گروه خودرو - گویا سخنان اخیر محمود احمدی‌نژاد رییس‌جمهور، مبنی بر اینکه اگر خودروسازان قیمت را پایین نیاورند، تعرفه واردات حذف خواهد شد، جاده مخصوصی‌‌ها را کمی به تکاپو انداخته است. هر دو خودروساز بزرگ کشور به فاصله چند ساعت پس از اظهارات شنبه شب گذشته احمدی‌نژاد، اعلام کردند قیمت محصولات خود را پایین خواهند آورد، به نحوی که سایپا از کاهش ۲۰ درصدی گفت و ایران خودرو نیز از تشکیل کمیته بازنگری قیمت سخن به میان آورد.

حالا اما جاده مخصوصی‌‌ها حرف دلشان را می‌زنند و دیگر با قاطعیت اوایل هفته در مورد کاهش قیمت خودرو صحبت به میان نمی‌آورند و حتی برای ارزان کردن، شرط می‌گذارند.

آنها حتی روز گذشته برای اولین بار، قیمت تمام شده برخی محصولات خود را اعلام عمومی کردند تا با زبان بی زبانی به احمدی‌نژاد بگویند کاهش قیمت خودرو با اوضاع فعلی اقتصاد کشور امکان‌پذیر نیست و اگر هم کاهشی انجام شود، از سر اجبار است و بس.

به اعتقاد اهالی جاده مخصوص، باتوجه به قیمت ارز و سیاست‌‌های بانک مرکزی و تحریم‌‌های بین‌المللی و تورم عمومی و ملموسی که در کشور وجود دارد، انتظار کاهش قیمت خودرو، انتظاری بیهوده است و منطقی پشت آن نیست. آنها درست به همین دلیل حاضر شدند از قیمت تمام شده محصولاتشان رمزگشایی کنند و به افکار عمومی بگویند تولید هر خودرو چقدر هزینه روی دست شان می‌گذارد و این رازی است که مردم سال‌‌ها به دنبال کشف آن بودند.

خودروسازان طی سال‌‌های گذشته که چرخ‌شان می‌چرخید و تیراژشان بالا بود، قیمت واقعی خودروهایشان محرمانه تلقی می‌شد، اما حالا که احمدی‌نژاد به آنها ایرادگرفته، رسما از هزینه تولید محصولات خود رونمایی کرده‌اند.

با این اوصاف، به نظر می‌رسد اقدام خودروسازان در اعلام قیمت تمام شده محصولات شان، تنها به این خاطر است که شخص محمود احمدی‌نژاد را بابت قیمت‌‌های فعلی خودرو قانع کنند.

حال باید دید راهی که خودروسازان در پیش گرفته اند (قانع کردن احمدی‌نژاد به پایین نیاوردن قیمت خودرو) جواب می‌دهد و مرد اول پاستور از این بابت کوتاه می‌آید، یا اینکه قیمت خودرو واقعا کاهش پیدا می‌کند؟

هزینه تولید خودروهای داخلی

اما ببینیم قیمت تمام شده خودروهای داخلی (به گفته خودروسازان البته) چقدر از آب در می‌آید. البته آنالیزی که ایران خودرو و سایپا اعلام کرده‌اند، متفاوت از یکدیگر است، به نحوی که ایران خودرویی‌‌ها بدون اشاره به جزئیات، تنها قیمت محصولات شان را بر حسب ارز مبادلاتی و همچنین ارز آزاد اعلام کرده‌اند، اما سایپا جزئیاتی از رشد قیمت مواد اولیه خود را نیز اعلام عمومی کرده است. در گزارشی که ایران خودرویی‌‌ها منتشر کرده‌اند، این شرکت از بابت فروش پژو ۴۰۵ اس ال ایکس و سمند ال ایکس با موتور EF۷ بنزینی سود عملیاتی نداشته است.

براساس این گزارش، به دنبال تشکیل کمیته بازنگری در قیمت محصولات ایران خودرو، نخستین نشست این کمیته برگزار شده که در نتیجه آن، این شرکت تصمیم به کاهش قیمت محصولات خود در صورت همکاری نهادهای اقتصادی و مالی کشور گرفت. اینجای گزارش ایران خودرو نشان می‌دهد این شرکت برای کاهش قیمت شرط گذاشته، به نحوی که به نظر می‌رسد منظور ایران خودرو از همکاری نهادهای اقتصادی و مالی، مسائلی مانند اختصاص ارز مبادله‌ای، ارائه تسهیلات بانکی و تخفیف‌‌های مالیاتی است. اما ایران خودرویی‌‌ها در ادامه گزارش خود عنوان کرده‌اند که مقایسه قیمت تمام شده و فروش محصولات شان در سال ۹۱ نسبت به سال گذشته نشان می‌دهد قیمت برخی مواد اولیه رشد ۱۰۰ درصدی را تجربه کرده است.

به گفته آبی‌‌های جاده مخصوص، قیمت پژو ۴۰۵ اس ال ایکس در سال گذشته ۱۴ میلیون و۸۶۰ هزار تومان بوده که این رقم در سال ۹۱ براساس مبادله‌ای ۲۴ میلیون و ۹۳۰ هزار تومان و براساس ارز آزاد ۳۳ میلیون و ۱۷۰ هزار تومان است، حال آنکه قیمت تجاری (مبنای فروش) آن ۲۶ میلیون تومان برآورد شده است. در ادامه این گزارش آمده که قیمت سمند ال ایکس EF۷ در سال گذشته ۱۶ میلیون و ۲۰ هزار تومان بوده و براساس ارز مبادله‌ای در سال ۹۱، ۲۸ میلیون و ۶۲۰ هزار تومان و براساس ارز آزاد ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. با این حال ایران خودرو این محصول را ۲۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان در نمایندگی‌‌هایش عرضه می‌کند.

به گفته ایران خودرویی‌‌ها، قیمت تمام شده رانا نیز بر اساس ارز مبادله‌ای ۲۸ میلیون و ۵۲۰ هزار تومان و براساس ارز آزاد ۳۵ میلیون و ۲۷۰ هزار تومان محاسبه می‌شود، اما قیمت تجاری آن ۳۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده است. ایران خودرو در انتهای گزارش خود عنوان کرده که آنالیز قیمت تمام شده سایر محصولات خود را در روزهای آتی به اطلاع مشتریان خواهد رساند.

اما از ایران خودرو بگذریم و به سایپا برویم، شرکتی که با اشاره به جزئیات افزایش قیمت مواد اولیه، هزینه تمام شده تولید دو محصول خود؛ یعنی تیبا و پراید را اعلام کرده است.

بر این اساس، قیمت تمام شده تیبا برای سایپایی‌‌ها ۲۰ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان از آب در می‌آید، اما سایپا هم‌اکنون تیبا را در نمایندگی‌‌های خود ۱۹ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان به فروش می‌رساند. این قیمت (۲۰ میلیون و ۹۸۰ هزار تومان) البته با ارز مبادله ای حساب شده و سایپا اعلام نکرده که نرخ تیبا با ارز آزاد چقدر می‌شود. همچنین بر اساس محاسبات سایپا، قیمت تمام شده پراید مدل ۱۳۱ نیز ۱۷ میلیون و ۴۱۰ هزار تومان از آب در می‌آید و این قیمت نیز مطابق با نرخ ارز مبادله ای است. البته سایپا پراید ۱۳۱ را هم‌اکنون ۱۶ میلیون و ۷۵۰ هزار تومان در نمایندگی‌‌هایش به فروش می‌رساند.

در گزارش سایپا این طور آمده که این شرکت بابت تیبا ۵/۳ درصد و بابت پراید ۹/۲ درصد سود می‌برد.