حملات شدید رییس بانک جهانی به مقامات ونزوئلا

رابرت زولیک، رییس بانک جهانی

رفیعه هراتی-‌ رابرت زولیک،رییس بانک جهانی، مدعی شد روزهای حکومت سیاسی و اقتصادی هوگو چاوز،رییس‌جمهوری ونزوئلا، به شماره افتاده است و این منطقه باید خود را برای ورود به عصر جدید دموکراسی و کناره‌گیری احتمالی او از قدرت آماده کند. رابرت زولیک جمعه شب در مقر سازمان کشورهای آمریکایی در واشنگتن گفت کشورهایی همچون نیکاراگوئه و کوبا که به کمک‌های ونزوئلا وابسته هستند درصورت قطع یارانه‌ها دچار مشکل خواهند شد و این مساله به تغییرات سیاسی سریع منجر خواهد شد.

زولیک گفت:« روزهای حکومت چاوز به شماره افتاده است. اگر یارانه‌ای که او به کوبا و نیکاراگوئه اختصاص می‌دهد قطع شود، رژیم این کشورها با مشکل مواجه خواهند شد. ممکن است این فرصت وجود داشته باشد که نیمکره غربی به اولین نیمکره دموکراتیک تبدیل شود. جایی که دیگر در آن خبری از کودتا، دیکتاتوری و کوکائین نباشد و تنها دموکراسی،پیشرفت و شرافت در آن حکمفرما باشد.»هوگوچاوز در انتخابات ریاست‌جمهوری ماه اکتبر با انریکه کاپریلس رادونسکی ۳۹ ساله، فرماندار سابق ایالت میراندا و نامزد نهایی احزاب مخالف دولت، رقابت خواهد کرد.

چاوز ۵۷ ساله که قصد دارد حکومت ۱۳ ساله خود را تا سال ۲۰۱۹ ادامه دهد، به دلیل ابتلا به بیماری سرطان در سال گذشته سه عمل جراحی را در کوبا پشت‌سر گذاشت.

آندرس ایزارا،وزیر اطلاعات ونزوئلا، در واکنش به سخنان زولیک گفت: «اظهارات زولیک منعکس کننده انزجار‌جناح راست جهان است. رژیم سرمایه‌داری غارتگری که بانک جهانی آن را ترویج می‌کند روزهای انسانیت را برای همه به شماره انداخته است.»چاوز اغلب بانک جهانی و صندوق بین‌المللی پول را مورد انتقاد قرار می‌دهد و این دو نهاد را ابزار «امپراتوری» آمریکا برای دیکته کردن سیاست‌های سازگار با بازار می‌داند. سیاست‌هایی که نمی‌تواند زندگی مردم فقیر منطقه را بهبود بخشد.

ونزوئلا در ازای بیش از ۲۰ هزار پزشک کوبایی که در درمانگاه‌های دولتی این کشور کار می‌کنند، روزانه حدود ۱۰۰‌هزار بشکه نفت به کوبا ارسال می‌کند. نیکاراگوئه نیز از ونزوئلا نفت دریافت می‌کند و می‌تواند پول آن را طی ۲۵ سال وحتی به شکل مواد غذایی و پارچه پرداخت کند. زولیک گفت کشورهای آمریکایی باید به جای نزاع درباره مداخله‌های گذشته ایالات متحده در منطقه، به آینده توجه کنند. این درشرایطی است که چاوز در ماه ژانویه اعلام کرد ونزوئلا را از دادگاه حکمیت بانک جهانی خارج می‌کند. این دادگاه، مرکزی برای حل اختلافات سرمایه‌گذاری است. این تصمیم پس از آن اتخاذ شد که درپی موجی از ملی کردن شرکت‌ها، پرونده‌های اختلاف سرمایه‌گذاری علیه این کشور روی هم انباشته شد. او در سال ۲۰۰۷ نیز تهدید کرد کشورش را از صندوق بین‌المللی پول خارج خواهد کرد. زولیک در سخنرانی خود گفت: ایالات متحده باید نسبت به توافق تجارت آزاد در کشورهای آمریکایی متعهدتر باشد، زیرا این کشور دیگر چندان به دستور کار تجارت آزاد پایبند نیست و به طور فزاینده به اقدامات حمایتی متکی است. رییس بانک جهانی گفت: کشورهای آمریکای لاتین برای رسیدن به رشد اقتصادی باثبات باید پیوند تجاری با آسیا را مستحکم کنند، بازارهای سرمایه در بخش پول داخلی را توسعه دهند، در زیرساخت‌ها سرمایه‌گذاری کنند، از اقتصادهای کالا محور فاصله‌بگیرند و بر حفظ بهره‌وری تمرکز کنند.

او همچنین گفت: «بسیاری از اقتصادهای درحال توسعه به سرعت رشد می‌کنند، اما پس از چندی بهره‌وری و رشد اقتصادی رو به کندی می‌گذارند. بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین باید از رونق بخش کالاها برای تنوع بخشیدن به اقتصادهایشان استفاده کنند.