تشدید پس‌لرزه‌های بحران اقتصادی در ونزوئلا عکس: AFP

دنیای اقتصاد: وزیر امور خارجه ونزوئلا خواستار آن شده است تا کلمبیا سه نظامی این کشور را که در آنجا پناهندگی سیاسی گرفته‌اند، بازگرداند. به گزارش سی‌ان‌ان این ترک خدمت از سوی این سه نظامی در شرایطی رخ داده است که هفته گذشته ونزوئلا صحنه اعتراض‌ها و درگیری بوده است و حتی در تظاهرات روز چهارشنبه ۸ تن نیز کشته شدند. این ترک خدمت از سوی نظامی‌ها در دولت مادورو که از سال ۲۰۱۳ قدرت را در این کشور در دست گرفته، برای اولین بار است که رخ می‌دهد. برخی می‌گویند این امر می‌تواند نشانه تضعیف جایگاه رئیس‌جمهوری این کشور نزد نظامی‌ها باشد. روز شنبه دلسی رودریگوئز، وزیر امور خارجه این کشور در گفت‌وگو با شبکه دولتی این کشور اعلام کرد که این سه نظامی اواخر ماه مارس از محل خدمت خود فرار کردند و پس از آن نیز از دولت کلمبیا درخواست پناهندگی سیاسی کرده‌اند.

رودریگوئز در این گفت‌وگو تصریح کرد که از همتای کلمبیایی خود خواسته است هر چه زودتر این سه نظامی را به ونزوئلا بازگردانند. این در حالی است که وزیر امور خارجه ونزوئلا چنین درخواستی را از وزیر دفاع کلمبیا هم داشته است. او افزود: دولت به نظامی‌ها اجازه نخواهد داد از جایی پناهندگی سیاسی بگیرند یا محل خدمت خود را ترک کنند.این درخواست هنوز از سوی دولت کلمبیا با واکنشی روبه‌رو نشده است. به تازگی در شبکه‌های اجتماعی ونزوئلا فیلمی از این سه نظامی پخش شده است که در آن به صراحت گفته‌اند دیگر مادورو را به‌عنوان رئیس‌جمهوری این کشور به رسمیت نمی‌شناسند. در این راستا سی‌ان‌ان نمی‌تواند صحت این ویدئو را تایید کند اما گفته می‌شود این ویدئو صدها هزار بار بین مردم این کشور رد و بدل شده است. دیوسدادو کابلو، معاون مجلس ملی ونزوئلا و عضو حزب حاکم سوسیالیست متحد هفته گذشته اعلام کرد که گروهی از نظامی‌ها به‌دنبال توطئه علیه مادورو، رئیس‌جمهوری این کشور هستند. روز شنبه شماری از ونزوئلایی‌ها در خیابان‌ها با لباس سفید حضور پیدا کردند تا یاد کشته‌شده‌های تظاهرات روز چهارشنبه را گرامی بدارند.

هفته گذشته در مجموع ۱۳ نفر کشته شدند که ۸ تن از آنها مربوط به تظاهرات اعتراضی روز چهارشنبه بوده است. مخالفان روز شنبه از مردم خواسته بودند با برگزاری یک راهپیمایی آرام یاد کشته‌شده‌های اعتراض‌ها را گرامی بدارند.

در ونزوئلا کمبود مواد غذایی و نبود کالاهای اساسی موجب شده است تا مخالفان درخواست برکناری مادورو را داشته باشند. ارنستو ویلگاس، وزیر ارتباطات این کشور در زمینه کشته‌شده‌ها مدعی شده است که ۹ تن از این کشته‌شده‌ها متعلق به روز پنج‌شنبه بودند. این افراد زمانی که قصد داشتند از طریق آشوب برای دزدی وارد مغازه‌ها شوند به‌دلیل برق‌گرفتگی کشته شده‌اند. همچنین وی تصریح کرد که ۳ نفر دیگر هم بر اثر اصابت گلوله کشته شده‌اند که هنوز منبع شلیک‌ها مشخص نشده است. وزیر ارتباطات این کشور حاضر نشد در این زمینه بیشتر توضیح دهد. این در شرایطی است که مخالفان اعلام کردند تنها در روز چهارشنبه به‌دلیل شلیک نیروهای امنیتی ۸ تن از معترضان کشته شده‌اند. با این حال، ویلگاس مدعی است روز پنج‌شنبه ۹ تن از آشوبگران زمانی که قصد ورود به مغازه‌ها را داشتند، مضروب شده‌اند. این در شرایطی است که در چند روز اخیر درگیری‌ها بین مخالفان و موافقان افزایش یافته است. روز پنج‌شنبه همزمان با اعتراض مخالفان، طرفداران مادورو نیز در کاراکاس حضور پیدا کرده بودند. در روز ۲۹ مارس دادگاه عالی ونزوئلا پارلمان این کشور را منحل کرد و همه قدرت در اختیار مادورو قرار گرفت. البته چندی بعد دادگاه رای خود را پس گرفت اما از آن زمان تاکنون اعتراض‌ها آرام نگرفته است. مادورو می‌گوید معترضان عده‌ای تخریب‌گر و تروریست هستند که در پی نا‌آرام کردن این کشور هستند. این در حالی است که ونزوئلا در حال حاضر با تورم سه رقمی دست و پنجه نرم می‌کند و بسیاری از مردم به‌دلیل نبود کالاهای اساسی در این کشور معترض به دولت هستند.

تراژدی پوپولیسم

بحران سیاسی در ونزوئلا در شرایطی ادامه می‌یابد که براساس آخرین گزارش‌ها میانگین نرخ تورم این کشور بر مبنای آمارهای بانک جهانی از حدود ۱۲ درصد در ابتدای سال ۲۰۱۰ به حدود ۷۴۱ درصد در انتهای ماه گذشته میلادی رسید. همچنین صندوق بین‌المللی پول پیش‌بینی کرده است که این روند افزایشی در نرخ تورم ادامه‌دار باشد و نرخ تورم در میانه سال جاری میلادی به سطح ۱۰۰۰ درصد برسد. نرخ بیکاری نیز که در سال ۲۰۱۰ در محدوده ۷ درصد نوسان می‌کرد، به بیش از ۲۱ درصد در ابتدای سال ۲۰۱۷ رسیده است. همچنین نرخ برابری پول ونزوئلا در برابر دلار آمریکا نیز دچار نوسان‌های شدیدی شده است؛ در حالی‌که در سال ۱۳۸۴ نرخ دلار ۵ بولیوار بود، این نرخ در سال ۱۳۹۲ به ۱۵ بولیوار و هم‌اکنون به ۴۵۰۰ بولیوار رسیده است؛ یعنی نرخ دلار در برابر بولیوار طی ۴سال اخیر ۳۰۰برابر شده است.

تشدید پس‌لرزه‌های بحران اقتصادی در ونزوئلا