زلنسکی و اوکراینیها از ریاستجمهوری ترامپ هراس دارند
فرجام «جنگ بزرگ» پس از انتخابات آمریکا
دونالد ترامپ (رئیسجمهور سابق و نامزد جمهوریخواهان) و کامالا هریس (معاون رئیسجمهور) دیدگاههای کاملا متضادی را درباره نقش آمریکا در جنگ و همچنین در اتحاد نظامی ناتو که مدتها بهعنوان سپری در برابر تجاوز روسیه عمل کرده است، ابراز کردهاند. مقامات اوکراینی -که ناامید از نبردهای پارتیزانیای هستند که میتواند حمایت پشتیبان ارشد نظامی آنها را به خطر بیندازند- به دنبال یافتن راههایی برای ارائه استدلالهای مختلف هستند که میتواند برای هر دو اردوگاه جذاب باشد. ادعای ترامپ همراه با دیدگاههای مبهم او درباره اوکراین، این نگرانی را برانگیخته است که او با قطع حمایت نظامی، اوکراینیها را مجبور به یک معامله بد خواهد کرد.
زلنسکی که تقریبا در هر کنفرانس خبری و نشست رسانهای از او درباره احتمال پیروزی ترامپ سوال میشود، هفته گذشته به خبرنگاران در ایسلند گفت که «همه خطرات را درک میکند.» او گفت: «ترامپ زیاد صحبت میکند؛ اما من نشنیدم که بگوید حمایت از اوکراین را کاهش میدهد.» در عین حال، زلنسکی درباره عواقب وخیم از دست دادن کمکهای نظامی ایالات متحده آگاه است. او به شبکه تلویزیونی KBS کرهجنوبی گفت: «اگر این حمایت ضعیف شود، روسیه قلمروهای بیشتری را تصرف خواهد کرد، این امر ما را از پیروزی در این جنگ بازمیدارد. این واقعیت است.» کییف آشکارا به دنبال راههایی برای جلبتوجه نسبت به رویکرد معاملهمحور ترامپ در سیاست خارجی است. زلنسکی تاکید کرد که کمک به دفاع از اوکراین در راستای منافع اقتصادی آمریکاست؛ زیرا کشورش «از نظر منابع طبیعی، از جمله فلزات حیاتی به ارزش تریلیونها دلار غنی است.»
در سال۲۰۲۲، شرکت مشاوره کانادایی SecDev ارزش کامل تمام منابع معدنی اوکراین را ۲۶تریلیون دلار از جمله زغالسنگ، گاز و نفت تخمین زد. منابع استراتژیک -شامل حدود ۷درصد از ذخایر تیتانیوم جهان، ۲۰ درصد از ذخایر گرافیت آن و ۵۰۰هزار تن لیتیوم ضروری برای باتریهای خودروهای الکتریکی- در قلمرو اوکراین است. به گفته مقامات اوکراینی و اطلاعات بریتانیا و تحقیقات مستقل، روسیه در حال حاضر برخی از این منابع را در سرزمینهای اشغالی غارت میکند. زلنسکی گفت که این منابع گرانبها «یا روسیه و متحدانش را تقویت میکند یا اوکراین و جهان دموکراتیک را.»
سناتور لیندسی گراهام، جمهوریخواه از کارولینای جنوبی و متحد ترامپ، در ویدئویی که در ماه سپتامبر با زلنسکی ضبط کرد، به نکته مشابهی اشاره کرد. گراهام گفت: «آنها [روسها] روی مواد معدنی به ارزش یکتریلیون دلار نشستهاند که میتواند برای اقتصاد ما مفید باشد. بنابراین من میخواهم به کمک به دوستانمان در اوکراین ادامه دهم.» زلنسکی همچنین به امکان استفاده از واحدهای اوکراینی برای جایگزینی به جای برخی از نیروهای آمریکایی مستقر در اروپا پس از جنگ اشاره و خاطرنشان کرد که نیروهای نظامی اوکراینی که در نبرد سخت آبدیده شدهاند، میتوانند در حفاظت از قاره اروپا مفید باشند. این میتواند جذابیتی برای هدف دیرینه ترامپ در راستای کاهش حضور نظامی آمریکا در اروپا باشد.
در سال۲۰۲۰، او نزدیک به ۱۰هزار سرباز را از آلمان خارج کرد؛ حدود یکچهارم نیروهای مستقر در آنجا. «الکساندر کووالنکو»، تحلیلگر برجسته نظامی و سیاسی اوکراینی میگوید: «دونالد ترامپ کاملا غیرقابل پیشبینی است؛ هم از جنبه منفی و هم مثبت.» او میگوید: «ترامپ میتواند بهطور غیرقابلپیشبینی موضعی اتخاذ کند که کمکها به اوکراین را کاملا مسدود کند یا میتواند بهطور غیرقابل پیشبینی تصمیم بگیرد که حمایتی را به اوکراین ارائه کند که نه جو بایدن و نه کامالا هریس هرگز به آن فکر نمیکنند.» هریس بهنوعی قابل پیشبینیتر دیده میشود و احتمالا سیاستهای مشابه دولت بایدن را دنبال میکند که مجموعهای متفاوت از چالشها را برای کییف ایجاد میکند. بسیاری از اوکراینیها بر این باورند که دولت بایدن از احتمال رویارویی مستقیم با مسکو دچار ترس شده است که منجر به واکنشی بیش از حد محتاطانه و کند شده است که در نهایت آنها را به شکستی آهسته سوق میدهد.