آمریکا به دنبال حذف تحریم‌های اقتصادی کوبا

گروه بین‌الملل - آیا کنار رفتن فیدل کاسترو از قدرت به منزله پایان سردی روابط کوبا و آمریکا است؟ فیدل کاسترو ۴۶ سال از ۴۷ سال حکومت خود بر کوبا را با تحریم‌های اقتصادی این کشور از سوی آمریکا سپری کرده است.

پس از روی کار آمدن رائول کاسترو برادر فیدل کاسترو، اخبار پیوسته شاهد اظهارات چندگانه او در مورد آمریکا است. اگر چه رائول کاسترو به طور علنی اعلام نکرده که خواستار برقراری رابطه با آمریکا است اما آن تندی سخنان فیدل هم در لحن او دیده نمی‌شود. اما این روزها تحرکاتی دیده می‌شود که نشان می‌دهد آمریکا چندان بی‌میل نیست روابط خود با کوبا را اندکی بهبود بخشد.

سیاست‌های ضدآمریکایی در منطقه آمریکای لاتین که به حیاط خلوت آمریکا معروف است در حال گسترش است. کشورهایی مانند بولیوی و ونزوئلا بیش از هر زمان دیگری به فکر کاهش رابطه اقتصادی خود با آمریکا هستند و موج ملی شدن صنایع در این کشورها زیان‌های بسیاری را برای شرکت‌های نفتی آمریکا به همراه خواهد داشت.

در این شرایط است که آمریکا بیش از هر زمان دیگری تمایل دارد بزرگ‌ترین و سرسخت‌ترین مخالف خود در آمریکای لاتین را اندکی با خود همراه سازد، به‌خصوص در این شرایط که فیدل کاسترو به عنوان نماد مبارزه با آمریکا در قاره آمریکا از قدرت کناره‌گیری کرده است.

این بهترین فرصت برای آمریکا است تا مذاکرات احتمالی خود را با کوبا آغاز کند. تنها سوال این است که رائول کاسترو چقدر به آرمان‌های برادرش اعتقاد دارد.

اکنون واشنگتن یک بار دیگر آمادگی خود را برای تجدید روابط با هاوانا در صورت تغییرات دموکراتیک در این کشور اعلام کرده است.

توماس شانون، دستیار وزیر امور خارجه آمریکا گفته است که این پیشنهاد آمریکا، که ۴ سال قبل نیز به رهبری کوبا ارائه شده بود کماکان پا برجا است و تنها باید در فضای سیاسی این کشور بازنگری صورت گیرد.

تحلیلگران بر این باورند که این پیشنهاد جدیدی نیست اما زمان تکرار آن قابل توجه است.

ارائه این پیشنهاد سه هفته پس از عمل جراحی فیدل کاسترو، رهبر کوبا و انتقال موقت قدرت به رائول برادرجوان‌تر وی صورت می‌گیرد.

شانون به خبرنگاران گفته است که کاخ سفید برای لغو تحریم‌های ۴۴ساله کوبا در صورت اصلاحات در آن کشور، با کنگره مشورت خواهد کرد.

آمریکا، خواهان آزادی زندانیان سیاسی، دفاع از حقوق بشر، اجازه فعالیت به احزاب سیاسی و برگزاری انتخابات در کوبا است.

امیلیو سن پدرو، خبرنگار بی بی سی در میامی می‌گوید: این پیشنهاد دقیقا مشابه پیشنهاد واشنگتن در سال ۲۰۰۲ است و تغییری در مواضع آمریکا در برابر کوبا به‌وجود نیامده است.

اظهارات دستیار وزیر امور خارجه آمریکا، چند روز پس از سخنان رائول کاسترو صورت می‌گیرد که وی در آن به احتمال برقراری روابط با واشنگتن اشاره کرده بود.

رائول کاسترو در اظهاراتی که در گرانما، روزنامه رسمی کوبا منتشر شد گفته بود که هاوانا در صورتی که واشنگتن در مسایل داخلی کوبا دخالت نکند، آماده برقراری روابط با آمریکا است.توماس شانون در گفت‌و‌گو‌ی خود با خبرنگاران خاطرنشان ساخته است که اگرچه رائول کاسترو در حال حاضر جانشین کاسترو است اما بر این باور نیست که وی از قدرت و توانایی برادرش، فیدل برخوردار است.آمریکا این اتهامات را که در صدد ایجاد یک بحران در کوبا است رد می‌کند، اگرچه اخیرا میلیون‌ها دلار برای حمایت از جنبش‌های مخالفان دولت کاسترو اختصاص داده است.