آغاز گفتوگوهای ملی در بحرین
احسان ابطحی
حاکمان بحرین دیروز یک «گفتوگوی ملی» با هدف از سرگیری اصلاحات سیاسی را آغاز کردند، روندی که پس از سرکوب خونین مخالفان عمدتا شیعه حکومت آل خلیفه در بحرین متوقف شدهبود و مهمترین گروه شیعه آن را تحریم کرده بود.
الوفاق، مهمترین گروه مخالف شیعه در این گفتوگوها شرکت کردهاست
احسان ابطحی
حاکمان بحرین دیروز یک «گفتوگوی ملی» با هدف از سرگیری اصلاحات سیاسی را آغاز کردند، روندی که پس از سرکوب خونین مخالفان عمدتا شیعه حکومت آل خلیفه در بحرین متوقف شدهبود و مهمترین گروه شیعه آن را تحریم کرده بود. به گزارش خبرگزاری فرانسه، خلیفه الظهرانی، رییس مجلس بحرین در جلسه گشایش این مجلس که به طور زنده از تلویزیون پخش شد گفت که هیچ پیششرط و یا سقفی برای خواستههایی که نمایندگان گروههای مختلف ممکن است بیان کنند وجود ندارد.
او اضافه کرد که هدف اصلی، ترسیم «اصول کلی» برای از سرگیری روند اصلاحات سیاسی در بحرین است.
مقامات این مجمع الجزایر کوچک واقع در خلیج فارس که اکثریتی شیعه دارد، اما اقلیتی سنی بر آن حکومت میکنند، پس از سرکوب شدید مردم این کشور که از اواسط ماه مارس آغاز شد و تقریبا یک ماه به طول انجامید، برای انجام مذاکره و گفتوگو با مخالفان تحت فشارهای شدید بینالمللی قرار گرفتهاند. این در شرایطی است که کشورهای عضو شورای همکاری خلیجفارس و در راس آنان عربستان سعودی و امارات با اعزام بیش از هزار نفر از نیروهای نظامی به بحرین در سرکوب معترضان این کشور نقش فعالانهای ایفا کردند.
سرکوب خونین معترضان بحرینی توسط حکومت
حمد بنعیسی آلخلیفه، پادشاه بحرین، با اعتراضات شدید گروههای حقوق بشری مواجه شد و همچنین رتبه و اعتبار مسابقات اتومبیلرانی فرمول وان گرند پری (جایزه بزرگ) بحرین را با تنزل شدید همراه کرد.
جمعیت وفاق ملی اسلامی موسوم به الوفاق که مهمترین گروه شیعه مخالف در بحرین به شمار میرود پس از بحثهای فراوان درباره پیوستن به مذاکرات سرانجام در اواخر روز جمعه به این نتیجه رسید که در گفتوگوها شرکت کند.
به گزارش روزنامه الوسط، چاپ منامه، خلیل المرزوق، یکی از مقامات بلندپایه الوفاق در همینباره گفت که پنج نماینده قدرتمند این گروه در مذاکرات بر این موضوع تاکید خواهند کرد که در آینده سمت نخستوزیری باید در اختیار گروهی قرار بگیرد که اکثریت پارلمانی را در اختیار دارند.
سمت نخستوزیری در بحرین هماکنون در اختیار خلیفهبنسلمان آل خلیفه، عموی پادشاه است. او این سمت را از سال ۱۹۷۱ میلادی و از زمان استقلال این کشور از ایران در اختیار دارد. به این ترتیب، بن سلمان آل خلیفه که در سال ۱۹۳۵ میلادی -۱۳۱۴- به دنیا آمدهاست، بیشترین دوران خدمت به عنوان یک نخستوزیر غیرانتخابی را در جهان در اختیار دارد.
حکومت بحرین در سال ۲۰۰۲ میلادی از امیرنشینی به پادشاهی تغییر کرد و براساس قانون اساسی جدید نخستوزیر برخی از اختیارات خود را بر روی کاغذ از دست داد و پادشاه در کنار پارلمان، اختیار نصب و عزل وزرا را به دست آورد.
جمعیت بحرین بر اساس آمار منتشر شده در سال ۲۰۱۰ میلادی، ۲۳۴/۱ میلیون نفر است که بیش از ۱۷۲/۶۶۶ نفر از آنان - حدود ۵۴ درصد- غیربحرینی هستند. هیچ آمار رسمی در مورد نسبت جمعیت سنی و شیعه در بحرین وجود ندارد، اما تحلیلگران دانشگاهی میگویند که حدود ۷۰ درصد از مردم این کشور شیعه هستند. با این همه حکومت در اختیار سنیهاست و شیعیان از بدیهیترین حقوق خود از جمله خدمت در ارتش و نیروهای نظامی محرومند و حاکمان بحرین برای تامین نیروی نظامی خود از کشورهایی مانند پاکستان نیرو استخدام میکنند. ضمن اینکه شیعیان از در اختیار گرفتن هرگونه سمتی در کابینه محرومند.
در همین رابطه ابومرزوق درباره انجام مذاکرات با دولت گفت: «ما قصد نداریم در انجام مذاکرات اخلال ایجاد کنیم اما میخواهیم خواستههای مردم را به این مذاکرات منتقل کنیم.»
شیخ علی سلمان، رهبر جنبش الوفاق هم روز جمعه خطاب به هوادارانش گفت: «الوفاق خواستههای مردم را که شامل یک کابینه انتخابی، قانون منصفانه انتخابات و پارلمانی انتخابی با قدرت کامل است فراموش نخواهد کرد.»
براساس قانون اساسی فعلی بحرین، شورای نمایندگان یا مجلس انتخابی این کشور در قانونگذاری با شورای مشورتی بحرین که یک مجلس انتصابی است سهیم است. الوفاق در سال ۲۰۰۲ میلادی در اعتراض به این موضوع انتخابات را تحریم کرد، اما در سال ۲۰۰۶ و ۲۰۱۰ میلادی اکثریت پارلمانی را به دست آورد. هماکنون از پارلمان انتخابی ۴۰ عضوی بحرین ۱۸ کرسی در اختیار الوفاق است.
ارسال نظر