آرای پستی، نتیجه انتخابات آمریکا را تغییر میدهد؟
رقابت نفسگیر در ایالات کلیدی
بنابر اخبار منتشرشده، نتایج سه ایالت پنسیلوانیا، میشیگان و ویسکانسین تا صبح چهارشنبه به وقت محلی آمریکا تعیین خواهد شد؛ اما ترامپ منتظر اعلام نتیجه انتخابات نشد و خود را پیروز انتخابات اعلام کرد. تا عصر دیروز به وقت تهران دونالد ترامپ در ویسکانسین با شمارش ۶۰ درصد آرا، از بایدن پیش بود؛ اما با شمارش آرای میلواکی ناگهان ورق برگشت و بایدن در این ایالت با ۹۵ درصد شمارش آرا توانست با رقم ۶/ ۴۹ درصد از ترامپ که رای ۹/ ۴۸ درصدی داشت، پیش بیفتد؛ قبل از ساعت ۲۱ دیشب به وقت تهران شمارش آرا در ویسکانسین به طور رسمی پایان یافت و بایدن برنده آرای الکترال این ایالت شد. در میشیگان نیز اختلاف ترامپ و بایدن کم است و به کمتر از ۳/ ۰ درصد میرسد. در زمان تنظیم گزارش با شمارش ۹۰ درصد آرا، ترامپ رای ۴/ ۴۹ درصدی داشت و بایدن رای ۱/ ۴۹ درصدی. با شمارش آرای پستی در این ایالت، رای بایدن بالا رفت و آرای ترامپ کاهش یافت. در پنسیلوانیا نیز که ۷۵ درصد آرا شمرده شده بود، اعلام نتیجه متوقف شد. اما آخرین اعلام رسمی نتایج این ایالت نشان میدهد که ترامپ ۱/ ۵۵ و بایدن ۶/ ۴۳ رای آورده است. در این ایالت نزدیک به ۴/ ۱ میلیون رای پستی صادر شده است که احتمالا شمارش آن چند روز طول بکشد. آرای پستی به سود بایدن است. عمده دموکراتها رایگیری پستی را در این ایالت ترجیح دادهاند.
در صورت پیروزی در دو ایالت از سه ایالت یادشده بایدن و ترامپ پیروز انتخابات خواهند بود؛ اما بنابر کانتیهای باقیمانده برای شمارش آرا، ترامپ از بخت و اقبال برای پیروزی در این سه ایالت برخوردار است. با این حال ترامپ روز گذشته چندان منتظر نتیجه کامل ایالتها باقی نماند و وی در حساب کاربریاش در توییتر نوشت که پیروز انتخابات شده است و دموکراتها در حال دزدیدن آرا هستند. توییتر نیز معطل نماند و پرچم خبر نادرست را بر بالای این توییت برافراشت. پیشتر توییتر هشدار داده بود تا زمان اعلام نتیجه نهایی، هر نوع اعلام پیروزی از سوی دو نامزد را با این پرچم مزین خواهد کرد. ترامپ اما بیتوجه به حرف و حدیثها در شبکههای اجتماعی و مخالفان در کاخ سفید سخنرانی کرد و گفت: «ما خود را برای جشن آماده میکردیم، در حال پیروزی بودیم، ما آماده جشن و پایکوبی هستیم برای این موفقیت بزرگ. دونالد ترامپ در حالی که اعضای خانوادهاش او را همراهی میکردند، گفت: کنفرانس امروز بیشک کنفرانس خبریای است که دیرتر از هر زمانی برگزار کردم. تشکر میکنم از مردم آمریکا برای میلیونها میلیون نفر که به من رای دادند و متاسفانه برخی سعی دارند حق ما را سلب کنند و ما تحمل نمیکنیم. از بانوی اول متشکرم و از معاونم پنس.»
وی افزود: «شهروندان ما با رکوردشکنی از جنبش خارقالعاده ما حمایت کردند. ما با اختلاف زیاد در برخی ایالتها پیروز شدیم. ایالتهایی را بردیم که اصلا انتظارش را نداشتیم.» ترامپ در میان تشویق مردم با تاکید بر پیروزی در پنسیلوانیا گفت: «محال است دموکراتها در آنجا پیروز شوند. ما در میشیگان هم پیروزیم با اختلاف ۳۵۰ هزار رای. ولی ما به اینها احتیاج نداریم، فرماندار تگزاس به من تبریک گفت برای پیروزی. فرماندار به من گفته که تاکنون چنین چیزی را شاهد نبوده. ما شب بزرگی داشتیم. تمامی ایالتها و اختلاف آرا بیسابقه بوده است.»
سخنان ترامپ در مورد تگزاس میتواند با این مطلب که هرگز تاکنون این ایالت چنین چیزی را به خود ندیده است، صدق کند؛ چراکه رقابت در ابتدا در این ایالت قرمز بسیار نزدیک بود و حتی در ساعات اولیه شمارش بایدن جلوتر از ترامپ بود؛ اما هر چه زمان میگذشت، از آرای نامزد دموکراتها کاسته و به آرای ترامپ افزوده میشد. این ایالت ۳۸ رای الکترال دارد که اگر بایدن در آن پیروز میشد، دیگر ایالتهای چرخشی اهمیت چندانی برای نامزد دموکراتها نداشت.
با این حال ترامپ روز گذشته با احساس خطر از باخت، دموکراتها را تهدید کرد که نتیجه را از طریق قانون پی خواهد گرفت. او که پیشتر احتمال تقلب را در رایهای پستی اعلام کرده بود، گفت: «من با اعلام آرای پستی، دادگاه را پیشبینی میکردم. ما این انتخابات را بردیم، هدف ما در حال حاضر تضمین این پیروزی است، ما میخواهیم قانون اجرا شود، به دیوان عالی میرویم و میخواهیم رایگیری پایان یابد. تا آنجا که به من مربوط است ما پیروزیم. از تمام حامیان و کسانی که با ما کار کردند، متشکرم.» پنس نیز با تشکر از میلیونها آمریکایی برای شرکت در انتخابات گفت: «ما هوشیار خواهیم بود، من معتقد هستم که با اختلاف زیاد آرا پیروز شدهایم. ما در راه پیروزی هستیم و دوباره عظمت را به آمریکا باز میگردانیم.»
نقشه راه ترامپ برای پیروزی
به جز ایالتهای آبی که به دموکراتها رای میدهند و ایالتهای قرمز که مخصوص جمهوریخواهان هستند، نقش تعیینکننده در انتخابات آمریکا را ایالتهای چرخشی یا موسوم به میدان نبرد دارند. برای همین، ایالتهایی مانند ویسکانسین، فلوریدا، اوهایو و نیوهمپشایر از اهمیت بسزایی برخوردارند. نگاهی به دموگرافی رایدهندگان نشان میدهد، ترامپ در صورت رئیسجمهور شدن، پیروزی خود را مدیون لاتینتبارها و پیرمردان خواهد بود. افزون بر این نظرسنجیهای آمریکا نشان دادند که برای این دوره نیز اشتباهات فاحشی بهویژه درخصوص سالخوردگان و زنان حومهنشین داشتهاند. مضاف بر اینکه آرای ترامپ در بخشی از اقلیتهای نژادی مانند سیاهان نیز رشد داشته است.
در این راستا اگر سه ایالتی که نتیجه آن کامل تا روز گذشته مشخص نشد، در نظر گرفته نشود، نقشه انتخاباتی نشان میدهد که برای دموکراتها به جز بازگرداندن آریزونا، نقشه انتخاباتی سال ۲۰۱۶ تکرار شده است. البته اگر در دو ایالت از سه ایالت یادشده، نتیجه به سود بایدن رقم بخورد، بایدن توانسته است، ترامپ را از کاخ سفید بیرون بیندازد. با توجه به اینکه ۴/ ۱ میلیون رای پستی در پنسیلوانیا شمارش نشده است و شمارش آنها بنابه گفته برخی چند روز طول خواهد کشید. در این صورت شاید این ایالت مهمترین نقش را در پیروزی نامزد برنده داشته باشد.
با این وجود ترامپ در ایالتهای حیاتی مانند فلوریدا، اوهایو و کارولینای شمالی (با شمارش ۹۴ درصدی آرا) پیروز عمده ایالتهای چرخشی بوده است. در دموگرافی فلوریدا، لاتینتبارها با مشارکت بیشتر نسبت به سال ۲۰۱۶، شگفتی قابل توجهی برای جمهوریخواهان آفریدند. درحالیکه در سال ۲۰۱۶، ۳۵ درصد از لاتینتبارها به ترامپ رای دادند، اینبار میزان حمایت آنها به رئیسجمهوری آمریکا ۴۵ درصدی بود. در میان سیاهان همین ایالت نیز ۹ درصد به ترامپ رای دادند. این مقدار نسبت به سال ۲۰۱۶ یک درصد رشد داشت. در آن سال تنها ۸ درصد از سیاهان به ترامپ رای داده بودند. انتظار میرفت که آرای سیاهان با توجه به موضوعگیریهای ترامپ بر سر مسائل نژادی کاهش داشته باشد و به آرای بایدن اضافه شود؛ اما تا لحظه تنظیم گزارش میزان حمایت سیاهان از بایدن مشخص نشده بود. با این حال در میان در رده سنی ۴۵ تا ۶۴ سال ۶۱ درصد به ترامپ رای دادند و بر خلاف نظرسنجیها که رای سالخوردگان را از آن بایدن میدانستند، در رده سنی ۶۵ سال به بالا ۵۲ درصد به ترامپ رای دادند. ترامپ در فلوریدا تنها با فاصله یک درصد توانست در سال ۲۰۱۶ هیلاری کلینتون را شکست دهد؛ اما این رقم امسال به ۳ درصد رسید.
در اوهایو نیز لاتینتبارها در پیروزی ترامپ در این ایالت نقش قابل توجهی داشتند. در حالی که در سال ۲۰۱۶، حدود ۲۶ درصد از این اقلیت نژادی به ترامپ رای داده بودند، امسال با جهش ۱۰ درصدی این رقم را به ۳۶ درصد رساندند. در رده سنی ۴۵ تا ۶۴ سال نیز در این ایالت حدود ۵ درصد به ترامپ رای دادند. در رده سنی ۶۵ سال نیز این رقم به ۶۳ درصد رسید. در کارولینای شمالی نیز تا لحظه شمارش آرای ۹۴ درصدی، مشخص شد که ۴۱ درصد از لاتینتبارها به ترامپ رای دادهاند و رای ۶۵درصدی سفیدها را هم به دست آورده است. همچنین از سیاهان نیز ۸ درصد به او رای دادهاند. ترامپ در میان گروه سنی ۴۵ تا ۶۴ سال این ایالت نیز ۵۱ درصد آرا به دست آورد. در رده سنی ۶۵ سال به بالا نیز ۵۶ درصد به ترامپ رای دادند.
در ایالت جورجیا نیز سفیدها با همکاری لاتینتبارها پیروزی را برای ترامپ رقم زدند. در این ایالت ۶۸ درصد سفیدها به ترامپ رای دادند. این مقدار برای لاتینتبارها و سیاهان به ترتیب ۳۷ و ۱۰ درصد بوده است. در رده سنی ۶۵ سال نیز ۵۶ درصد سالخوردگان این ایالت به ترامپ رای دادند. در تگزاس که ایالت قرمز به حساب میآید، در حالی که رقابت سال جاری، بسیار قابل توجه بود، اما بسیج سفیدهای این ایالت توانست پیروزی را برای ترامپ رقم بزند. در این ایالت ۶۵ درصد سفیدها به ترامپ رای دادند. لاتینتبارها و سیاهان نیز به ترتیب ۴۰ و ۸ درصد از آرای خود را به سود ترامپ واریز کردند. مهمترین نکته آرای این ایالت، استقبال آسیاییها از ترامپ بوده است. ۲۶ درصد از آسیاییهای این ایالت به ترامپ رای دادند. همچنین نکته قابل توجه دیگر اینکه در رده سنی ۳۰ تا ۴۴ سال، هر دو برابر ۴۹ درصد به ترامپ رای دادند. این رقم در شرایطی رقم میخورد که این ایالت، یک ایالت بهشدت محافظهکار و مذهبی است. اما در رده سنی ۴۵ تا ۶۴ سال ۶۳ درصد و در رده سنی بالای ۶۵ سال ۵۷ درصد به ترامپ رای دادند. در نوادا نیز که آرای بایدن بالاتر است، (بایدن ۲/ ۴۹ و ترامپ ۶/ ۴۸)، لاتینتبارها کمک زیادی در رشد آرای ترامپ داشتهاند.
تا پایان لحظه تنظیم گزارش میزان آرای الکترال جو بایدن، ۲۳۸ و آرای الکترال ترامپ ۲۱۳ بوده است. همچنین حضور مردم از سال ۱۹۰۸ به این سو بیسابقه بوده و با شکستن رکورد حضور مردمی به ۶۲ درصد رسید. ۶۲ درصد حضور مردمی یعنی رای ۱۵۰ میلیون نفر که تا روز گذشته نزدیک به ۱۳۵ میلیون رای نیز شمرده شد؛ اما هنوز ۱۵ میلیون رای دیگر باقی ماند. نوادا نیز اعلام کرد که نتیجه انتخابات را تا روز پنجشنبه، ساعت ۱۷:۳۰ به وقت محلی به تاخیر خواهد انداخت.
تهدید حقوقی دو کارزار انتخاباتی
در حالی که ترامپ خود را فرد پیروز انتخابات معرفی کرد، بایدن، نامزد دموکراتها نیز در اظهارنظری گفت که وی در مسیر پیروزی قرار دارد. او از طرفداران خود خواست تا روز چهارشنبه صبر کنند. جو بایدن که از پیروزی در آریزونا استقبال کرده بود، تصریح کرد که در ایالت جورجیا همچنان شانس پیروزی دارد و در ایالت پنسیلوانیا نیز به پیروزی خواهد رسید. بهنظر میرسد کلید ورود به کاخ سفید دست رایدهندگان پنسیلوانیا باشد. در این راستا نامزد حزب دموکرات تاکید کرد که به نتیجه انتخابات خوشبین است؛ ولی تا شمارش کامل آرا باید صبر کرد. این اظهارات در شرایطی بیان شد که ترامپ گفته است باید شمارش آرا در پایان روز انتخابات متوقف شود. تیم انتخاباتی ترامپ تهدید کرده است این موضوع را به دادگاه میکشاند. در مقابل کمپین ریاستجمهوری جو بایدن، تهدید دونالد ترامپ به تلاش برای متوقف ساختن شمارش آرای انتخابات را «گستاخانه و غیرعادی» خواند و اعلام کرد: تیم حقوقی آن آماده جلوگیری از این اقدام «بیسابقه» است.
جن اومالی دیلون، مدیر کمپین جو بایدن، نامزد ریاستجمهوری حزب دموکرات در بیانیه همزمان با تداوم نامشخص بودن نتیجه نهایی انتخابات ریاستجمهوری آمریکا اظهار کرد: «بیانیه رئیسجمهور درباره تلاش برای تعطیل کردن شمارش آرایی که بهدرستی انداخته شدهاند، گستاخانه، بیسابقه و نادرست است.»
او خاطرنشان کرد: «هرگز قبلا در تاریخ ما یک رئیسجمهور آمریکا تلاش نداشته تا آمریکاییها را از قولشان در یک انتخابات ملی محروم کند.» این اظهارات کمی بعد از آن مطرح شدند که دونالد ترامپ در یک سخنرانی غیرعادی از کاخ سفید ادعا کرد: «ما قطعا در این انتخابات پیروز شدیم.» او این حرف را بهرغم آنکه هنوز هیچ نامزدی به آستانه انتخاباتی لازم در آرایش برای پیروزی دست نیافته است، مطرح کرد.
نبرد در سنا و مجلس نمایندگان
در حالی که روز سهشنبه بیشتر نگاهها به انتخابات ریاستجمهوری بود، دو انتخابات دیگر نیز در این کشور برگزار شد: انتخابات سنا و مجلس نمایندگان. تا پیش از انتخابات روز سوم نوامبر در سنا برتری با جمهوریخواهان بود. جمهوریخواهان با ۵۳ کرسی نسبت به دموکراتهایی که ۴۷ کرسی داشتند، برتری داشتند. اما در این روز رقابت در سنا نزدیکتر بود و تا لحظه تنظیم نگارش گزارش هر دو حزب ۴۷ کرسی به دست آورده بودند. برای کسب اکثریت، ۵۱ کرسی لازم است. این احتمال داده میشود جمهوریخواهان مجددا برتری خود را به دست آوردند؛ اما شاید مانند سال ۲۰۱۸ نتوانند برتری قابل توجهی به دست آورند. در میان نمایندگان شاخص جمهوریخواه هم میچ مککانل، رئیس مجلس سنای فعلی و رهبر اکثریت دوباره توانست کرسی خود را به حفظ کند. این برای هفتمین بار متوالی است که میچ مککانل پیروزی خود را جشن میگیرد. همچنین گراهام لیندسی دیگر جمهوریخواه این کشور نیز توانست کرسی خود را نگه دارد. تام کاتن نیز دیگر نماینده مشهور جمهوریخواه نیز توانست مجددا در سنا جاگیر شود. در آریزونا اما مارک ملی از دموکراتها توانست کرسی را از مارتا مکسالی جمهوریخواه بگیرد و یک پیروزی بزرگ در این ایالت به سود دموکراتها رقم بزند. گفتنی است در ایالت جورجیا انتخابات سنا به دور دوم کشیده شده است.
در کلورادو نیز جان هیکلنلوپر از دموکراتها توانست با ۸۶/ ۵۳ درصد کوری گاردنر را که رای نزدیک به ۴۵ درصدی داشت، پشتسر بگذارد. اما در مجلس نمایندگان فاکسنیوز پیشبینی میکند که برتری با دموکراتها باشد. ایلهان عمر، نماینده مینهسوتا و الکساندریا اکاسیو کورتز، از نمایندگان پیشروی دموکراتها توانست کرسی خود را حفظ کند و بهنظر میرسد دموکراتها برتری خود را در این مجلس حفظ کنند.