اروپا دغدغه ترکیه نیست

اگمن باگیس وزیر امور اتحادیه اروپای ترکیه عکس: GettyImages

انتخابات پارلمانی ترکیه در شرایطی برگزار می‌شود که پیوستن به اتحادیه اروپا دیگر برای مردم ترکیه اهمیتی ندارد

نتیجه یک نظر‌سنجی که توسط موسسه TESEV انجام شده‌است نشان می‌دهد که ۶۹ درصد از مردم ترکیه از تلاش این کشور برای پیوستن به اتحادیه اروپا حمایت می‌کنند اما تنها ۳۶ درصد بر این باورند که این اتفاق طی ۱۰ سال آینده رخ خواهد داد. احسان ابطحی

به نوشته روزنامه دیلی‌تلگراف، این نظر‌سنجی که از میان ۱۰۰۰ نفر انجام شده‌است نشان می‌دهد که ۳۰ درصد از مردم ترکیه باور دارند که این اجازه هیچگاه به آنها داده نخواهد شد تا به بلوک ۲۷ کشوری اتحادیه اروپا بپیوندند. ۲۱ درصد هم در پاسخ به این پرسش که امکان پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا را چقدر ارزیابی می‌کنند، گفته اند: «‌نمی‌دانم.»

اطلاعات این نظر‌سنجی نتوانست اطلاعات دقیقی در اختیار احزاب سیاسی قرار دهد تا آنها در حمایت یا علیه پیوستن اتحادیه اروپا به ترکیه تبلیغات انتخاباتی انجام دهند.

موضوع پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا هم به طور کلی در مبارزات انتخاباتی رجب طیب اردوغان، نخست‌وزیر ترکیه و رهبر حزب عدالت و توسعه هم غایب بود. این موضوع تنها در صفحه یکصد و پنجاه و یکم از دفترچه ۱۶۰ صفحه‌ای برنامه‌های حزب اسلامگرای عدالت و توسعه آمده‌بود. این حزب که شاخه لیبرال یک حزب اسلامگرای ممنوعه به شمار می‌رود بار دیگر بر تلاش خود برای پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا تاکید کرده ‌است اما به شدت مخالفت «‌غیر‌منصفانه و بی‌حد و حصر» کشورهای شاخص اتحادیه اروپا با پیوستن ترکیه به این اتحادیه را تقبیح کرده ‌است.

مذاکرات آنکارا با پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا از سال ۲۰۰۵ میلادی آغاز شد. با این وجود ترکیه از ۳۵ فصلی که باید برای تحقق این امر انجام شود تنها ۱۳ فصل را گشوده و بقیه را مسکوت گذاشته است.

حزب چپگرای جمهوری خلق ترکیه که اصلی‌ترین حزب مخالف حزب حاکم عدالت و توسعه به شمار می‌رود هم با وجود آنکه از پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپایی حمایت می‌کند اما چندان وقت خود را صرف این موضوع نکرده و تنها یک صفحه از برنامه ۱۳۶ صفحه‌ای خود را به این موضوع اختصاص داده‌است.

اگمن باگیس از حزب عدالت و توسعه که وزیر کابینه و مسوول انجام مذاکرات پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا است در همین باره به خبرگزاری فرانسه گفت که همه برنامه‌های این حزب از جمله هدفش برای بسط دموکراسی و اقتصاد تا تاکیدش بر دیپلماسی و موضوعات زیست محیطی بازتاب‌دهنده جاه‌طلبی‌هایش برای پیوستن به اتحادیه اروپا است.

با این وجود او اعتراف کرد که رای‌دهندگان در ترکیه دیگر به موضوع پیوستن این کشور به اتحادیه اروپا علاقه‌ای ندارند اما به گفته باگیس این موضوع مانع از آن نخواهد شد که حزب عدالت و توسعه مسیر پیوستن به اتحادیه اروپا را طی نکند اما این مسیر را به آرامی‌و بدون سر‌و‌صدا خواهد پیمود.

باگیس تاکید می‌کند که دلیل این امر این است که اتحادیه اروپا اعتبار خود را در ترکیه از دست داده‌است.

این در حالی است که روابط ترکیه با اتحادیه اروپا در بن‌بست قرار گرفته ‌است؛ زیرا هشت موضوع که باید مورد مذاکره دو طرف قرار بگیرد مسکوت مانده است. دلیل آن هم این است که ترکیه از گشودن بنادرش به روی کشتی‌های بخش یونانی‌نشین قبرس که باید مطابق با قرارداد تجاری با اتحادیه اروپا آن را بگشاید خودداری می‌کند و به همین دلیل مورد تحریم قرار گرفته‌است. از سوی دیگر فرانسه هم به دلیل مخالفت آشکارش با پیوستن ترکیه به اتحادیه اروپا مانع از گشوده شدن فصل‌های دیگر مذاکره میان دو طرف شده‌است.

باگیس در بخش دیگری از سخنانش اضافه کرد: «‌اتحادیه اروپا با مشکل اعتبار مواجه است و دلیل آن هم این نیست که موضوعات مربوط به مذاکره با ترکیه را باز نمی‌کند، بلکه دلیل آن این است که ما همکاری کافی از سوی شرکای اروپایی خود برای مبارزه با تروریسم دریافت نمی‌کنیم و همچنان با استاندارد‌های دوگانه درباره وضعیت روادید مواجه هستیم.»

ترکیه پیش از این خواستار تسهیل در اعطای روادید به شهروندان ترک شده‌بود.

ترکیه در سال ۱۹۹۵ به اتحادیه گمرکی اروپا پیوسته بود اما تجار ترک همچنان برای اخذ روادید از کشورهای عضو اتحادیه اروپایی با دشواری‌هایی مواجه هستند و برای مثال نمی‌توانند در نمایشگاه‌های تجاری شرکت کنند.

این در شرایطی است که موضوع بازنویسی قانون اساسی ترکیه که میراث کودتای نظامی‌سال ۱۹۸۰ میلادی است بر دیگر موضوعات سایه افکنده ‌است.

براساس آخرین نظر‌سنجی‌های انجام شده حزب حاکم عدالت و توسعه برای سومین بار برنده انتخابات پارلمانی خواهد شد.