت «وخیم» است.
او در این زمینه گفت: «ما به سختی کار میکنیم اما نمیتوانیم زندگی آرامی داشته باشیم، ما همیشه باید تقلا کنیم.»
بارون اورن که ۳۳ سال سن دارد و یکی از سازماندهندگان تظاهرات روز شنبه است در همینباره گفت که این جنبش «یک انقلاب» است.
او اضافه کرد: «دهههاست که هیچ رخدادی شبیه این روی نداده است. همه مردم در کنار یکدیگر قرار گرفتهاند، به خیابانها آمدهاند و خواستار تغییرات هستند.»
این در شرایطی است که بر اساس آمار موجود، رشد اقتصادی سالانه رژیم صهیونیستی به طور نسبی طبیعی به نظر میرسد و از سال ۲۰۰۴ میلادی به این سو، حدود ۵/۴ درصد است. در طول همین مدت نرخ بیکاری در فلسطین اشغالی از ۱۱ درصد به ۶ درصد کاهش یافتهاست.
اما ساکنان اراضی اشغالی تاکید میکنند که از این رشد، سودی نصیب آنان نشدهاست و خشم عمومی علیه نابرابری اجتماعی، بیعدالتی و فساد اداری رو به افزایش است.
شبکه خبری سی.ان.ان هم گزارش داد که ساکنان سرزمینهای اشغالی شعار میدادند: «مردم خواستار عدالت اجتماعی هستند.» دانشجویان، جوانان و بزرگسالان هم تاکید میکردند که خواستار اصلاحات اقتصادی هستند. به گفته تظاهراتکنندگان وضعیت کنونی اقتصادی، طبقه متوسط را له کردهاست. معترضان همچنین اضافه کردند که این جنبش، جنبشی فراگیر است و ریشه در هیچ ایدئولوژی سیاسی ندارد.
همزمان با افزایش این ناآرامیها، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر راستگرای رژیم صهیونیستی وعده داد تا در اولویتهای کابینهاش بازنگری کند و هزینههای مسکن را تعدیل نماید.
از سوی دیگر مارک ریگف، سخنگوی نتانیاهو به برنامه «ساعت خبر» بی.بی.سی گفت که کابینه رژیم صهیونیستی پیش از این تظاهرات هم میدانست که باید اقدامی برای پایین آوردن قیمتهای مسکن و محصولات مصرفکنندگان انجام دهد.
او اضافه کرد: «ما امیدواریم که موج کنونی اعتراضات به ما کمک کند تا قوانین لازم را به پارلمان ببریم و آندسته از قوانینی را به تصویب برسانیم که برای کاهش قیمتها لازم است.»
ریگف ادامه داد که یک تیم از وزرا، متخصصان آکادمیک و تجار روز یکشنبه - دیروز- منصوب خواهند شد تا در میزگردی وضعیت کنونی را مورد بررسی قرار دهند.
تظاهرات مردمی علیه سران رژیم صهیونیستی از روز ۱۴ ژوئیه، پنجشنبه ۲۳ تیر، یعنی زمانی آغاز شد که شماری از فعالان اجتماعی در مناطق ثروتمندنشین مرکز تلآویو چادر برپا کردند. این چادرها به سرعت در سراسر سرزمینهای اشغالی گسترانده شدند. بیشتر معترضان خواستار قیمتهای متعادل مسکن و همچنین برقراری عدالت اجتماعی هستند.
تظاهرات دیروز علیه سیاستهای اقتصادی رژیم صهیونیستی / عکس: afp
ارسال نظر