محمود فاضلی copy

بیش از سه دهه است که برخی از دولت‎های جهان اسنادی را در حوزه‎های سیاسی، نظامی و امنیتی تهیه و منتشر می‎کنند. اسناد امنیت ملی معمولا در راستای ایجاد وفاق ملی در داخل و ارائه چهره موجه و پیش‌بینی‌پذیر در عرصه بین‎المللی تهیه و منتشر می‎شود. سندها تلاش می‎کنند ضمن طرح آمال و آرزوی‎های ملی از پندارهای ذهنی عبور کنند و با طرح مسائل و تهدیدات عینی و ملموس، راهبردی برای رسیدن به اهداف و تامین کم هزینه منافع ملی ارائه دهند. اسناد امنیت ملی نشان‌دهنده شناخت زمامداران آن کشور از محیط و بازیگران مهم بین‎المللی و رویکردها و جهت‌گیری سیاسی و نظامی آنها در مواجهه با تهدیدات احتمالی و تامین منافع ملی است.

فدراسیون روسیه بزرگ‎ترین همسایه جمهوری اسلامی ایران است. سیاست و رفتار روسیه بر اهداف و منافع ملی ایران تاثیرگذار است. به‌رغم اینکه روابط دو کشور طی سده‎های گذشته فراز و فرودهای زیادی را تجربه کرده است، در حال حاضر آن‎ها روابط بسیار نزدیکی با هم دارند و زمامداران دو کشور به دنبال تقویت روابط و گسترش سریع‎تر مبادلات با یکدیگر هستند. شناخت اهداف، سیاست‎ها و راهبردهای فدراسیون روسیه برای دانشجوان، پژوهشگران و سیاستگذاران ایران اهمیت مضاعفی دارد. اسناد سیاسی، نظامی و امنیتی این کشور در پیش از سه دهه گذشته جهت گیری‎ها، اهداف و راهبرد آن کشور و سیر تحول آن را مشخص می‎کند. کتاب مجموعه اسناد راهبردی فدراسیون روسیه، مجموعه‎ای ارزشمند برای شناخت سیاست رسمی؛ جهت گیری‎های کلان و رویکرد اصلی روسیه نسبت به سایر کشورها، مسائل و تهدیدات بین‎المللی است.

Untitled copy

تاثیر تحولات سه دهه پس از فروپاشی در سطح داخلی، منطقه‌‌ای و بین‌‌المللی، به‌‌خوبی در آیین نظامی روسیه قابل دیدن است. با مطالعه سندهای راهبردی روسیه که در این کتاب گردآوری شده است، به‌‌خوبی روند تحول در نگرش رهبران روسیه به جهان پساشوروی و شکل‌‌گیری نظم جدید بین‌‌المللی دیده می‌‌شود. آنان در نخستین سال‎های پس از فروپاشی، با خوش‌بینی منتظر شکل‌گیری جهان چندقطبی بودند. در دیدگاه رهبران این کشور در دوران پساشوروی منافع مشترکی در روابط روسیه با بسیاری از کشورها درباره مشکلات امنیتی بین‎المللی مانند مبارزه با انتشار سلاح‎های کشتار جمعی، جلوگیری از درگیری‎های منطقه‎ای، رویارویی با هراس‌پراکنی بین‎المللی و تجارت مواد مخدر و حل مشکلات شدید محیط زیستی جهانی و نیز ایمنی هسته‎ای ایجاد شده است.در سندهای سیاست خارجی روسیه که از سال1993 منتشر شده نیز می‎توان روند دگرگونی در نگرش رهبران فدراسیون روسیه به جهان و برداشت‎های آن را به خوبی دید. در نخستین سند رویکرد لیبرال آنان و تاکید بر نهادهای بین‎المللی و هنجارهای حقوق بین‎الملل آشکار است. ازهمین سند ایجاد جهان چند قطبی و مخالفت با یک‌جانبه‌گرایی آمریکا مطرح شده است. اهمیت همکاری برای رویارویی با مشکلات عمومی جهانی مانند جلوگیری از گسترش سلاح‎های کشتار جمعی و ابزار انتقال آنها، تنش‎های اجتماعی و قومی، هراس‌پراکنی، قاچاق مواد مخدر، گرسنگی و همه‎گیری مورد تاکید قرار گرفته است.

در دیدگاه رهبران روسیه، بحران اقتصادی مهم‎ترین چالش امنیتی روسیه پس از فروپاشی بود. در نظر آنان احیای اقتصادی روسیه بدون سرمایه‎گذاری مهم در حوزه‎های راهبردی اقتصاد غیر ممکن برآورده شده بود. در سند امنیتی 1997 اعلام شد چشم‌انداز گسترش ناتو به شرق برای روسیه پذیرفتنی نیست و آن را تهدیدی برای امنیت ملی این کشور به‎شمار می‎آوردند. در همان حال فدراسیون روسیه برای توسعه روابط با ناتو بر اساس برابری با هدف تقویت امنیت عمومی در منطقه اروآتلانتیک اعلام آمادگی کرده بود. در راهبرد امنیت ملی فدراسیون روسیه که در سال2009 تصویب شد، ناتو و فعالیت‎های آن، تهدیدی رو به افزایش برای امنیت بین‎المللی برآورد شد. در نتیجه گسترش ناتو به سوی شرق در سند امنیتی2021 روسیه، نگرش منفی آن نسبت به گسترش ناتو حفظ شد. رهبران این کشور همکاری اساسی و سازنده روسیه و ناتو تنها در صورتی امکان پذیر خواندند که بر ایجاد احترام به منافع دوطرف و تحقیق بی قید و شرط تعهدهای متقابل بنا شده باشد.

در سندهای سیاست خارجی روسیه تحول در نگاه رهبران این کشور به ایران نیز مشخص است. درحالی‌که در سند سال1993 «ایران به‌عنوان عامل ملموس بی‎اعتمادی در منطقه» معرفی و به تاثیر آن در تحولات تاجیکستان اشاره شده است. در سند سال2008 گسترش روابط با آن، مانند دیگر کشورهای منطقه خلیج‌فارس و غرب آسیا مورد توجه قرار گرفته است. در این سند روسیه یافتن راه‎های سیاسی و دیپلماتیک برای موضوع برنامه هسته‎ای جمهوری اسلامی ایران و استفاده صلح آمیز آن از انرژی هسته‎ای با رعایت دقیق الزام‎های رژیم جلوگیری از گسترش سلاح‎های هسته‎ای را مطرح می‎کند. در سند سیاست خارجی2016 نیز توسعه همه‌جانبه همکاری با جمهوری اسلامی ایران و اطمینان از اجرای پایدار توافق‎نامه جامع مشترک (برجام) بر اساس قطعنامه2231 شورای امنیت سازمان ملل را از هر راه ممکن، مورد تاکید قرار می‎دهد.

برای گردآوری این سندها از متن‎های ترجمه‌شده در مراکز پژوهشی معتبر جهان آغاز شده، سپس سندهای ترجمه‌شده با متن اصلی بررسی شده است تا دقت لازم در برگردان آنها رعایت شده باشد. همچنین برخی از اسنادی که پیشتر برگردانده شده بود، مورد بررسی قرار گرفته است. مطالعه و بررسی این سندها برای استادان، دانشجویان و پژوهشگران علوم سیاسی، روابط بین‌‌الملل، مطالعات منطقه‌‌ای و مطالعات روسیه و اوراسیا، ابزاری مناسب برای درک روند دگرگونی در نگرش‌‌های سیاسی، امنیتی و نظامی رهبران روسیه پس از فروپاشی اتحاد شوروی و پیامدهای منطقه‌‌ای و بین‌المللی آن فراهم می‌‌آورد. این دگرگونی، به‌‌ویژه درباره سیاست خاورمیانه‌‌ای روسیه و روابط این کشور با ایران بسیارمهم است. کتاب 374صفحه‎ای «مجموعه سندهای راهبردی فدراسیون روسیه (2021-1993) » دارای یک نمایه است.