دنیای اقتصاد: طرح ترامپ برای قانون مراقبت‌های بهداشتی و تامینی به هوا رفت. درحالی‌که پیش‌تر دو سناتور از جمهوری‌خواهان با جایگزینی طرح ترامپ با اوباماکر مخالفت کرده بودند، روز دوشنبه دو سناتور دیگر اعلام کردند که به طرح جایگزین رای نخواهند داد تا در عمل طرح ترامپ در بن‌بست گیر کند. به گزارش رویترز، دوشنبه شب افزون بر رند پال و سوزان کالینز دو سناتور جمهوری‌خواه که پیش‌تر مخالفت خود را با اعلام طرح جایگزین اوباماکر اعلام کرده بودند، دو سناتور جدید به نام‌های مایک لی از یوتا و جری موران از کانزاس با طرح جایگزین جمهوری‌خواهان مخالفت کردند. سناتورهای دموکرات هم که تعداد آنها به ۴۸ نفر می‌رسد از پیش اعلام کرده بودند که با طرح جایگزین مخالف هستند.

حزب جمهوری‌خواه اکثریت کرسی‌ها را در هر دو مجلس نمایندگان و سنای کنگره آمریکا در اختیار دارد، اما اکثریت آن در مجلس سنا تنها دو کرسی است درحالی‌که چهار سناتور از این حزب با طرح جایگزینی اوباماکر مخالفت کرده‌اند و سناتورهای دموکرات نیز به آن رای موافق نخواهند داد. میچ مک‌کانل تایید کرد که در ارتباط با این طرح، حزب جمهوری‌خواه اکثریت ناچیز خود را در سنا از دست داده و به این ترتیب، هیچ امیدی به تصویب این طرح نیست. در پی اعلام تصمیم دو سناتور مخالف طرح، دونالد ترامپ در توئیتر خود نوشت: «جمهوری‌خواهان باید قانون ورشکسته اوباماکر را همین حالا لغو کنند و روی برنامه خدمات درمانی کاملا متفاوت دیگری کارکنند. دموکرات‌ها هم به آنان ملحق خواهند شد.»

قانون خدمات درمانی موسوم به اوباماکر به ابتکار باراک اوباما، رئیس‌جمهوری سابق آمریکا در مارس سال ٢٠١٠ در کنگره آمریکا تصویب و به قانون تبدیل شد. براساس این قانون، پوشش خدمات درمانی تعمیم یافته و برخی از محدودیت‌های موجود در راه دسترسی به این خدمات از میان رفته است. شماری از جمهوری‌خواهان این طرح را به‌خاطر افزایش مداخله و هزینه دولت در بخش خدمات درمانی مورد انتقاد قرار داده بودند و یکی از محورهای تبلیغاتی دونالد ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی لغو این قانون بود. وی وعده داده بود که با لغو قانون اوباماکر، قانون درمانی دیگری را به جریان بیندازد که کم‌هزینه‌تر و موثرتر باشد اما به نظر می‌رسد که در این زمینه موفق به جلب نظر مساعد همه سناتورهای هم حزبی خود هم نشده است.

ناکامی ترامپ در الغای قانون اوباماکر و جایگزینی آن با طرحی از سوی خود را شکست عمده دیگری برای رئیس‌جمهوری عنوان کرده‌اند. در کنار وعده جلوگیری از ورود مهاجران از برخی کشورهای مسلمان به آمریکا و احداث دیوار مرزی، لغو اوباماکر یکی از پر سروصدا‌ترین برنامه‌های انتخاباتی دونالد ترامپ بود که سیاستمداران و تشکیلات سیاسی فدرال آمریکا را به ضعف و بی‌اعتنایی به خواست مردم متهم می‌کرد. درحالی‌که وعده احداث دیوار مرزی با مکزیک با استهزا مواجه شده و از اجرای آن خبری نیست، طرح محدودیت مهاجرتی نیز به‌خاطر مقاومت دستگاه قضایی آمریکا که بر استقلال خود از حکومت تاکید دارد، پس از مدت‌ها تاخیر با تغییرات اساسی اجرایی شده و جایگزینی سریع قانون اوباماکر نیز هنوز به جایی نرسیده است. به این ترتیب، به نظر می‌رسد که دونالد ترامپ، که دارای سابقه قابل توجهی در عرصه سیاست آمریکا هم نبوده، ارزیابی دقیقی از اختیارات رئیس‌جمهوری در نظام سیاسی آمریکا نداشته است.

شکست دونالد ترامپ از هم‌حزبی‌های خود می‌تواند ادامه مسیر را برای رئیس‌جمهوری آمریکا سخت‌تر کند. در این شرایط برخی می‌گویند دو راه بیشتر برای سناتورهای آمریکا باقی نمانده است. ابتدا اینکه آنها این قانون را به‌گونه‌ای بازنویسی کنند که دست‌کم ۵۰سناتور جمهوری‌خواه به آن رای بدهد. به نظر این امر ناممکن است. در حالت دوم سناتورهای جمهوری‌خواه خود را به دموکرات‌ها نزدیک کنند تا روی نواقص اوباماکر کار کنند. هر چند خواسته دونالد ترامپ برچیدن این قانون است اما هنوز در این زمینه توافقی در داخل سنا وجود ندارد، آنگونه که میچ مک‌کانل رهبر جمهوری‌خواهان در سنا می‌گوید: تلاش برای لغو فوری و پیدا کردن یک جایگزین برای قانون شکست‌خورده اوباماکر موفق نخواهد بود. اگر جمهوری‌خواهان به گفته ترامپ عمل کنند و قانون اوباماکر را لغو کنند میلیون‌ها نفر از آمریکایی‌ها بدون بیمه خواهند ماند و این به آشفتگی و هرج و مرج تبدیل خواهد شد.

سرگیجه ترامپی شاخص دلار