جنگ تجاری با چین اهرم انتخاباتی اوباما
عکس: AFP جنگ تجاری با چین، اهرم انتخاباتی اوباما
رییسجمهوری آمریکا دیروز در ایالت اوهایو وعده داد که از پکن به WTO شکایت میکند
شادی آذری
دیروز باراک اوباما در سفر انتخاباتی خود به ایالت اوهایو اعلام کرد که علیه چین به سازمان تجارت جهانی طرح دعوی خواهد کرد. او وضع یارانههای غیرمجاز بر صادرات خودرو و قطعات آن توسط دولت چین را علت این شکایت خود اعلام کرد و افزود: این اقدام چین موجب ترویج برونسپاری از آمریکا به چین میشود.
به گزارش بلومبرگ، اوباما و رقیب او میت رامنی جمهوریخواه طی هفتههای اخیر رقابتهای انتخاباتی اتهامات زیادی را در زمینه تجارت به چین وارد کردهاند. دیروز پیش از سفر اوباما به ایالت اوهایو مقامات گفتند که او در توقف خود در شهرهای سینسیناتی و کلمبوس، مرکز این ایالت، از کارنامه خود در زمینه اشتغال و سیاست در قبال چین دفاع خواهد کرد. خبر پرونده شکایت جدیدی که اوباما آن را به سازمان تجارت جهانی در ژنو تسلیم میکند، در ایالتی اعلام شده است که هنوز مورد منازعه انتخاباتی اوباما و رامنی است و ۵۴,۲۰۰ نفر از شهروندان آن به استخدام صنعت خودروسازی درآمدهاند و ۴/۱۲ درصد از کل مشاغل آن مربوط به صنعت خودروسازی است. بر اساس اظهارات یکی از مقامات آمریکایی که خواست نامش تا پیش از اعلام رسمی خبر توسط خود اوباما فاش نشود، ایالات متحده، دولت چین را متهم میکند که یک میلیارد دلار یارانه غیرقانونی را طی سالهای ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۱ مورد استفاده قرار داده و این اقدام تا ۶۰ درصد به صادرات قطعات خودروی چین بهره رسانده است.
هفته گذشته کمپین انتخاباتی میت رامنی یک آگهی تلویزیونی را به تصویر کشید که در آن نوشته شده بود «بدون کارگران آمریکایی.» این تبلیغ در واقع اوباما را به خاطر از دست رفتن مشاغل تولیدی آمریکا مورد سرزنش قرار میداد و به این نکته اشاره داشت که چین در زمینه مشاغل تولیدی از آمریکا پیشی میگیرد این تبلیغ، اوباما را بهخاطر آنکه اتهام «دستکاری در نرخ ارز» را به چین وارد نکرده است، مورد انتقاد قرار داد.در مقام مقابله با این آگهی تلویزیونی، کمپین انتخاباتی اوباما هم تبلیغی پخش کرد که در آن گفته شد: شرکت خصوصی «بین کپیتال» که میت رامنی یکی از موسسان آن است، در شرکتهایی سرمایهگذاری کرده است که تخصص آنها فرستادن مشاغل به سایر کشورها از جمله چین است و رامنی در چین سرمایهگذاری کرده است. گوینده این آگهی میگوید: «رامنی هرگز در برابر چین نایستاد. همه آنچه او انجام داده است فرستادن مشاغلمان برای آنها است.»لیو لی-گانگ، اقتصاددان هنگکنگی گروه بانکداری استرالیا و نیوزیلند دیروز در یک مصاحبه تلفنی گفت: «به نظر میرسد با داغتر شدن کارزار انتخاباتی آمریکا، موضوع تجارت با چین نیز بیشتر مورد توجه قرار میگیرد.» وی افزود: «هر دو حزب نیازمند آن هستند که لحن حمایتگرانه بیشتری را مورد استفاده قرار دهند تا احساسات رایدهندگان را تحت تاثیر قراردهند چون نرخ بیکاری آمریکا هنوز بیشتر از ۸ درصد است.» لیو که پیش از این در بانک جهانی کار میکرد بر این باور است که احتمالا سخنانی از این دست پس از انتخابات کاهش خواهد یافت؛ چون اگر بر واردات قطعات نسبتا ارزان خودرو از چین تحریمهایی وضع شود، رقابتپذیری صنعت خودروی ایالات متحده آسیب خواهد دید.در ماه ژوییه دولت ایالات متحده پرونده شکایتی را در سازمان تجارت جهانی مطرح کرد که در آن چین را به وضع تعرفههای ناعادلانه بر ۳/۳ میلیارد دلار از صادرات خودروی آمریکا متهم کرده بود. این پرونده درست در روزی گشایش یافته بود که اوباما سفر خود را با یک اتوبوس به اوهایو و پنسیلوانیا آغاز کرده بود.اوباما همچنین در مبارزات انتخاباتی خود گفته است که طرح او مبنی بر نجات صنعت خودروسازی توسط مالیاتدهندگان در سال ۲۰۰۹ توانست در ایالتهایی از جمله اوهایو ، مشاغل را نجات دهد و این در شرایطی است که رامنی با نجات توسط مالیاتدهندگان آمریکایی مخالف بود. ایالت اوهایو ۱۸ رای الکتورال دارد و از سال ۱۹۶۴ تاکنون در همه انتخابات ریاستجمهوری فردی که در این ایالت انتخاب شده است، برنده کل انتخابات ریاستجمهوری آمریکا شده است. بر اساس آمار منتشر شده در وبسایت ریل کلیر پالتیکس، هماکنون اوباما در این ایالت ۲/۴ درصد از میت رامنی جلو افتاده است و ۵/۴۸ درصد آرا را به خود اختصاص داده است. این در شرایطی است که آرای میت رامنی ۳/۴۴ درصد از کل آراست. در کل ایالتهای آمریکا نیز اوباما به طور میانگین ۱/۳ درصد از میت رامنی پیش است. بر اساس آمار ارائه شده توسط دفتر آمار آمریکا، نرخ بیکاری در ایالت اوهایو در ماه ژوییه ۲/۷ درصد بوده است، که این کمتر از نرخ ۱/۸ درصد بیکاری کل آمریکا در ماه اوت و کمتر از اوج بیکاری این ایالت در ماه ژانویه ۲۰۱۰ با نرخ ۶/۱۰ درصد است. بر اساس برآوردهای بلومبرگ که از آمار فصل نخست ۲۰۱۱ تا فصل نخست سال جاری میلادی به دست آمده است، اوهایو از منظر بهبود اقتصادی در میان ۵۰ ایالت آمریکا رتبه ششم را به خود اختصاص داده است.
عکس: AP
ارسال نظر