اسناد ۱۱ سپتامبر از طبقهبندی خارج میشود
ترس و دلهره در ریاض
رئیسجمهوری آمریکا تصریح کرده است، با نزدیک شدن به بیستمین سالگرد آن روز غمانگیز، من این وعدهام را محقق میکنم. جو بایدن اضافه کرد که به وزارت دادگستری و دیگر نهادهای دولتی دستور داده است که بر بازبینی اسناد طبقهبندی شده مرتبط با تحقیقات افبیآی نظارت کنند. رئیسجمهوری آمریکا اضافه کرد: براساس این دستور، مریک گارلند، وزیر دادگستری موظف خواهد بود طی شش ماه آینده اسنادی را که از طبقهبندی خارج میشوند، منتشر کند.
خانواده قربانیان حملات ۱۱سپتامبر، روز پنجشنبه از یک نهاد ناظر با دولت آمریکا خواسته بودند تا درباره این شبهه که افبیآی احتمالا برخی از اسناد مرتبط با عربستان را از بین برده، تحقیق کند. ماه گذشته نیز خانواده قربانیان حملات۱۱ سپتامبر به جو بایدن هشدار داده بودند در صورت عدم اجازه انتشار گزارشهای محرمانه پیرامون نقش عربستان سعودی در این حملات، بهتر است در مراسم یادبود قربانیان حضور نیابد.
در جریان حمله به ساختمان وزارت دفاع آمریکا، پنتاگون، سقوط هواپیمای مسافربری در پنسیلوانیا و برجهای دوقلو(مرکز تجارت جهانی) در ۱۱ سپتامبر ۲۰۰۱ حدود سه هزار نفر کشته و تقریبا دو برابر این تعداد نیز زخمی شدند. با فرا رسیدن بیستمین سالگرد حملات تروریستی یازده سپتامبر به شهرهای آمریکا، خانوادههای قربانیان این حملات به مراجع قضایی فشار آوردهاند تا ابهامات مربوط به دخالت حکومت عربستان در این حملات را روشن کنند. در این راستا دادرسی مربوط به یکی از این شکایات در سال جاری پیشرفت چشمگیری داشته و مقامات سابق عربستان در این دادرسی شهادت دادهاند.
حکومت عربستان همواره مشارکت در حملات یا تبانی با هواپیماربایان را تکذیب کرده، ولی این موضوع به محور اصلی شکایت خانوادهها در مراجع قضایی نیویورک تبدیل شده است. علاوه بر اینکه ۱۵ نفر از مجموع ۱۹ هواپیماربای مسوول اجرای این حملات و اسامه بنلادن، طراح آن، تبعه عربستان سعودی بودند. شاکیان ادعا میکنند که عوامل حکومت عربستان شرایط لازم برای تردد این افراد در کشورهای غربی و خاک آمریکا را فراهم کردهاند.
اسنادی که طی دو دهه اخیر انتشار یافته است، از جمله گزارش کمیسیون ویژه حملات یازدهم سپتامبر، حاکی از ارتباط و مشارکت تعدادی از اتباع سعودی است ولی دخالت حکومت عربستان را اثبات نکردهاند. یکی از این موارد کمکهای لجستیکی یک تبعه سعودی به هواپیماربایان است که از قرار معلوم با حکومت عربستان ارتباط داشته است. این تبعه سعودی به نام عمر البیونی قبل از ملاقات با هواپیماربایان، در ایالت کالیفرنیا با یکی از کارمندان کنسولگری عربستان در شهر لسآنجلس به نام فهد الثمیری که در عین حال پیشوای یک گروه تندرو در مسجد محلی بوده دیدار کرده است. طبق نتایج تحقیقات نهادهای انتظامی آمریکا، این دو نفر چند هفته قبل از وقوع حملات تروریستی خاک آمریکا را ترک کردهاند.
کمیسیون تحقیقات حملات یازده سپتامبر در گزارش نهایی خود که در سال ۲۰۰۴ منتشر شد اعلام کرد که هیچ شواهدی حاکی از همکاری مقامات ارشد یا کمک مالی حکومت عربستان به تروریستها پیدا نکرده است، ولی در عین حال گفت که تعدادی از نهادهای خیریه سعودی به تروریستها کمک مالی دادهاند. فصل نهایی و نتیجهگیریهای این کمیسیون که زیر نظر کنگره آمریکا فعالیت میکرد در سال ۲۰۱۶ علنی شد.