برگزاری تظاهرات ده‌ها هزار نفری در روسیه

عکس‌ها:‌ رویترز

بازجویان روسی روز دوشنبه منازل رهبران مخالفان را مورد تفتیش قرار دادند

احسان ابطحی

بازجویان روسی روز دوشنبه منازل شماری از سران مخالفان را مورد تفتیش قرار دادند و آنان را برای بازجویی فرا‌خواندند. با این همه و با وجود دشواری‌های شدید برای معترضان به‌منظور برگزاری تظاهرات علیه سیاست‌های ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهوری روسیه، ده‌ها هزار نفر از مردم این کشور دیروز به خیابان‌ها ریختند و علیه سیاست‌های کرملین دست به تظاهرات زدند. خبرگزاری دویچه‌وله از شرکت بیش از صدهزار نفر در تظاهرات ضد ولادیمیر پوتین، در مسکو خبر داد. گزارش‌ها حاکی از آن بود که بیش از ۱۲ هزار مامور پلیس و وزارت کشور روسیه کنترل خیابان‌های مسکو را در دست گرفته‌اند و ماموران خیابان‌های مرکزی شهر را مسدود کرده‌اند. پلیس پیش از آغاز تظاهرات بسیاری از مخالفان پوتین را به منظور ارائه برخی توضیحات احضار کرد.

تظاهرات روز سه‌شنبه مسکو نخستین تظاهرات بزرگ ضد پوتین پس از راهپیمایی ۷ مارس است که پیش از ادای سوگند پوتین برگزار شد. تظاهرات ۷ مارس با دخالت پلیس به خشونت کشیده شد.

بازجویی از رهبران مخالفان در روسیه تنش با دولت را به حداکثر خود رسانده‌است، تنشی که چند هفته‌ای است رو به افزایش گذاشته‌است.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتد‌پرس به نظر می‌رسد که ولادیمیر پوتین، پس از بازگشت دوباره به کاخ کرملین موضعی سر‌سختانه‌تر نسبت به معترضان اتخاذ کرده‌است و دیگر حتی تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم را هم تحمل نمی‌کند. تظاهراتی که در مقیاس وسیع و در آستانه انتخابات ریاست‌جمهوری ماه مارس در روسیه برگزار شد و ده‌ها هزار نفر با هدف مخالفت با دوره سوم ریاست‌جمهوری پوتین به خیابان‌های مسکو و دیگر شهر‌های بزرگ روسیه ریختند.

پوتین همچنین روز جمعه در اقدامی دیگر با هدف محدود کردن مخالفان، قانونی را امضا کرد که بر‌اساس آن افرادی که در تجمع‌های بدون مجوز و با حضور بیش از ۱۵۰ نفر شرکت کنند، رقمی معادل میانگین در‌آمد سالانه یک روس - ۳۰۰ هزار روبل یا ۷۲۰۰ یورو- جریمه خواهند شد. تظاهرات دیروز اما با مجوز شهرداری برگزار شد با این حال هرگونه اقدامی که باعث شود تظاهرات به مکان‌هایی غیر از مکان‌های از پیش تعیین شده کشیده شود یا از زمان مقرر بیشتر به درازا بینجامد می‌تواند بهانه‌ای برای پلیس باشد تا معترضان را دستگیر کند. روز دوشنبه بالاترین برچسبی که در شبکه اجتماعی توییتر مورد مطالعه قرار گرفته بود، مربوط به مطلبی بود که عنوان آن این جمله بود:«به سال ۳۷ خوش آمدید.» که اشاره‌ای آشکار به سالی بود که ژوزف استالین، دیکتاتور پیشین اتحاد جماهیر شوروی پاکسازی در این کشور را به اوج خود رساند.

فعالان مخالف دولت پیش‌بینی می‌کردند که سرکوب مخالفان توسط دولت، مردم را خشمگین‌تر کند و باعث شود تا آنان در یک تعطیلی ملی که به روز روسیه شهرت دارد با شدت و تعداد بیشتری در تظاهرات شرکت کنند.

در ۱۲ ژوئن سال ۱۹۹۰ میلادی، قانون‌گذاران روس استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام و تاکید کردند که قوانین داخلی روسیه بر قوانین اتحاد جماهیر شوروی برتری دارد.

با این وجود به نظر می‌رسد که کرملین بیشتر قصد دارد تا با قوانین جدید «کارمندان یقه سفید» را بترساند، کارمندانی که بیشترین تهدید را از زمان روی کار آمدن پوتین در سال ۲۰۰۰ متوجه او کرده‌اند. کارمند یقه سفید اصطلاحی است که به کارکنان حقوق بگیری که کارهای حرفه‌ای یا نیمه حرفه‌ای دفتری مانند مدیریت، فروش و ... را انجام می‌دهند، گفته می‌شود.

همزمان با این تحولات ولادیمیر مارکین، سخنگوی بازجو‌‌ها تاکید کرد که منازل مخالفان از جمله منزل آلکسی ناوانلی، سرگئی اودالتسوف، ایلیا یاشین و همچنین کیسنیا سوبچاک که از چهره‌های تلویزیونی روسیه است مورد بازجویی قرار گرفته‌اند. اودالتسوف بر روی توییتر خود اعلام کرده‌است که بازجویان منزل او را زیر و رو کرده‌اند و کامپیوتر‌ها و کاغذ‌ها و پرچم‌های متعلق به جنبش چپ‌گرای او را با خود برده‌اند.

در تظاهرات روز گذشته تظاهر‌کنندگان شعار می‌دادند «پوتین دزد است» و «روسیه بدون پوتین.»ولادیمیر پوتین اما وعده داده‌است که اجازه نخواهد داد که روسیه با «شوک‌های اجتماعی» تضعیف شود.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، رییس‌جمهوری روسیه در سخنانی تلویزیونی در همین‌زمینه گفت:«ما نمی‌توانیم هیچ چیزی که کشورمان را تضعیف کند یا باعث اختلاف در کشورمان شود، بپذیریم.»