گذرگاه رفح باز شد - ۸ خرداد ۹۰

عکس: AFP گذرگاه رفح برای همیشه باز شد

گروه بین‌الملل- دیروز، شنبه، پس از چهار سال بسته بودن گذرگاه رفح به روی ساکنان نوار غزه، سرانجام مصر تصمیم گرفت درهای این گذرگاه را به‌طور دائمی‌به روی فلسطینیان نوار غزه بگشاید.

به گزارش آسوشیتدپرس، این گذرگاه اصلی‌ترین راه ارتباط با جهان خارج برای ساکنان نوار غزه است که از سرزمین‌های اشغالی نمی‌گذرد و این دستاوردی بزرگ برای شبه نظامیان حاکم بر این نوار یعنی گروه حماس به شمار می‌رود. بازگشایی نوار غزه پایانی است بر منع عبور و مرور از این گذرگاه که توسط مصر وضع شده و مانع مسافرت جمعیت ۵/۱ میلیون نفری نوار غزه به جهان خارج بود. بسته شدن گذرگاه رفح همزمان با بسته شدن مرزهای مشترک با سرزمین‌های اشغالی باعث شده بود ساکنان این نوار با بحران‌های اقتصادی شدیدی دست و پنجه نرم کنند.

بسته شدن درها به روی نوار غزه توسط رژیم صهیونیستی و مصر از ژوئن سال ۲۰۰۷ یعنی زمانی آغاز شد که حماس موفق شد کنترل نوار غزه را به دست گیرد. از زمان خلع حسنی مبارک از ریاست‌جمهوری مصر در ماه فوریه، رهبری جدید مصر تصمیم به برداشتن موانع مرزی گرفت و سعی کرد روابط کشور را با فلسطینیان بهبود بخشد. بازگشایی این گذرگاه مرزی، نشانه تغییر عمده ای در سیاست‌های مصر از زمان سرنگونی حسنی مبارک است.

تحلیلگران می‌گویند با نزدیک شدن به زمان انتخابات در مصر، این انتظار وجود دارد که سیاست‌های این کشور بیشتر در راستای حقوق فلسطینیان باشد.

به گزارش بی‌بی‌سی، تاکنون نیروهای مرزبان فلسطینی ۵۰۰ نفر را برای ورود به خاک مصر آماده کرده‌اند. مقام‌های مصری خاطرنشان کرده‌اند که هیچ محدودیتی قائل نخواهند شد.

اقدام دولت مصر اجازه خواهد تا بیشتر فلسطینیان آزادانه رفت و آمد کنند. البته این گذرگاه مرزی کماکان برای تجارت مسدود باقی خواهد ماند.

اولین گروهی که وارد خاک مصر شد، پنجاه بیمار فلسطینی بودند که برای درمان سفر کرده‌اند.

انتظار می‌رود باز کردن این مرز، به اقتصاد غزه کمک کند.

زنان و کودکان و مردان بالای چهل سال اجازه دارند آزادانه رفت و آمد کنند و مردان بین ۱۸ تا ۴۰ سال باید مجوز دریافت کنند. رژیم اشغالگر قدس از اقدام مصر برای بازگشایی این گذرگاه مرزی انتقاد کرده است و می‌گوید بسته بودن آن برای جلوگیری از قاچاق اسلحه حیاتی است.

مصر اما می‌گوید با بازرسی دقیق، مانع از این امر خواهد شد. مقام‌های مصری می‌گویند گذرگاه مرزی رفح با نوار غزه را به صورت دائم بازگشایی می‌کنند تا از فشار ناشی از محاصره اقتصادی رژیم صهیونیستی بر ساکنان این بخش از سرزمین‌های فلسطینی کاسته شود.

ماه پیش با تلاش دولت مصر، دو جنبش فلسطینی فتح و حماس پس از مدتها، به توافقی دست یافتند که به موجب آن دولت وحدت ملی تشکیل خواهند داد.

به دنبال امضای این توافق‌نامه، رژیم صهیونیستی به تشکیلات خودگردان فلسطینی هشدار داد که بین صلح با اسرائیل یا صلح با حماس یکی را انتخاب کند.

صلیب سرخ بین‌الملل در سال ۲۰۱۰ محاصره اقتصادى غزه را غیرقانونى دانست.

این نهاد در گزارش خود اعلام کرد که اقدام رژیم صهیونیستی در محاصره اقتصادی نوار غزه به منزله تنبیه دسته جمعی غیرنظامیان است و با مفاد کنوانسیون‌های ژنو، ناظر بر مقررات زمان جنگ و رفتار با غیرنظامیان ساکن مناطق جنگی یا تحت اشغال نظامی، مغایرت دارد.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت النشره، به گفته‌ مسوولان مصری، گذرگاه رفح هر روز از ساعت ۱۰ صبح تا ساعت شش بعد از ظهر به جز روزهای جمعه و عیدها و روزهای تعطیل باز خواهد بود.

کودک فلسطینی آماده گذر از رفح / عکس: AFP