محمود فاضلی

«استفان سه ژورنه» وزیر امور خارجه فرانسه درگفت‌وگویی با شبکه2 تلویزیون فرانسه در توجیه این مطلب گفت: «ما در این زمینه مسوولیت خود را انجام دادیم؛ زیرا ما بازیگران امنیت منطقه هستیم. ما در امارات و اردن پایگاه هوایی داریم. حمله ایران نه فقط اسرائیل را زیر سوال برد، بلکه اقدامی علیه امنیت نیروهای ما بود و فضای هوایی شرکای عرب ما را هم تهدید می‌کرد.» او اذعان کرد که پاریس در حمایت از اسرائیل در مقابل حمله تنبیهی ایران مشارکت داشت؛ اما به جزئیات آن اشاره نکرد. به گفته وی ما مسوولیت‌های خود را اجرا می‌کنیم؛ زیرا جزو بازیگران در امنیت منطقه هستیم. فرانسه در اردن و امارات پایگاه‌های نظامی دارد.

روزنامه لوموند مدعی شده است: «ارتش فرانسه نقش دفاعی داشته و پهپادهای ایرانی را بر فراز اردن و عراق –که محل استقرار پایگاه‌های نظامی فرانسه است– ردگیری کرده است. بک منبع دیگر نظامی فرانسوی از این اقدام فرانسه در قالب «دفاع از خود» یاد کرده است. منبع نظامی دیگری به خبرگزاری فرانسه گفته است: «ما در نظارت و حفاظت از پایگاه‌هایی که در آنها نیرو و امکانات دفاعی مستقر کرده‌ایم، مشارکت داشتیم.»

«امانوئل مکرون» رئیس‌جمهوری فرانسه با اشاره به حمله تلافی‌جویانه ایران علیه اهدافی در سرزمین‌های اشغالی، این حملات را به‌شدت محکوم و اعلام کرد که پاریس به همراه شرکای خود برای کاهش تنش فعالیت می‌کند. فرانسه هر آنچه در توان دارد برای جلوگیری از شعله‌ور شدن آتش جنگ در خاورمیانه انجام می‌دهد. حمله جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل نظر به گستردگی بالای آن به‎منزله شکافی عمیق در خاورمیانه است. مکرون وضعیت امروز خاورمیانه را بسیار بی‌ثبات خواند و از اسرائیل خواست که برای جلوگیری از افزایش تنش‎ها پاسخ احتمالی خود را به ایران محدود کند.

او تاکید کرد که نباید گذاشت که در هر مرحله آستانه تازه‌ای پشت سر گذاشته شود. مکرون بار دیگر گفت که فرانسه به‌عنوان قدرت متعادل کننده دارای نقش در خاورمیانه است و به نقش خود عمل خواهد کرد. مکرون همچنین با انتشار پیامی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) نوشت: «من حمله بی‌سابقه ایران به اسرائیل را که تهدیدی برای بی‌ثبات کردن منطقه است، به‌شدت محکوم می‌کنم.» مکرون در این پیام بار دیگر دیدگاه‌های خود مبنی بر همبستگی با اسرائیلی‌ها و دلبستگی فرانسه به امنیت اسرائیل، شرکای پاریس و ثبات منطقه‌ای را تکرار کرد.

رئیس‌جمهور فرانسه در واکنش به حمله تنبیهی ایران علیه رژیم اسرائیل مدعی شد که تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران باید تشدید شود. ایران به جای هدف قرار دادن منافع اسرائیل به این رژیم حمله کرد و برای اولین‌بار این اقدام را از خاک خود صورت داد. جامعه بین‌الملل هر کاری را برای جلوگیری از تشدید درگیری انجام خواهد داد. او از اسرائیل خواست که از توسل به روش نظامی برای تلافی حمله ایران بپرهیزد.

رئیس‌جمهور فرانسه همچنین در مصاحبه‌ای به مناسبت «صد روز تا برگزاری بازی‌های المپیک پاریس» اعلام کرد که فرانسه به درخواست اردن در این زمینه ایفای نقش کرده است. ما در اردن پایگاهی هوایی داریم و فضای هوایی اردن مورد تجاوز قرار گرفته بود. باید هر اقدامی‌که لازم بود انجام می‌شد تا از شعله‌ور‌تر شدن تنش در منطقه جلوگیری شود. الان آمریکایی‌ها نقش بسیار مهمی برای محدود کردن اقدامات ایران دارند. ایران با تصمیم به حمله به اسرائیل از خاک خودش، باعث ایجاد شکاف بزرگ شده و فضایی ایجاد شده است که از نظر واکنش‎های احتمالی می‌تواند بسیار خطرناک باشد.»

وزیر امور خارجه فرانسه، از شهروندان این کشور خواست که از سفر به اسرائیل، ایران، لبنان و اراضی فلسطینی خودداری کنند. وی همچنین از خانواده‌های دیپلمات‌های فرانسه در ایران خواست که این کشور را ترک کنند. فرانسه همچنین ماموریت کارکنان این کشور را تا اطلاع ثانونی در اسرائیل، ایران و لبنان ممنوع اعلام کرد.

برای اولین‌بار ناو هواپیمابر شارل دو گل و چند ناو اسکورت، به مدت دو هفته در مانورهایی در دریای مدیترانه با همپیمانان فرانسه و تحت فرماندهی ناتو عملیات انجام خواهد داد. این ماموریت در فاصله زمانی 22آوریل تا 10مه2024 انجام می‌شود و  Akila نام‌گذاری شده است. وزارت دفاع فرانسه این موضوع را تایید کرده که 18فروند هواپیمای رافال فرانسوی و 1200نیروی خدمه این ناو و ناوگروه‌های همراه آن در این ماموریت شرکت خواهند داشت. همچنین زیردریایی هسته‌ای تهاجمی (SNA) و یک کشتی سوخت‌رسان نیز در این رزمایش که ناوهای آمریکا، اسپانیا، یونان، ایتالیا و پرتغال در آن حاضرند، این رزمایش را همراهی خواهند کرد. هدف از این ماموریت، تقویت قابلیت همکاری و تعامل، تقویت موضع دفاعی و بازدارنده، مشارکت در امنیت جمعی و پشتیبانی از عملیات احتمالی در آینده برای ایجاد ثبات در منطقه خوانده شده است.