آرامش پس از گفتوگوی شیخ تمیم و محمد موقتی بود
تعلیق مذاکرات عربستان و قطر
دنیای اقتصاد: سه ماه پس از آغاز تحریمهای چهار کشور عربستان، مصر، بحرین و امارات علیه قطر، شیخ تمیم بن حمد آلثانی امیر قطر، روز جمعه (۸ سپتامبر/ ۱۷ شهریور) در تماس تلفنی با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان آمادگی خود را برای مذاکره با کشورهای تحریمکننده اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری آلمان به نقل از العربیه، این تماس تلفنی با درخواست قطر و طرح مذاکره با چهار کشور درباره درخواستهایشان صورت گرفت.
بنابر این گزارش، امیر قطر در این گفتوگو «تمایل خودش را برای نشستن پای میز مذاکره و بررسی خواستهای چهار کشور تحریمکننده دوحه بهگونهای که منافع همگان حفظ شود، اعلام کرد.
دنیای اقتصاد: سه ماه پس از آغاز تحریمهای چهار کشور عربستان، مصر، بحرین و امارات علیه قطر، شیخ تمیم بن حمد آلثانی امیر قطر، روز جمعه (۸ سپتامبر/ ۱۷ شهریور) در تماس تلفنی با محمد بنسلمان، ولیعهد عربستان آمادگی خود را برای مذاکره با کشورهای تحریمکننده اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری آلمان به نقل از العربیه، این تماس تلفنی با درخواست قطر و طرح مذاکره با چهار کشور درباره درخواستهایشان صورت گرفت.
بنابر این گزارش، امیر قطر در این گفتوگو «تمایل خودش را برای نشستن پای میز مذاکره و بررسی خواستهای چهار کشور تحریمکننده دوحه بهگونهای که منافع همگان حفظ شود، اعلام کرد.» پیشنهاد امیر قطر ابتدا با استقبال ولیعهد عربستان مواجه شد. اما ساعتی بعد خبرگزاری رسمی عربستان به نقل از مقامهای وزارت خارجه این کشور ادعا کرد، خبرگزاری قطر «محتوای تماس تلفنی» امیر قطر با ولیعهد عربستان را «تحریف» کرده است. آژانس خبری سعودی(اسپیای) ابتدا محتوای گفتوگوی تلفنی میان امیر قطر و ولیعهد عربستان را چنین نقل کرده بود: «در خلال این گفتوگو، امیر قطر از تمایل خود برای نشستن بر سر میز مذاکره و گفتوگو درباره مطالبات طرفین به نحوی که برای هر دو طرف سودمند باشد، سخن گفت.» این خبرگزاری همچنین نوشته بود که قرار است ریاض پس از گفتوگو و جلب موافقت امارات متحده عربی، مصر و بحرین درباره جزئیات بیشتر سخن بگوید. اما ساعتی بعد همین وبسایت خبری با انتشار اطلاعیهای نوشت: «از آنجا که تلاش قطر برای تحریف محتوای این گفتوگو نشان از جدی نبودن این کشور برای حل بحران دارد، تمام گفتوگوها میان ریاض و سه کشور عربی دیگر و دوحه معلق خواهد شد تا زمانی که قطر رسما و در بیانیهای علنی از موضع خود سخن بگوید.»
العربیه نیز نوشت: «آنچه خبرگزاری قطر منتشر کرد، ادامه تحریف حقایقی است که مقامهای این کشور در پیش گرفتهاند و نشان از آن دارد که مقامهای قطری هنوز باور ندارند که سعودی آمادگی نشان دادن نرمش همگام با اقدامات متقابل از سوی قطر را دارد.» در این گزارش به جزئیات «تحریف محتوای تماس تلفنی» شیخ تمیم و محمد بنسلمان اشارهای نشده است. العربیه به نقل از «مقام مسوول در وزارت امور خارجه عربستان» آورده است: «پادشاهی عربی سعودی اعلام میکند که هر گونه مذاکره یا تماس با مقامهای قطری را تا صدور بیانیهای صریح از سوی این کشور که در آن موضع خود را اعلام کند، متوقف میکند. همچنین مواضع قطر باید علنی و مطابق تعهداتش باشد. دولت سعودی اعلام میکند که هرگونه بازی چندگانه در سیاستهای قطر، هیچ کمکی به اعتمادسازی لازم برای مذاکره نمیکند.»
تماس تلفنی ترامپ با مقامهای عربستان و قطر
تماس تلفنی امیر قطر با ولیعهد عربستان ساعتی پس از تماس تلفنی دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا با مقامهای عربستان، قطر و امارات صورت گرفت. کاخ سفید روز جمعه (۸ سپتامبر/ ۱۷ شهریور) اعلام کرد رئیسجمهوری آمریکا با محمد بنسلمان ولیعهد عربستان سعودی، شیخ تمیم بن حمد آلثانی امیر قطر و شیخ محمد بن زائد آلنهیان ولیعهد امارات متحده عربی بهطور جداگانه گفتوگو کرد. این گفتوگوها درباره بحران در مناسبات قطر با چهار کشور عربی بوده است. یک روز پیش از آن، دونالد ترامپ میزبان صباح الاحمد الجابر الصباح، امیر کویت بود. در ماههای اخیر امیر کویت میانجی بین قطر و چهار کشور عربی برای حلوفصل بحران بهوجود آمده بود. رئیسجمهوری آمریکا در کنفرانس خبری با امیر کویت در روز پنجشنبه برای میانجیگری در بحران قطر اعلام آمادگی کرد. ترامپ گفت: «پیشتر به پادشاه عربستان هم گفته بودم، خوشحال میشوم اگر بتوانم در میانجیگری بین قطر و عربستان کاری انجام دهم. اکنون کویت درحال انجام این کار است اگر موفق نشد من مساله را پیگیری خواهم کرد.»
چهار کشور عربستان، بحرین، امارات و مصر از روز پنجم ماه ژوئن ۲۰۱۷ روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند. آنها همچنین مرزهای زمینی، هوایی و دریایی خود را نیز به روی قطر بستند. کشورهای تحریمکننده چند روز بعد، یک فهرست ۱۳ مادهای با ضربالاجلی ۱۰ روزه به قطر تحویل دادند و اعلام کردند در صورت اجرای آنها، تحریم قطر پایان خواهد یافت. قطع روابط با ایران، تعطیلی شبکه تلویزیونی الجزیره، قطع حمایت از حماس و اخوانالمسلمین و پایان دادن به حضور نظامی ترکیه در قطر، از جمله خواستهای چهار کشور تحریمکننده قطر بود. قطر تاکنون به این شروط پاسخ نداده و آنها را «نقض حاکمیت ملی» خود اعلام کرده است.
ارسال نظر