ترامپ ممکن است بهخاطر اخراج کومی به دردسر بیفتد
معمای نامه محرمانه
دنیای اقتصاد: کابوس اخراج کومی دست از سر ترامپ بر نمیدارد. اینبار این بازرس ویژه پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا است که بهدنبال انگیزههای اخراج کومی از افبیآی میگردد. در این راستا پیشنویس یک نامه مجددا تردیدها نسبت به دلایل اخراج رئیس پیشین افبیآی از سوی ترامپ را افزایش داده است. به نوشته نیویورکتایمز این نامه پرده از انگیزه اصلی ترامپ برای اخراج کومی برمیدارد. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز ۹ مه سالجاری میلادی رئیس پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) را به شکلی غیرمنتظره اخراج کرد.
دنیای اقتصاد: کابوس اخراج کومی دست از سر ترامپ بر نمیدارد. اینبار این بازرس ویژه پرونده دخالت روسیه در انتخابات آمریکا است که بهدنبال انگیزههای اخراج کومی از افبیآی میگردد. در این راستا پیشنویس یک نامه مجددا تردیدها نسبت به دلایل اخراج رئیس پیشین افبیآی از سوی ترامپ را افزایش داده است. به نوشته نیویورکتایمز این نامه پرده از انگیزه اصلی ترامپ برای اخراج کومی برمیدارد. دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز ۹ مه سالجاری میلادی رئیس پلیس فدرال آمریکا (افبیآی) را به شکلی غیرمنتظره اخراج کرد. ولی چرا باید جیمز کومی از مقام خود برکنار میشد؟
این سوالی است که از آن زمان تاکنون مطرح است و گریبان ترامپ را رها نمیکند. زمان این اخراج، به تنهایی بسیار تردیدبرانگیز است، چراکه درست در بحبوحه تحقیقات پلیس فدرال آمریکا پیرامون ارتباط ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه رخ داد. درحال حاضر رابرت مولر بهعنوان بازرس ویژه پرونده روابط احتمالی اعضای ستاد انتخاباتی دونالد ترامپ و روسیه برگزیده شده است. روزنامه واشنگتنپست نوشته است که نامهای در اختیار او قرار گرفته که ترامپ را در وضعیت بدی قرار میدهد. این نامه اگرچه فرستاده نشده است، اما از انگیزه واقعی ترامپ برای خلاص شدن از دست کومی پرده برمیدارد. این نامه محرمانه حاوی فهرستی از مواردی است که مایه ناخشنودی ترامپ از رئیس پیشین افبیآی است. یکی از این موارد بهعنوان نمونه این است که کومی حاضر نشده در برابر عموم اعلام کند که در ماجرای ارتباط احتمالی ستاد انتخاباتی ترامپ با روسیه، هیچ تحقیقی علیه شخص ترامپ نخواهد شد، چیزی که از قرار جیمز کومی بارها در دیدارهای شخصی به ترامپ اطمینان داده بود.
توصیه وزارت دادگستری
پس از اخراج رئیس پیشین افبیآی، وزارت دادگستری آمریکا رابرت مولر را بهعنوان بازرس ویژه این پرونده گمارد. در توضیحی که کاخ سفید به شکل رسمی درباره برکناری کومی داد، گفته شده بود که این کار به توصیه وزارت دادگستری انجام گرفته است و در همین رابطه نامهای را منتشر کرد که راد روزنستاین، معاون وزیر دادگستری نوشته بود. در این نامه از نحوه برخورد جیمز کومی با پرونده ایمیلهای هیلاری کلینتون، نامزد دموکراتها در انتخابات بهعنوان علت اخراج او یاد شده بود.
چند روز بعد اما دونالد ترامپ در یک مصاحبه تلویزیونی گفت که موضوع تحقیقات درباره پرونده روسیه نیز از دلایل اخراج کومی بوده است. او از اینکه از نامهای هم در این میان سخن به میان آمده، حرفی نزد. این در حالی است که ترامپ رئوس اصلی این نامه را با کمک مشاورش استفان میلر تنظیم کرده است. اما دان مک گان، مشاور حقوقی ترامپ با این نامه موافق نبوده است. در این شرایط نیویورکتایمز نوشته است او از ارسال نامه اصلی جلوگیری کرده است. روز جمعه دونالد ترامپ مجددا در توییتر خود پستی گذاشت که گویا علت اخراج رئیس پیشین افبیآی همان چیزی است که در ماه مه به آن متوسل شده بود یعنی نحوه برخورد جیمز کومی با ایمیلهای کلینتون. جیمز کومی از ماجرای برکناری خود از طریق تلویزیون مطلع شد. زمانی که او در حال سخنرانی در برابر گروهی از کارکنان افبیآی در لسآنجلس بود، روی صفحه تلویزیون خبر فوری منتشر شد که ترامپ رئیس پلیس فدرال آمریکا را اخراج کرده است. در پی مشخص شدن این مساله مولر بهدنبال این است که دریابد آیا ترامپ از دو تن از مقامات بلندپایه قضایی خواسته است که مسوولیت اخراج کومی را بر عهده بگیرند یا خواسته است قبل از هر اقدامی با آنها مشورت کند. این در شرایطی است که این نامه البته مشخص کرده است که مایک پنس و سایر مشاوران ارشد کاخ سفید مسوولیتی در اخراج کومی نداشتهاند.
در جلسه هشتم ماه مه در اتاق بیضیشکل کاخ سفید ترامپ پیشنویس نامه را به مشاوران ارشد خود که در اتاق حضور داشتند نشان داد که در این بین میتوان به رئیس سابق کارکنان کاخ سفید، رینس پریباس و دونالد مکگان مشاور کاخ سفید اشاره کرد. مایک پنس هم لحظاتی بعد که جلسه رسمیت یافته بود وارد شد. استیفن میلر، مشاور سیاسی دونالد ترامپ و جرد کوشنر داماد رئیسجمهوری آمریکا هم در آن لحظه حضور یافتند. این دو در تعطیلات آخر هفته در «بدمینستر» همراه دونالد ترامپ بودند. کوشنر در این جسله از تصمیم رئیسجمهوری حمایت کرد. بسیاری از کسانی که با لحن ترامپ آشنا هستند میگویند این نامه به دست میلر تهیه و تنظیم شده است. در حالی که در مورد روسیه صحبت نشده است لحن متن نامه نهایی هم شبیه متن پیشنویس است. در این نامه آمده است: بسیار بسیار از اینکه در سه جلسه مختلف به اطلاع من رساندید که تحت بازرسی نیستم ممنونم. با این حال من با نظر دادگستری موافق هستم که شما قادر به هدایت دفتر (افبیآی) نیستید. گفته میشود زمانی که مشاوران ارشد ترامپ از وجود نامه مطلع شدند، بسیار شوکه شدند و به شدت در مورد ارسال نامه هشدار دادند. به ترامپ هشدار داده شد که اخراج کومی مانع ادامه تحقیقات در مورد روسیه نمیشود. او بهرغم این هشدارها اخراج کومی را اقدامی صحیح میدانست. با این حال یک روز بعد سشنز و روزنستاین خواستار برگزاری جلسه شدند. یک روز پس از آن، این جلسه برگزار شد و سشنز در نامه اصلی تصریح کرده بود که افبیآی نیاز به حرکت تازه دارد و روزنستاین هم مواردی را که در آن کومی شایستگی ادامه حضور در آن مقام را ندارد تهیه کرده بود. در هر حال، مولر قصد دارد با بررسی پیشنویس اولیه این مساله را لحاظ کند که آیا اخراج کومی مانع از اجرای عدالت شده است یا نه. در صورتی که این موضوع برای مولر محرز شود، جرمی بزرگ متوجه ترامپ است.
ارسال نظر