انتشار سخنان تحقیر‌آمیز رامنی درباره رای‌دهندگان به اوباما

عکس: آرشیو/AP

احسان ابطحی

میت رامنی نامزد جمهوری‌خواهان در انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده از سخنان خود در مراسم جمع‌آوری پول که اوایل سال جاری میلادی درباره هواداران باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده بیان کرده‌بود، دفاع کرد. رامنی هواداران اوباما را «قربانیانی» توصیف کرده‌بود که محتاج کمک‌های دولتی هستند. این سخنان توسط یک دوربین مخفی ضبط شده‌بود و اخیرا منتشر شده‌است. به گزارش منابع خبری، رامنی دوشنبه شب یک نشست خبری سراسیمه تشکیل داد و اعتراف کرد که سخنانش «عجولانه» بوده و «به طرزی زیبنده» بیان نشده‌است. با این همه او از سخنانش عقب‌نشینی نکرد و چندین فرصت برای انجام این کار را از دست داد.

رامنی در همین‌باره گفت که تنها درباره «روند سیاسی که بتواند مردم را به سمت ستاد انتخاباتی او علاقه‌مند کند» سخن گفته‌است. فرماندار پیشین ایالت ماساچوست تاکید کرد ویدئویی که منتشر شده است تنها بخشی از سخنان او است. رامنی خواستار انتشار کامل سخنانش در آن جلسه شد.

نامزد جمهوری‌خواهان در سخنانش گفته بود که ۴۷ درصد از مردم آمریکا که به باراک اوباما رای می دهند، مالیات بردرآمد نمی‌پردازند و هیچ وقت به او رای نخواهند داد.

رامنی در بخش دیگری از سخنانش درباره رای‌دهندگان غیرحزبی که در دوره قبل به اوباما رای دادند گفت: «آنها چون به او [اوباما] رای دادند، دوست ندارند بشنوند که اشتباه کرده‌اند و او [اوباما] آدم بدی است و کارهای بدی کرده و فاسد است.»

او ادامه داد: «من هیچ‌وقت آنها را نمی‌توانم متقاعد کنم که مسوولیت زندگی خود را بپردازند و مراقب زندگیشان باشند.»

هنگامی که در کنفرانس مطبوعاتی دوشنبه شب از رامنی پرسیده شد که آیا نگران از دست دادن آرای ۴۷ درصدی که از آن سخن گفته‌است نیست، او از عقب‌نشینی از سخنانش خودداری کرد.

فرماندار پیشین ایالات‌ ماساچوست در همین‌باره گفت: «این سخنان به طرزی زیبنده بیان نشد، اجازه دهید از کنار آن بگذریم.» او اضافه کرد: «من عجولانه پاسخ یک پرسش را دادم و اطمینان دارم که می‌توانم منظورم را از راه‌های بسیار تاثیر‌گذار‌تر از آنچه گفتم بیان کنم و مطمئنم که با گذشت زمان این موضوع را ثابت خواهم کرد.»

رامنی اضافه کرد: «این پیامی است که قصد دارم آن را منتقل کنم و به انتقال آن ادامه خواهم داد.» با این همه رامنی از پاسخ به پرسشی درباره این که آیا او واقعا به آنچه که می‌گوید باور دارد یا نه خودداری کرد. هنگامی که از نامزد جمهوری‌خواهان پرسیده شد که آیا این سخنانش بازتاب‌دهنده باور‌های قلبی‌اش نیست، رامنی به سادگی محل مصاحبه را ترک کرد. نشست مطبوعاتی رامنی تنها ساعاتی پس از آن برگزار شد که وب‌سایت مجله مادرجونز که روزنامه‌نگاری تحقیقاتی انجام می‌دهد، ویدئوی سخنان رامنی را که در یک مراسم جمع‌آوری پول در ماه مه در شهر بوکا ریتون واقع در ایالت فلوریدا برگزار شده‌بود منتشر کرد، ویدئویی که به سرعت در فضای مجازی انتشار یافت.

رامنی که هم‌اکنون در شهر کوستا مسا واقع در ایالت کالیفرنیا به سر می‌برد مراسم عمومی جمع‌آوری پول را به تاخیر انداخت تا درباره ویدئوی منتشر شده به خبرنگارانی که با او سفر می‌کنند توضیحاتی ارائه کند، به امید آنکه تبعات منفی سخنانش دفع شود.

رامنی که شادمان به نظر‌ می‌رسید و لبخند بر لب داشت و سخنانش را از روی نوشته می‌خواند در پاسخ به این پرسش که منظورش از واژه قربانی چه بوده‌است به ذکر این نکته اکتفا کرد که قصدش بیان اختلاف میان ستاد انتخاباتی اوباما و ستاد انتخاباتی خودش بوده‌است.

رامنی در ادامه این کنفرانس مطبوعاتی گفت: «هدف ستاد انتخاباتی من کمک به مردم با هدف مسوولیت‌پذیری بیشتر است تا دوباره شغل پیدا کنند، به خصوص کسانی که امروز بیکارند.» او اضافه کرد:«اما هدف ستاد انتخاباتی اوباما این است شغل مردم را از آنها بگیرد و دوباره برای آنها کار پیدا کند. این نهایتا جهت و سرنوشت کشور را مشخص می‌کند. آیا شما به جامعه‌ای با محوریت دولت اعتقاد دارید که تنها سود بیشتر به دست می‌آورد یا به جای آن به جامعه‌ای با سرمایه‌گذاری آزاد باور دارید، جایی که مردم بتوانند به دنبال رویاهایشان بگردند.»

گروه تبلیغاتی باراک اوباما، که رییس‌جمهوری ایالات‌متحده را برای انتخاب دوباره در انتخابات پیش رو کمک می‌کنند، خیلی زود از این ویدئو استفاده کردند.

مدیر انتخاباتی باراک اوباما در بیانیه‌ای، آورده است که: «وقتی کسی با توهین نیمی از مردم آمریکا را از خود می‌راند، سخت می‌تواند به عنوان رییس‌جمهوری آمریکا انجام وظیفه کند.»

همزمان گروه انتخاباتی میت رامنی، شیوه دیگری برای تبلیغ او برگزیده‌است. در این شیوه جدید، بیشتر از برنامه‌های او برای اداره کشور صحبت می‌شود. پیش از این، تبلیغات رامنی بیشتر بر انتقاد از سیاست‌های اقتصادی اوباما استوار بود. انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات‌متحده قرار است روز ششم نوامبر - شانزدهم آبان‌ماه- برگزار شود.

این همه در شرایطی است که نظر‌سنجی‌ها حکایت از برتری باراک اوباما، رییس‌جمهوری ایالات‌متحده، در این انتخابات دارد.

میانگین ۱۱ نظر‌سنجی از برتری سه درصدی اوباما در انتخابات ریاست‌جمهوری خبر می‌دهند. از این ۱۱ نظرسنجی تنها نتایج نظر‌سنجی موسسه راسموسن است که از برتری رامنی حکایت دارد. اما نتایج نظر‌سنجی سایر موسسات افکار‌سنجی از جمله گالوپ، سی.‌بی.‌اس/نیویورک‌تایمز، فاکس نیوز، ای.‌بی.‌سی ‌نیوز/واشنگتن پست و سی‌.‌ان.‌ان/ آپینین سرچ نشان از برتری

اوباما دارند.