اعتماد شکننده به رییس پنتاگون
دنیای اقتصاد- چاک هیگل، نامزد سمت وزارت دفاع باراکاوباما، رییسجمهوری ایالاتمتحده، سرانجام پس از بحثهای فراوان توانست از مجلس سنای آمریکا رای اعتماد بگیرد تا اولین کهنه سرباز این کشور باشد که راهی پنتاگون میشود. هیگل اگرچه خود یک جمهوریخواه است، اما اصلیترین مخالفانش سناتورهای همحزبی او و همچنین فعالان سیاسی محافظهکار آمریکایی بودند که در هفتههای اخیر به شدت تلاش کردند تا چهره هیگل را تخریب کنند. با این همه او که مواضعی متفاوت با همحزبیهایش، به خصوص در برابر اسرائیل و ایران دارد، روز سهشنبه توانست با رای اعتمادی شکننده از سد جمهوریخواهان سنا عبور کند.
دنیای اقتصاد- چاک هیگل، نامزد سمت وزارت دفاع باراکاوباما، رییسجمهوری ایالاتمتحده، سرانجام پس از بحثهای فراوان توانست از مجلس سنای آمریکا رای اعتماد بگیرد تا اولین کهنه سرباز این کشور باشد که راهی پنتاگون میشود. هیگل اگرچه خود یک جمهوریخواه است، اما اصلیترین مخالفانش سناتورهای همحزبی او و همچنین فعالان سیاسی محافظهکار آمریکایی بودند که در هفتههای اخیر به شدت تلاش کردند تا چهره هیگل را تخریب کنند. با این همه او که مواضعی متفاوت با همحزبیهایش، به خصوص در برابر اسرائیل و ایران دارد، روز سهشنبه توانست با رای اعتمادی شکننده از سد جمهوریخواهان سنا عبور کند. با عبور از سد جمهوریخواهان سنا
هیگل وزیر دفاع ایالاتمتحده شد
این کهنه سرباز جنگ ویتنام با کسب رای اعتمادی شکننده توانست ریاست پنتاگون را بر عهده بگیرد
احسان ابطحی
پس از بحث و جدلهای فراوان میان جمهوریخواهان و دموکراتها، سرانجام سنای ایالاتمتحده، روز سهشنبه، چاک هیگل، سناتور پیشین و جمهوریخواه ایالت نبراسکا را به عنوان بیست و چهارمین وزیر دفاع این کشور برگزید. همزمان، نامزد پیشنهادی باراک اوباما، رییسجمهوری دموکرات آمریکا، برای تصدی سمت وزارت خزانهداری، گامی دیگر به سوی کسب حمایت دو حزب اصلی این کشور برداشت تا مشخص شود مخالفت جمهوریخواهان برای تایید نامزدهای وزارتخانههای مختلفی که از سوی اوباما معرفی شدهاند، کاهش یافته است.
به گزارش روزنامه نیویورکتایمز، هیگل پس از آنکه موفق شد از اقدام همحزبیهای جمهوریخواه خود در به تاخیر انداختن جلسه رای اعتماد سنا رهایی یابد، توانست با ۵۸ رای موافق دربرابر ۴۱ رای مخالف، به سمت وزارت دفاع ایالاتمتحده، پنتاگون، منصوب شود. بر اساس آمار ارائه شده از سوی سنا، این کمترین اختلاف میان آرای موافق و مخالف برای یک نامزد پیشنهادی وزارت دفاع، از سال ۱۹۴۷ میلادی به شمار میرود. ۵۲ سناتور دموکرات، دو سناتور مستقل و همچنین چهار سناتور جمهوریخواه از انتخاب هیگل به سمت ریاست پنتاگون حمایت کردند. ۴۱ سناتور جمهوریخواه اما به او رای مخالف دادند.
موفقیت خفیف هیگل این گمانه را دامن زده است که شاید او با قدرتی اندک و با حمایتی حداقلی سمت ریاست پنتاگون را آغاز کند. این همه در شرایطی است که قرار است بودجه دفاعی آمریکا با کاهشی چشمگیر مواجه شود، کاهشی که قرار است، از فردا- جمعه-، به طور رسمی اعمال شود.
تنها ساعاتی پیش از رایگیری نهایی درباره هیگل، کمیته امور مالی سنا، با ۱۹ رای موافق در برابر پنج رای مخالف، به جیکوب جی. لیو، نامزد اوباما برای تصدی سمت وزارت خزانهداری ایالاتمتحده، رای اعتماد داد. به این ترتیب اکنون رایگیری قریبالوقوع درباره
جان برنان، نامزد پیشنهادی اوباما برای تصدی سمت ریاست سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا - سیا- در کانون توجهات قرار گرفته است.
با وجود اینکه به نظرمیرسد رایگیری درباره برنان روندی آسان نخواهد نداشت، اما او همچنان از بخت زیادی برای رسیدن به سمت ریاست سیا برخوردار است. اما هم جمهوریخواهان و هم دموکراتها، پرسشهای زیادی از برنان درباره استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین که شهروندان آمریکایی مظنون به عضویت در شبکههای تروریستی را به قتل میرسانند، خواهند داشت. جمهوریخواهان همچنین به جلسه رایگیری برنان مانند رایگیری به هیگل مینگرند و آن را به عنوان اهرمی برای تحت فشار قرار دادن کاخ سفید برای پیشبرد دیگر اهداف خود میپندارند.
در این میان، ران وایدن، نامزد دموکرات ایالت اورگان، روز سهشنبه گفت که ترجیح میدهد به جای آنکه جزئیات عملیات هواپیماهای بدون سرنشین فاش شود، روند انتخاب برنان به ریاست سنا مانند برگزیدن، هیگل روندی طولانی باشد.
وایدن ادامه داد:«تجربه نشان میدهد پس از آنکه آنان به یک نفر رای اعتماد میدهند، دیگر حتی یک کارت تبریک تعطیلات هم دست شما نمیدهند.» او اضافه کرد: «اکنون باید بسیار هشیار باشیم تا دچار اشتباهات ساده و پیش پاافتاده نشویم.»
این سخنان در شرایطی عنوان شد که رند پاول، سناتور جمهوریخواه ایالت کنتاکی، خواستار فاش شدن روند عملیات هواپیماهای بدون سرنشین شد و تاکید کرد که «از هر گزینه کاربردی برای جلوگیری از انتخاب برنان به سمت ریاست سیا» استفاده خواهد کرد.
از سوی دیگر جان مککین، سناتور جمهوریخواه ایالت آریزونا و همچنین لیندسی گراهام، سناتور جمهوریخواه ایالت کارولینای جنوبی، تهدید کردند که ممکن است تا مشخص شدن ابعاد حمله به سفارت ایالاتمتحده در شهر بنغازی لیبی که سال گذشته میلادی رخ داد، روند رایگیری در مورد برنان را به تاخیر بیاندازند. پیش از این، مککین و گراهام در روند بررسی نامزدی هیگل برای وزارت دفاع، چنین خواستهای را مطرح کردهبودند و این در شرایطی بود که هیگل در زمان وقوع حادثه بنغازی بر خلاف برنان هیچ نقشی در شکلگیری سیاستهای دفاعی و امنیت ملی دولت اوباما نداشت و تنها یک شهروند عادی بود. هیگل از سوم ژانویه سال ۱۹۹۷ تا سوم ژانویه ۲۰۰۹ میلادی به مدت ۱۲ سال سناتور ایالت نبراسکا بود و اکنون جانشین لئون پانهتا در پنتاگون میشود.
جمهوریخواهان پیش از این اعلام کردهبودند که راضی خواهند بود که در روند تایید صلاحیت نامزدهای پیشنهادی رییسجمهوری طرف مشورت باشند حتی اگر تلاشهایشان تاثیر چندانی در نتیجه نهایی نداشته باشد و تنها فشار اندکی به کاخ سفید وارد و وجهه سیاسی رییسجمهوری و مردان معرفی شده او را اندکی تخریب کند.
لامار الکساندر، سناتور جمهوریخواه ایالت تنسی، در همینباره گفت:«شاید شناخته شدهترین قدرت سنای ایالاتمتحده، قدرت مشاوره و دستیابی به اجماع باشد.» او ادامه داد:«فیلمهای زیادی در اینباره ساخته و کتابهای بسیاری در این زمینه نوشته شدهاند. این همان کاری است که ما انجام میدهیم و اگر صلاحیت اعضای کابینه رییسجمهوری را مورد بررسی دقیق قرار ندهیم، قطعا به وظیفه خود به درستی عمل نکردهایم.»
در مقابل اما دموکراتها بر این باورند که روند تایید صلاحیت نامزدهای پیشنهادی اوباما، به خصوص درباره هیگل، روندی سلیقهای بود و در شان مجلس سنای آمریکا نبود.
خانم باربارا میکالسکی، سناتور دموکرات ایالت مریلند بر این باور است که همکاران جمهوریخواه او حق دارند تا از نامزدها سوال کنند. با این همه او تاکید کرد:«من متوجه شدم که هیگل باید به ۶۳۸ پرسش آن هم فقط از سوی سناتور جک لیو پاسخ دهد.» او اضافه کرد:«اگر نمیخواهید صلاحیت نامزدی را تایید کنید، علیه او رای دهید. اما او را نابود نکنید. این سیاستورزی نیست، این بداخلاقی
است.»
این همه در شرایطی است که جمهوریخواهان سنای ایالاتمتحده با همکاری فعالان محافظهکار آمریکایی تلاش فراوانی انجام دادند تا هیگل را بیاعتبار کنند. آنان برای رسیدن به این هدف سابقه مالی او را زیر سوال بردند و مدعی شدند شواهدی در دست دارند که نشان میدهند هیگل از گروههای ضد آمریکایی پول دریافت کردهاست. سناتورها و فعالان محافظهکار همچنین با نبش قبر سخنان گذشته هیگل مدعی شدند که او فردی ضد اسراییلی است. این تلاشها اما تاثیر اندکی داشت و جمهوریخواهان پس از به تاخیر انداختن رایگیری درباره صلاحیت هیگل که اواخر ماه جاری میلادی انجام شد، سرانجام ناچار به تسلیم شدند.
این در شرایطی است که هیگل در دوران عضویت در سنا بارها از موضع حزب خود فاصله گرفت و از جمله در مورد جنگ عراق از دولت جورج دبلیو بوش، رییس جمهوری پیشین آمریکا، انتقاد کرد.
دلیل اصلی مخالفت محافظهکاران آمریکایی با انتصاب هیگل، مواضع پیشین او درباره اسراییل و همچنین ایران بود. این کهنه سرباز جنگ ویتنام پیشتر «لابی هواداران اسراییل» در آمریکا را «لابی یهودی» خواندهبود که البته با اعتراض شدید جمهوریخواهان مواجه شد.
یکی دیگر از دلایل مخالفت جمهوریخواهان، مخالفت او با اعمال تحریمهای یکجانبه علیه ایران بود. هیگل پیش از این بارها تاکید کردهبود که اعمال این قبیل از تحریمها غیرسازنده است و کمکی به حل اختلافات واشنگتن-تهران نمیکند.
پیش از هیگل تقریبا همه نامزدهای معرفی شده از سوی روسای جمهوری پیشین ایالاتمتحده موفق به کسب رای اعتماد از سنا شدهبودند. در این میان جان جی. تاور، نامزد جورج بوش پدر برای تصدی سمت وزارت دفاع یک استثنا به شمار میرود. او در سال ۱۹۸۹ میلادی با ۵۳ رای مخالف در برابر ۴۷ رای موافق نتوانست از سنا رای اعتماد بگیرد. در آن زمان دلیل اصلی مخالفت سناتورهای آمریکایی با تاور گزارشهایی بود که درباره سواستفاده از الکل و زنبارگی او منتشر شدهبود.
هیگل تنها نامزد سمت وزارت دفاع آمریکاست که از سوی مخالفانش با تاخیر در جلسه رایگیری مواجه میشود که در ادبیات سیاسی آمریکا به آن «فیلیباستر» میگویند.
هیگل همچنین نخستین کهنه سربازی است که ریاست پنتاگون را برعهده میگیرد.
از چپ: باراک اوباما، چاک هیگل و جان برنان/ عکس: AFP
ارسال نظر