زلزله ترامپ

دنیای اقتصاد: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا گفت در نخستین روز کاری خود آمریکا را از توافق تجاری ترانس-پاسیفیک (تی‌پی‌پی) خارج خواهد کرد. ترامپ اول بهمن ماه وارد کاخ سفید خواهد شد. او این موضوع را در پیامی ویدئویی در تشریح برنامه‌های اولیه خود پس از ورود به کاخ سفید اعلام کرد. به گزارش خبرگزاری فرانسه، ترامپ در تشریح برنامه‌های ۱۰۰ روز نخست خود گفت: «باید بگویم که من از پیمان مشارکت تجاری ترانس پاسیفیک خارج خواهم شد؛ زیرا این پیمان برای کشور ما یک فاجعه بالقوه است. من به‌عوض در مورد موافقت‌نامه‌های تجاری عادلانه و دوجانبه مذاکره خواهم کرد که می‌تواند برای آمریکا اشتغال‌زایی کند.» ترامپ در ادامه افزود: «از تیم انتقال قدرت خود خواسته‌ام فهرستی از اقدامات را تهیه کند که ما می‌توانیم در روز نخست برای احیای قوانین و بازگرداندن شغل‌هایمان انجام دهیم.»

این توافق در سال ۲۰۱۵ میان ۱۲ کشور که ۴۰ درصد اقتصاد جهان را تشکیل می‌دهند، امضا شده است. آمریکا، ژاپن، مالزی، ویتنام، سنگاپور، برونئی، استرالیا، نیوزیلند، کانادا، مکزیک، شیلی و پرو اعضای این پیمان هستند. خبرگزاری فرانسه می‌نویسد دولت «باراک اوباما» رئیس‌جمهور کنونی آمریکا پس از سال‌ها مذاکرات در سطوح مختلف با ۱۱ کشور دیگر، برای دستیابی به این پیمان به توافق رسیدند، اما کنگره‌ هرگز آن را تصویب نکرد و اوباما نیز سرنوشت آن را به رئیس‌جمهور بعدی سپرد.

واکنش چشم‌بادامی‌ها

شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن در واکنش به سخنان ترامپ گفت که آن پیمان تجاری بدون مشارکت آمریکا بی‌فایده خواهد بود. به گزارش بی‌بی‌سی، رهبران کشورهای عضو در اجلاس پرو گفتند که با وجود مخالفت ترامپ موافقت‌نامه‌های تجاری آزاد را دنبال خواهند کرد. ترامپ در این پیام ویدئویی همچنین قول داد از «محدودیت‌هایی که باعث نابودی اشتغال» در صنعت تولید زغال‌سنگ می‌شود، بکاهد اما از لغو قانون بیمه بهداشتی موسوم به «اوباماکر» یا ساختن دیواری در مرز جنوبی آمریکا با مکزیک حرفی نزد. به گزارش رویترز، آبه، در نشست سران کشورهای عضو پیمان مشارکت «ترانس- پاسیفیک» در پایتخت پرو به خبرنگاران گفت: «در نشستی که دیگر کشورهای عضو (استرالیا، نیوزیلند، کانادا، سنگاپور، برونئی، شیلی، پرو، مالزی، ویتنام و مکزیک) بخواهند بدون حضور آمریکا برای اجرای این پیمان تلاش کنند، گفت‌وگویی وجود نخواهد داشت. پیمان مشارکت ترانس پاسیفیک بدون آمریکا بی‌معنی است.»

توافق تجاری ترانس-پاسیفیک (TPP) چیست؟

تی‌پی‌پی یک پیمان تجاری میان آمریکا با ۱۱ کشور دیگر است. اگرچه اوباما «تی‌پی‌پی» را یکی از دستاوردهای تجاری خود به‌حساب می‌آورد، اما مخالفان این پیمان آن را برای اقتصاد آمریکا زیانبار می‌دانند زیرا معتقدند که شرکت‌های بزرگ سرمنشأ آن هستند و مذاکرات مربوط به آن بیش از حد محرمانه بوده است. این پیمان اگرچه مورد توافق قرار گرفته اما هنوز رسما تصویب و اجرا نشده است. «تی‌پی‌پی» یک موضوع جنجالی نیز در انتخابات آمریکا بوده است. برنی سندرز، نامزد چپگرای حزب دموکرات که در مرحله مقدماتی با هیلاری کلینتون رقابت می‌کرد، در مخالفت با این پیمان سخن گفت.

سئول: از سخنان ترامپ استقبال می‌کنیم

تیر ترکش‌های ترامپ به کره‌جنوبی نیز اصابت کرد. ترامپ در رقابت‌های انتخاباتی هشدار داده بود که نیروهای آمریکایی را از شبه‌جزیره کره خارج خواهد کرد مگر اینکه سئول نقش بیشتری را در تامین هزینه‌های نظامی بر عهده بگیرد. بر همین اساس، یک وزیر کابینه کره‌جنوبی اعلام کرد که سئول از ایده افزایش مشارکت در هزینه‌های نظامی استقبال می‌کند.

به نظر می‌رسد در صورتی که دولت کره‌جنوبی بخواهد هزینه‌های نظامی را افزایش و سایر هزینه‌های بودجه را کاهش دهد، این مساله با مخالفت شدید احزاب مخالف سئول روبه‌رو خواهد شد. ترامپ همچنین تاکید کرده است که به کره‌جنوبی و ژاپن اجازه خواهد داد تا به تسلیحات هسته‌ای دست یابند، به جای اینکه به چتر هسته‌ای آمریکا متکی باشند. این مقام ارشد کره‌جنوبی افزود: اگر دولت ترامپ درخواست بزرگ و مهمی را برای افزایش هزینه‌های نظامی کره‌جنوبی ارائه دهد، ما باید از آن استقبال کنیم. وی پیش‌بینی کرد که هزینه‌های نظامی کره‌جنوبی طی سال آینده به بیش از ۴۰ میلیارد دلار خواهد رسید.

ترامپ با برجام چه می‌کند؟