قحطی در شمال غزه قریبالوقوع است
آخرالزمان در باریکه
این گزارش هشدار داد که حملات «گسترده یا سیستماتیک» به غیرنظامیان میتواند به «جنایت علیه بشریت» تبدیل شود. در این بیانیه آمده است: «و اگر به قصد نابودی کلی یا جزئی یک گروه ملی، قومی، نژادی یا مذهبی انجام شود، ممکن است نسلکشی باشد.» تفکیک سن و جنسیت قربانیان توسط سازمان ملل از این ادعای فلسطینیها حمایت میکند که زنان و کودکان بخش بزرگی از کشتهشدگان جنگ را تشکیل میدهند. بهطور کلی، ۴۴درصد از قربانیان را کودکان تشکیل میدهند که بزرگترین گروه آنها بین ۵ تا ۹سال، پس از آن افراد ۱۰ تا ۱۴ساله قرار دارند. کوچکترین قربانی یک پسر یکروزه و مسنترین قربانی یک زن ۹۷ساله بود.
این نشان داد که در ۸۸درصد موارد، پنج نفر یا بیشتر در همان حمله جان باختند و به استفاده ارتش اسرائیل از تسلیحات در مناطق پرجمعیت اشاره کرد. این گزارش میافزاید که برخی از جانباختگان همچنین ممکن است در نتیجه شلیک اشتباه گروههای فلسطینی بوده باشد. این بیانیه همچنین به «شکستهای غیرقانونی مستمر اسرائیل در اجازه، تسهیل و تضمین ورود کمکهای بشردوستانه، تخریب زیرساختهای غیرنظامی و جابهجایی مکرر دستهجمعی» اشاره کرد. در ادامه این بیانیه آمده است: «این رفتار نیروهای اسرائیلی باعث سطوح بیسابقه کشتار، مرگ، جراحت، گرسنگی و بیماری شده است.» هیات دیپلماتیک اسرائیل در ژنو در اظهارنظر درباره یافتههای روز جمعه گفت که این گزارش را «قاطعانه رد میکند» و سازمان ملل را به تکیه بر «اطلاعات تاییدنشده» متهم کرد.
«احتمال قوی» قحطی قریبالوقوع در شمال غزه
به گفته کمیتهای متشکل از کارشناسان امنیت غذایی جهانی، «احتمال زیادی وجود دارد که قحطی در مناطقی از شمال غزه قریبالوقوع باشد.» «کمیته مستقل بررسی قحطی» (FRC) در بیانیهای هشدارآمیز و نادر در روز جمعه اعلام کرد: «اقدام فوری، ظرف چند روز، نه چند هفته، از طرف همه بازیگرانی که مستقیما در درگیری شرکت دارند یا بر رفتار میدانی تاثیر دارند، برای جلوگیری و کاهش این وضعیت فاجعهبار لازم است.» این هشدار تنها چند روز قبل از ضربالاجل ایالات متحده به اسرائیل (که حملات خود را در شمال غزه از ماه گذشته آغاز کرد) برای بهبود وضعیت بشردوستانه در غزه یا با محدودیتهای احتمالی برای کمکهای نظامی ایالات متحده، صادر میشود.
دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد (OCHA) تخمین میزند که بین ۷۵ تا ۹۵هزار نفر هنوز در شمال غزه هستند. «کمیته مستقل بررسی قحطی» گفت که میتوان «فرض کرد که گرسنگی، سوءتغذیه و مرگ و میر بیش از حد بهدلیل سوء تغذیه و بیماری، به سرعت در شمال غزه در حال افزایش است.» در این بیانیه آمده است: «ممکن است از آستانه قحطی یا عبور شده باشد یا در آینده نزدیک از آن عبور شود.» این کمیته یافتههای ناظر گرسنگی جهانی را بررسی میکند؛ یک استاندارد بینالمللی شناختهشده به نام «طبقهبندی مرحله امنیت غذایی یکپارچه» (IPC) .
این IPC قحطی را زمانی تعریف میکند که حداقل ۲۰درصد از مردم یک منطقه از کمبود شدید مواد غذایی رنج میبرند، حداقل ۳۰درصد از کودکان دچار سوءتغذیه حاد و دو نفر از ۱۰هزار نفر روزانه بر اثر گرسنگی یا سوءتغذیه و بیماری میمیرند. IPC ابتکاری است که آژانسهای سازمان ملل، دولتهای ملی و گروههای کمکرسان را شامل میشود که استانداردهای جهانی را برای اندازهگیری بحرانهای غذایی تعیین میکند.
«سیندی مک کین»، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذای سازمان ملل (WFP) پس از صدور این هشدار گفت: «امر غیرقابل قبول تایید شده است: قحطی احتمالا در شمال غزه رخ میدهد یا قریبالوقوع است.» او در پلتفرم رسانه اجتماعی ایکس نوشت: «گامهای فوری باید برداشته شود تا جریان امن، سریع و بدون مانع تدارکات بشردوستانه و تجاری برای جلوگیری از یک فاجعه همهجانبه هم اکنون فراهم شود.» «هند خضری» عضو الجزیره در گزارشی از دیرالبلح در مرکز غزه گفت که شمال غزه بیش از ۳۰روز است که تحت محاصره شدید قرار دارد و غذا، دارو و آب اجازه ورود به آن را ندارد. او گفت: «شاهد دسترسی صفر سازمانهای بینالمللی برای تحویل غذا در آن منطقه هستیم. بیت لاهیه، بیت هانون و جبالیه هنوز تحت حملات بیپایان هستند.» IPC ماه گذشته هشدار داد که کل نوار غزه در معرض خطر قحطی قرار دارد؛ درحالیکه مقامات ارشد سازمان ملل هفته گذشته شمال غزه را «آخرالزمانی» توصیف کردند و گفتند همه افراد آنجا «در معرض خطر قریبالوقوع مرگ بر اثر بیماری، قحطی و خشونت هستند.»
بر اساس دادههای سازمان ملل که بارها اسرائیل را به ممانعت و مسدود کردن تلاشها برای ارسال کمکهای بشردوستانه بهویژه به شمال غزه متهم کرده است، میزان کمکهای وارد شده به غزه به پایینترین سطح خود در یک سال گذشته کاهش یافته است. «دنی دانون» سفیر اسرائیل در سازمان ملل ماه گذشته توپ را به زمین حماس انداخت و شورای امنیت سازمان ملل گفت که حماس این کمکها را ربوده است؛ ادعایی که حماس آن را رد کرد. ایالات متحده میگوید که اسرائیل باید به حداقل ۳۵۰کامیون در روز اجازه حمل مواد غذایی و سایر تجهیزات را بدهد. بر اساس ارقام COGAT - نهاد نظامی اسرائیل که مسوول امور مدنی فلسطین است- در ماه اکتبر بهطور متوسط روزانه ۵۷کامیون و در هفته اول نوامبر روزانه ۸۱کامیون وارد غزه میشدند. به گفته ژان مارتین بائر، مدیر برنامه جهانی غذا، قبل از جنگ، بهطور متوسط روزانه ۵۰۰کامیون میرسید.