گروه بین‌الملل- براساس آخرین اخبار از شمارش آرا در انتخابات پارلمانی در پاکستان، اتحاد احزاب مخالف متشکل از حزب مردم و مسلم لیگ شاخه نواز توانسته‌اند از ائتلاف حامی رییس‌جمهور پیشی بگیرند.

به گزارش بی‌بی‌سی از اسلام‌آباد، طارق عظیم، سخنگوی ائتلاف ضدمشرف گفت: اگر ائتلاف احزاب مخالف بتواند بیش از نیمی از کرسی‌های پارلمان را به دست آورد، قدرت را از مسلم لیگ (شاخه حامیان مشرف‌) و متحدان وی بازپس‌ خواهد گرفت. براساس آخرین آمار شمارش شده، ائتلاف حزب مردم و مسلم لیگ (شاخه نواز) توانستند با کسب ۳۰درصد آرا، نیمی از کرسی‌های پارلمان را به دست آورند. حامیان احزاب مخالف در پاکستان به خیابان‌ها ریخته و پیروزی خود را جشن گرفته‌اند. پرویز مشرف، رییس‌جمهور تاکید کرده است که او نتایج انتخابات را هرچه باشد، خواهد پذیرفت. تحلیل‌گران معتقدند شخص وی در انتخابات پارلمانی شرکت نداشت، اما شکست مشرف و حامیان وی می‌تواند پایه‌های ریاست‌جمهوری او را تضعیف کند. حزب مسلم لیگ (حامیان مشرف) پس از مسلم لیگ (شاخه‌نواز) و حزب مردم بی‌نظیر بوتو با فاصله زیادی در مرتبه سوم قرار دارد. طارق عظیم سخنگوی ائتلاف گفت، اگر نتایج تایید شود ما نقش اپوزیسیون در قدرت را به نحو موثری اجرا خواهیم کرد. به نظر می‌رسد نتایج نهایی زودتر از چهارشنبه (امروز) اعلام نشود.

تحلیل‌گران معتقدند، مشرف ناچار است نتایج فعلی انتخابات را بپذیرد، نه از آن جهت که تحت فشار ایالات متحده برای برگزاری انتخابات سالم و نیز تقسیم قدرت با مخالفان، عمدتا حزب مردم قرار دارد، بلکه در داخل نیز با فشارهایی از جانب ارتش قرار دارد که از افزایش درگیری‌ها و ناامنی‌ها در جامعه پاکستان به ستوه آمده است، ملاقات ژنرال اشفق کیانی با مقامات ایالات متحده زنگ خطری برای ژنرال مشرف به شمار می‌آید که بیش از این در سرکوب مخالفان زیاده‌روی نکند و با پذیرفتن بخشی از اپوزیسیون در قدرت، معترضان طبقه متوسط را حداقل ساکت کند.

بر اساس آماری که تاکنون منتشر شده است، قربانیان بزرگ انتخابات پارلمانی اخیر حزب شجاعت حسین چودری و موتلف نزدیک وی، شیخ رشید وزیر راه‌آهن بودند. مسلم لیگ (حامیان مشرف) حتما در پنجاب پرجمعیت‌ترین ایالت پاکستان میدان را به رقبای قدرتمند خود واگذار کرد. روزنامه‌های پاکستانی پس از اعلام نتایج مقدماتی شمارش آرا تیتر زدند: «دموکراسی انتقام گرفت.» پرویز مشرف هم در مصاحبه تلویزیونی گفت: «آرای انتخابات صدای مردم هستند و هر کسی برنده انتخابات شود ما باید آن را بپذیریم.»

مردم در شهرهای بزرگ مانند لاهور، راولپندی و کراچی به خیابان‌ها آمده و پیروزی اولیه احزاب خود را جشن گرفتند. حداقل ۲۰نفر در خشونت‌های روز دوشنبه جان خود را از دست دادند که ۱۵نفر از آنان از حامیان حزب مردم بودند. همچنین گزارش‌هایی درباره گم شدن برخی صندوق‌های انتخاباتی وجود دارد.

اما از آنجایی که هیچ بمبی در روز انتخابات منفجر نشد، امیدواری زیادی وجود دارد که اوضاع همچنان آرام پیش رود. احتمال بروز خشونت و انفجار بمب باعث شد که بسیاری از مردم پاکستان در خانه‌ها بمانند و به پای صندوق‌های رای نروند. ۸۰میلیون نفر از مردم پاکستان واجد شرایط رای بودند که به نظر می‌رسد کمتر از ۴۰درصد مردم در انتخابات شرکت کردند. نیم میلیون نیروی امنیتی از جمله حدود ۸۰هزار سرباز مامور حفظ امنیت انتخابات در روز دوشنبه بودند. برخی از تحلیل‌گران هم معتقدند، با اینکه نتایج انتخابات آشکار است هنوز مسائل پشت پرده فراوانی وجود دارد که چشم‌انداز آینده را برای مردم مبهم می‌سازد.