در ماه مه
بیکاری در حوزه یورو رکورد شکست
رهبران منطقه دست به دامن بانک مرکزی اروپا میشوند
شادی آذری
آمار رسمی که دیروز دوشنبه منتشر شد نشان داد که نرخ بیکاری در ۱۷ کشور عضو حوزه یورو در ماه مه رکورد تازهای را به ثبت رسانده است و این بهخاطر ادامه بحران بدهیهای این منطقه است. بهگزارش آسوشیتدپرس، اداره آمار اتحادیه اروپا موسوم به یورو استات، اعلام کرده است که متوسط نرخ بیکاری در این حوزه از ۱۱ درصد در ماه آوریل به ۱/۱۱ درصد در ماه مه افزایش یافته است و این بالاترین نرخ بیکاری از زمان آغاز حیات یورو در سال ۱۹۹۹ بوده است. این رکورد بد همزمان شده است با نرخ بیکاری ۲/۸ درصدی در ایالات متحده آمریکا و نرخ بیکاری ۴/۴ درصدی در ژاپن.
تظاهرات جنبش اشغال فرانکفورت/عکس:AP
رهبران منطقه دست به دامن بانک مرکزی اروپا میشوند
شادی آذری
آمار رسمی که دیروز دوشنبه منتشر شد نشان داد که نرخ بیکاری در ۱۷ کشور عضو حوزه یورو در ماه مه رکورد تازهای را به ثبت رسانده است و این بهخاطر ادامه بحران بدهیهای این منطقه است. بهگزارش آسوشیتدپرس، اداره آمار اتحادیه اروپا موسوم به یورو استات، اعلام کرده است که متوسط نرخ بیکاری در این حوزه از ۱۱ درصد در ماه آوریل به ۱/۱۱ درصد در ماه مه افزایش یافته است و این بالاترین نرخ بیکاری از زمان آغاز حیات یورو در سال ۱۹۹۹ بوده است. این رکورد بد همزمان شده است با نرخ بیکاری ۲/۸ درصدی در ایالات متحده آمریکا و نرخ بیکاری ۴/۴ درصدی در ژاپن. در ماه مه و در حوزه یورو، در مجموع ۶/۱۷ میلیون نفر بیکار بودهاند و این تعداد ۸/۱ میلیون نفر بیش از سال گذشته است.
همزمان با اینکه نگرانی از بحران بدهیها و آینده پول مشترک، یورو، بر فعالیتهای اقتصادی سایه افکنده ، نرخ بیکاری ظرف یک سال گذشته به اوج رسیده است.
البته تفاوتهای زیادی در میان کشورهای حوزه یورو به چشم میخورد. بازارهای کار کشورهایی که در خط مقدم بحران بدهیها قرار دارند، از جمله یونان و اسپانیا، به دلیل در پیش گرفتن راهکارهای ریاضتی و رکود اقتصادی به شدت آسیب دیدهاند. بالاترین نرخ بیکاری در حوزه یورو در اسپانیا به ثبت رسیده است. در این کشور ۶/۲۴ درصد از مردم طی ماه مه بیکار بودهاند. بدتر از همه آنکه ۱/۵۲ درصد از جوانان این کشور طی این ماه بیکار بودهاند.
وضعیت سایر کشورهای حوزه یورو نسبتا بهتر است. به عنوان مثال نرخ بیکاری آلمان در حد تنها ۶/۵ درصد ثابت باقی مانده است. البته نتایج چندین نظرسنجی که طی هفتههای اخیر انجام شدهاند، حکایت از آن دارد که این بزرگترین اقتصاد اروپا دوران سختتری را پیش رو دارد.
در سطح اتحادیه اروپا که متشکل از ۲۷ کشور است و کشورهایی که پول یورو را نپذیرفتهاند از جمله انگلستان و لهستان را هم در بر میگیرد، نرخ بیکاری طی ماه مه به ۳/۱۰ درصد رسید و این در شرایطی است که این رقم در ماه پیش از آن ۲/۱۰ درصد بوده است.
رهبران اروپا دست به دامن بانک مرکزی
در چنین شرایطی در هفته جاری رهبران اروپا رو به سوی بانک مرکزی اتحادیه اروپا آوردهاند و از سیاستگذاران پولی این بانک خواستهاند در پی اقدام رهبران ناحیه برای آرام ساختن بازارها و افزایش اتحاد در بلوک یورو گامهایی را برای تقویت یورو بردارند.
انتظار میرود بانک مرکزی اروپا که مقر آن در فرانکفورت است، در روز پنجشنبه آینده نحوه کمک خود را به طور رسمی اعلام کند. اقتصاددانان انتظار دارند این بانک اعلام کند که نرخ بهره را کاهش خواهد داد.
این بانک سابقه اقدامات مهمی را به دنبال پیشرفتهای سیاسی در کارنامه خود دارد که از آن جمله میتوان به خرید اوراق قرضه در پی تصویب برنامههای نجات و پرداخت وام نامحدود سه ساله در پی درخواست برای حمایت از نظام مالی اشاره کرد.
بر اساس نظرسنجیای که بلومبرگ از ۵۷ اقتصاددان به عمل آورده است، اقتصاددانان انتظار دارند بانک مرکزی اروپا نرخ بهره معیار خود را تا دست کم ۲۵/۰ درصد کاهش دهد و به پایینترین رکورد یعنی ۷۵/۰ درصد برساند چون چشمانداز اقتصادی رو به وخامت است.
میشاییل شوبرت، اقتصاددان کامرزبانک فرانکفورت، بر این باور است که بانک مرکزی اتحادیه اروپا همچنین ممکن است به مهار هزینههای وامگیری اقدام نماید و همزمان قصد دارد فشار بر دولتها برای انجام اقدامات مقتضی را شدت بخشد.
کاهش نرخ بهره میتواند مانند تلنگری محرک بر اقتصاد ۱۷ کشور عضو حوزه یورو عمل کند. کمیسیون اروپا اعلام کرده است که اقتصاد این ۱۷ کشور در سال جاری میلادی تا ۳/۰ درصد کوچکتر خواهد شد. نرخ بهره کمتر همچنین میتواند به وامدهندگان گرفتار در بحران کمک کند چون وامهای اضطراری بانک مرکزی اروپا برای آنها ارزانتر تمام خواهد شد. باید منتظر ماند و دید تصمیم بانک مرکزی اروپا که پنجشنبه آینده اعلام میشود چقدر میتواند از بار بحران بدهیهای اروپا بکاهد.
ارسال نظر