آمریکا به سوی شوک بزرگ؟

عکس: AFP

اوباما: جمهوریخواهان مقصرند صندوق بین‌المللی پول هشدار داد

آمریکا به‌سوی شوک بزرگ؟

گروه بین‌الملل- صندوق بین‌المللی پول(IMF) به آمریکا هشدار داد در صورتی که به زودی مشکل بدهی‌های خود را بر طرف نکند، اقتصاد این کشور ممکن است دچار شوک بزرگی بشود.

به گزارش بی‌بی‌سی، صندوق بین‌المللی پول در گزارش سالانه اش درباره اقتصاد آمریکا، به قانونگذاران این کشور گفته‌است که اگر تا هفته آینده به تصمیمی درباره سقف بدهی های این کشور نرسند، ممکن است که مشکل اقتصادی آنها به بازارهای جهانی هم سرایت کند.

کاهش هزینه‌های جاری راهی است که صندوق بین‌المللی پول پیش پای آمریکایی‌ها گذاشته است.

کنگره آمریکا تا هفته آینده که ماه اوت آغاز می‌شود، فرصت دارد درباره افزایش سطح بدهی‌های این کشور تصمیم بگیرد تا به این ترتیب کسری بودجه آمریکا کم شود و دولت بتواند هزینه‌های جاری‌اش را تامین کند.

تاثیر بین‌المللی چنین تصمیمی این خواهد بود که نرخ سود دستخوش تغییر می‌شود و روند بهبود اوضاع اقتصادی که پس از رکود دو سال پیش در جهان روی داد، هم در آمریکا و هم در جهان دچار مشکل می‌شود.

اعضای کنگره آمریکا که بیشتر آنها از حزب جمهوری‌خواه و مخالف دولت دموکرات باراک اوباما هستند، باید درباره شیوه جبران کسری بودجه با هم به تفاهم برسند.

اوباما و دموکرات‌ها می‌خواهند کسری بودجه را با کم کردن هزینه‌های دولت و همچنین بالابردن مالیات‌ها جبران کنند.

جمهوری‌خواهان با قسمت دوم این برنامه مخالفند و نمی‌خواهند که هیچ تغییری در مالیات‌ها داده شود.

در چند روز اخیر بسیاری از اعضای دولت سعی کرده‌اند تا در گفت‌وگوهایشان از اعضای کنگره بخواهند موضوع را به نوعی حل و فصل کنند.

در تازه‌ترین این اظهار نظرها هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا که در سفر هنگ کنگ است، ابراز امیدواری کرده‌است که کنگره تا ابتدای ماه اوت به یک تصمیم مشترک برسد.

اوباما از نمایندگان کنگره خواسته است تا از «بازی‌های سیاسی غیرمسوولانه با اقتصاد آمریکا» خودداری کنند و تیموتی گیتنر، وزیر خزانه‌داری آمریکا نیز گفته است که اصولا فکر کردن به اینکه ماه اوت فرا برسد و کنگره و کاخ سفید به نتیجه‌ای در این زمینه نرسند ناممکن است. باراک اوباما رییس‌جمهوری آمریکا، برخی از نمایندگان جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان ایالات متحده را به‌خاطر به‌ توافق نرسیدن بر سر بحران بدهی‌های این کشور مقصر دانست.

اوباما در سخنانی که به طور زنده از شبکه‌های رادیو و تلویزیونی آمریکا پخش می‌شد، گفت که کاهش بودجه شدیدی که جمهوری‌خواهان به ازای بالا بردن سقف استقراض این کشور خواستار آن هستند، به اقتصاد آمریکا آسیب وارد خواهد کرد.

به‌گزارش بی‌بی‌سی، اوباما خواستار راه حلی شد که بر اساس آن از شهروندان آمریکایی مرفه‌تر مالیات بیشتری دریافت می‌شود. چنانچه دولت و مجلس نمایندگان آمریکا نتوانند تا روز دوم ماه آگوست (یک هفته دیگر) بر سر افزایش سقف بدهی ۳/۱۴ تریلیون دلاری این کشور به توافق برسند، فعالیت دولت آمریکا به اجبار متوقف خواهد شد. اوباما در سخنانش گفت: «آنچه نمایندگان جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان می‌گویند این است که تنها راه برای اینکه آنها مانع وقوع اولین بحران اقتصادی کشور شوند موافقت ما با کاهش بودجه شدید مورد نظر آنها است.» کسری بودجه امسال دولت آمریکا کمی‌بیش از ۵/۱ تریلیون دلار است که باعث شده است میزان بدهی دولت به ۳/۱۴ تریلیون دلار برسد.

مخالفت جمهوری‌خواهان

رای به افزایش سقف بدهی‌های دولت در کنگره آمریکا موضوعی عادی به شمار می‌رود، اما امسال جمهوری‌خواهان با این مساله موافقت نکردند و آن را موکول به کاهش شدید کسری بودجه دولت نموده‌اند. آنچه در مذاکرات طرفین مانع از رسیدن به توافق شده آن است که جمهوری‌خواهان مخالف هرگونه افزایش مالیات‌ها هستند، در حالی که که دموکرات‌ها مایلند با این اقدام برنامه‌های رفاه اجتماعی و بازنشستگی مورد نظرشان برای افراد مستمند و سالمندان را به اجرا در آورند.

اوباما در سخنانش گفت که او و جان‌بینر رییس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان در هفته‌های اخیر روی پیش‌نویس توافقی در این زمینه کار کرده بودند.

به گفته اوباما چنانچه بر سر این پیش‌نویس توافق حاصل می‌شد، ۴ تریلیون دلار از کسری بودجه دولت آمریکا، با اقداماتی از جمله کاهش بودجه و افزایش مالیات اقشار مرفه و شرکت‌ها در یک دوره ۱۰ ساله کاهش می‌یافت. اوباما در انتقادی شدید از جمهوری‌خواهان مجلس نمایندگان گفت: «در حال حاضر تنها دلیلی که این راه‌حل متوازن تبدیل به قانون نشده این است که شمار زیادی از جمهوری‌خواهان کنگره تنها بر راه حل مبتنی بر کاهش بودجه اصرار دارند.» در این حال جان بینر رییس جمهوری‌خواه مجلس نمایندگان بلافاصله به سخنان اوباما واکنش نشان داد و گفت که او خواستار «چک سفید امضا» بوده است.

بینر گفت که دوران «ریخت و پاش» دولت آمریکا به سر آمده است.

رییس مجلس نمایندگان آمریکا اگرچه گفت در این مورد که بدهی‌های آمریکا نباید دچار بحران شود با رییس‌جمهوری هم‌عقیده است اما هیچ اشاره‌ای به موافقت احتمالی جمهوری‌خواهان با افزایش مالیات‌های مورد نظر اوباما نکرد.

او در مقابل از نمایندگان دموکرات مجلس نمایندگان خواست با طرح جمهوری‌خواهان موافقت کنند.

چنانچه سقف بدهی‌های دولت آمریکا افزایش نیابد، موجودی خزانه‌داری این کشور برای پرداخت‌ها به پایان می‌رسد و این مساله موجب افزایش نرخ بهره و در نتیجه تهدید اقتصاد آمریکا و جهان خواهد شد.

عکس: Getty Images