آمریکا در نشست سران کشورهای قدرتمند اقتصادی تنها ماند
گروه «بیست منهای یک»
آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان درخصوص معاهده پاریس از لفظ ۱۹ استفاده کرد و عملا آمریکا را از این پیمان کنار گذاشت
دنیای اقتصاد: دستاوردهای دونالد ترامپ از اجلاس گروه بیست تقریبا هیچ بوده است. تا جایی که آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان درخصوص معاهده پاریس لفظ گروه ۱۹ را بهکار میبرد و عملا آمریکا را در این زمینه بهحساب نمیآورد. به گزارش رویترز، روز شنبه رهبران گروه ۲۰ عملا درباره سیاستهای آب و هوایی نتوانستند با آمریکا کنار بیایند و اختلاف نظر بین آنها منجر به شکست شد و کشورهای دیگر مجبور شدند آمریکا را در این زمینه کنار بگذارند.
آنگلا مرکل درحالیکه دو ماه تا انتخابات فاصله دارد قصد داشت تا در این اجلاس خود را بهعنوان رهبر جهان آزاد در زمینه تجارت، انرژی و امور مالی نشان دهد. اما شکاف بین ترامپ و ۱۹ کشور دیگر این باشگاه بهقدری شدید بود که نتوانست منجر به نتیجه مثبتی شود. آمریکا با سیاست «اول آمریکا» خود را از معاهدات بینالمللی کنار کشیده است. ماه گذشته ترامپ اعلام کرده بود که کشورش را از معاهده پاریس که دو سال پیش در زمینه تغییرات آب و هوایی نوشته شده است، بیرون خواهد کشید. مرکل در این زمینه میگوید: «در نهایت مشخص شده است که اختلافنظرها در مورد شرایط آب و هوایی پابرجا است. همه در برابر ایالاتمتحده قرار دارند.»
در واقع اجلاس گروه ۲۰ نتیجهای جز خیابانهای مملو از آشغال، شیشههای خرد شده و چند خودروی در آتش سوخته نداشته است.
ترامپ روز به روز بیشتر متمایل به دیپلماسی یکجانبه میشود و متحدان سنتی خود را در اروپا بیش از پیش متزلزل کرده است و این امر در نهایت منجر به قدرت گرفتن چین میشود تا جای خالی آمریکا را در رهبری جهان بهدست گیرد. این در حالی است که اختلافات بین چین و آمریکا بر برنامه هستهای و موشکی کرهشمالی در حال افزایش است زیرا واشنگتن از پکن خواسته است حلقه فشارها را علیه پیونگیانگ بیشتر کند.
ترامپ-پوتین
ترامپ در حالی روز جمعه با پوتین دیدار کرد که رئیسجمهوری آمریکا قصد داشت تا در مورد دخالت روسیه در انتخابات آمریکا او را مورد پرسش قرار دهد اما بهنظر میرسد با تکذیب پوتین در باب دخالت در انتخابات آمریکا، ترامپ از پاسخ کرملین راضی شده است.
ترامپ تاکنون نتوانسته موضعی واحد در قبال پوتین داشته باشد. گاهی ترامپ از او انتقاد میکند و گاهی نیز او را مورد ستایش قرار میدهد. درحالیکه یک روز پیش از سفر به هامبورگ از پوتین به دلیل دخالت در امور سوریه و اوکراین گله کرده بود، پس از دیدار با پوتین گفت که برای او افتخاری بوده است که نشستی با رئیسجمهوری روسیه داشته است. همزمان نیز وزیر امور خارجه آمریکا تاکید میکند که پس از جلسه دو ساعته ترامپ با روسیه قرار شد این دو کشور نگاهی رو به جلو داشته باشند.
وزیر امور خارجه آمریکا درباره این دیدار میگوید: این یک جلسه فوقالعاده بین دو طرف بود. فضای موجود در جلسه بسیار مثبت بود. این در شرایطی است که برخی مشاوران ترامپ نگران گفتوگوهای طولانی روسایجمهوری آمریکا و روسیه بودند و برای پایان دادن به این جلسه حتی ملانیا ترامپ را به داخل فرستادند اما حتی ورود او به جلسه افاقه نکرد و این جلسه بیش از دو ساعت و ۱۵ دقیقه به طول کشید.
بهنظر میرسد دیدار طولانی ترامپ با پوتین موجب نگرانی شرکای اروپایی آمریکا هم شده است. به همین منظور در بیانیه پایانی نیز جای اسم آمریکا خالی است. زیرا ۱۹ کشور دیگر بر تعهد خود نسبت به معاهده پاریس تاکید کردند و آن را برگشتناپذیر خواندند. در این بیانیه آمده است: «بار دیگر اعلام میکنیم که در تعهد خود به پیمان آبوهوای پاریس ثابتقدم هستیم و در جهت اجرای سریع این پیمان حرکت میکنیم.»
آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان هم در پایان نشست به خبرنگاران گفت: «گمان میکنم کاملا روشن است که نتوانستیم به اجماع برسیم، با این همه بر اختلافها سرپوش گذاشته نشد و خیلی روشن بیان شد.» گروه ۲۰ درخواست دونالد ترامپ برای مذاکره دوباره بر سر پیمان پاریس را رد کرده و در متن اعلامیه نهایی نشست هامبورگ نیز تاکید شده که این توافق «تغییرناپذیر» است. در همین حال، در بخشی از اعلامیه نهایی نشست آمده است که تصمیم ایالاتمتحده مبنی بر خروج از پیمان پاریس را مورد بررسی قرار خواهیم داد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، هماینک مانع اصلی بر سر راه توافق دیگر کشورهای شرکتکننده در نشست با آمریکا موضوع سوختهای فسیلی است. طرف آمریکایی خواستار ادامه مصرف فزاینده سوختهای فسیلی و افزایش صادرات آنها است، درحالیکه پیمان پاریس تاکید میکند که برای کاستن از خطرات تغییرات اقلیمی باید مصرف این نوع سوختها کاهش یابد. یک منبع آگاه که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری فرانسه گفته بود که گفتوگوها طی روز شنبه بیشتر بر یافتن «لحنی مناسب» برای شکل نهایی متن مربوط به پیمان پاریس در نشست گروه ۲۰ متمرکز شده بود.
در نشست روز شنبه مذاکرهکنندگان بر سر متن بیانیه پایانی نشست درخصوص تجارت به توافق رسیدند که در آن بر مبارزه با انزواگرایی اقتصادی تاکید شده و در عین حال تدابیر مختلف برای حفاظت از بازارهای داخلی کشورها مجاز دانسته شده است. در دو روز اخیر حدود ۲۰ هزار نفر معترض در هامبورگ علیه گروه ۲۰ دست به اعتراض بعضا خشونتآمیز زدند. به گزارش رویترز، روز شنبه در نشست هامبورگ، دونالد ترامپ تعهد کرد که کشورش برای تامین مالی برنامههای بشردوستانه ۶۳۹ میلیون دلار کمک خواهد کرد. بنا بر این گزارش، ۳۳۱ میلیون دلار آن قرار است برای کمک به گرسنگان مناطق قحطیزده در چهار کشور سومالی، سودان جنوبی، نیجریه و یمن هزینه شود.
تکروی ترامپ
گروه ۲۰ درحالحاضر تبدیل به گروه ۱۹ شده است، زیرا آمریکا مشتاقانه خود را از همکاریهای بینالمللی کنار کشیده است. از جمله همکاریهایی که آمریکا با سیاست «اولآمریکا» کنار رفته، معاهده پاریس و معاهده ترانسپاسیفیک است. ترامپ در اجلاس گروه ۲۰ که قویترین باشگاه اقتصادهای بزرگ دنیا است در کنار سایر کشورها قرار نگرفت و به تنهایی ایفای نقش کرد. حالا رهبران دنیا از این ترس دارند که ترامپ خود بهعنوان یک نیروی مخرب در صحنه جهانی نقش ایفا کند. بیشتر متحدان آمریکا انتظار داشتند تا هیلاری کلینتون رئیسجمهوری ایالاتمتحده شود زیرا او را نماینده ارزشهای غربی میدانستند و بر این باورند که وی بیشتر به معاهدات چندجانبه پایبند است. در مقابل آنها با رئیسجمهوری مواجه شدهاند که دوست دارد ارزشهای غربی را با تصویر ملیگرایانه تعریف کند.
ارسال نظر