گروه جهان: کره‌شمالی ادعا کرد که پنجمین آزمایش اتمی خود را که بزرگ‌ترین آن به حساب می‌آید با موفقیت انجام داده است و همین اقدام موجب شد تا دنیا به این آزمایش واکنش نشان دهد. به گزارش سی‌ان‌ان، رهبران جهان روز جمعه پس از آزمایش اتمی کره‌شمالی که تخمین زده می‌شود بمب اتمی ۱۰ کیلوتنی (برخی روایت‌ها ۲۰ تا ۳۰ کیلوتن) است، به آن واکنش نشان دادند و قویا این عمل پیونگ‌یانگ را محکوم کردند. این محکومیت در حالی صورت می‌گیرد که آزمایش تازه پیونگ‌یانگ دو برابر آزمایش پیشین این کشور قوی‌تر بوده است.

حال این پرسش مطرح است که قدم بعدی چه خواهد بود؟ چه کسی مسوول است اقدامات قانونی علیه کره‌شمالی و برنامه‌های اتمی آن انجام دهد؟ چین نزدیک‌ترین متحد کره‌شمالی نسبت به این آزمایش بی‌تفاوت بوده و تنها به صدور یک بیانیه برای محکومیت اکتفا می‌کند. در این میان تنها چند راه محدود وجود دارد و آن هم قطع برق کره‌شمالی است. در واقع به خاموشی فرو بردن کره‌شمالی جزو راهکارهایی است که ارائه شده است.

کره‌شمالی طی ۱۰ سال گذشته ۵ آزمایش اتمی انجام داده است و به نظر می‌رسد که دیگر دنیا توان متوقف کردن کره‌شمالی را از دست داده است. آزمایش اتمی آخر که روز جمعه صورت گرفته، بزرگ‌ترین و قوی‌ترین آن بوده است، تا جایی که گئون های، رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی، کیم جونگ اون رهبر کره‌شمالی را «متعصب بی‌ملاحظه» می‌خواند. رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی در این خصوص یک بیانیه صادر و در آن تاکید می‌کند: «تنها عایدی کره‌شمالی به رهبری کیم جونگ اون تحریم‌های قوی‌تر و بیشتر است و این کشور روزبه‌روز بیشتر در جامعه جهانی منزوی می‌شود.» گئون‌های بر این باور است که چنین حرکت‌های تحریک‌‌آمیزی موجب خودنابودی می‌شود. های در ادامه بیانیه خود می‌گوید: «این کشور به رهبری کیم جونگ اون به جامعه بین‌الملل گوش نمی‌دهد و بیش از پیش در محاصره قرار می‌گیرد برای اینکه وی می‌خواهد در قدرت باقی بماند و این‌گونه کنترل‌ناپذیر است.»

هشدار چینی

چین تنها متحد کره‌شمالی به حساب می‌آید و الان همه چشم‌ها به پکن خیره شده است تا ببینند قدم بعدی که این کشور بر می‌دارد چیست؟ این حادثه آخر البته می‌تواند رابطه بین دو کشور را تحت فشار قرار دهد. سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفته است که با پیونگ‌یانگ صحبت کرده و در این زمینه به این کشور اخطار داده است ولی نگفت که آیا پکن در سخت‌تر کردن تحریم‌ها علیه این کشور همکاری می‌کند یا نه؟

هوآ چون یانگ اضافه می‌کند: همه نگران مسائل امنیتی هستند اما باید گفته شود که اقدامات یکجانبه موجب می‌شود که این چرخه معیوب‌تر از قبل شود. چین ماه مارس به جامعه بین‌الملل پیوست و در تحریم کره‌شمالی با جامعه جهانی همکاری کرد. در این ارتباط چین فعالیت‌های بانکی خود را با این کشور متوقف کرد و قرار بر این شد که چین از صدور تسلیحات نظامی یا موادی که کاربرد دو منظوره دارد خودداری کند.

اعتراض ژاپنی

آخرین آزمایشی که کره‌شمالی در زمینه موشک‌های بالستیک داشت، درست چند روز پیش از آخرین آزمایش اتمی‌اش بوده است. موشک‌های بالستیک کره‌شمالی در آن آزمایش وارد خاک ژاپن شده است. این در حالی است که در ماه گذشته نیز یک موشک شلیک شده از سمت زیردریایی کره‌شمالی درست در همان نقطه‌ای از خاک ژاپن فرود آمد که موشک‌های بالستیک شلیک شده بودند. شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن روز جمعه به خبرنگاران گفت: اگر کره‌شمالی یک آزمایش اتمی دیگر انجام بدهند برای آنها کاملا غیرقابل قبول خواهد بود. او بر این باور است که جامعه جهانی باید یک اعتراض قوی‌تری صورت دهد. آبه در این روز به خبرنگاران گفت که توکیو برای اعمال تحریم‌های یکجانبه در حال مطالعه است.

واکنش آمریکایی

باراک اوباما که در جنوب شرق آسیا به سر می‌برد خبر آزمایش اتمی کره‌شمالی را شنید. رئیس‌جمهوری ایالات‌متحده بلافاصله پس از انتشار خبر با نخست‌وزیر ژاپن و رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی تلفنی گفت‌وگو می‌کند و به آنها اطمینان می‌دهد که تعهد آمریکا به این دو کشور آسیایی و سایر کشورهای جهان گسستنی نیست. روز جمعه باراک اوباما طی بیانیه‌ای اعلام کرد: «آزمایش اتمی کره‌شمالی یک تهدید بزرگ برای امنیت منطقه و جامعه بین‌الملل است.» او افزود: «ایالات‌متحده هرگز کره‌شمالی را به‌عنوان یک کشور اتمی تحمل نمی‌کند.»

نگرانی روسی

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه در واکنش به آزمایش اتمی کره‌شمالی اعلام کرد که این کشور به شدت آزمایش اخیر پیونگ‌یانگ را محکوم می‌کند و از این رو از کشورهای شورای امنیت درخواست برگزاری یک جلسه فوری داشته است. البته این در خواست روز جمعه محقق شد و شورای امنیت سازمان ملل با برگزاری یک جلسه اقدام کره‌شمالی را محکوم کرد و رهبران حاضر در شورا به اتفاق اعلام کردند بسته جدیدی از تحریم‌ها علیه کره‌شمالی در حال آماده شدن است. با این وجود روسیه در یک بیانیه جداگانه نسبت به اقدام تحریک‌آمیز کره‌شمالی واکنش نشان داد و در آن تاکید کرد: این اقدام مخالف با موازین حقوق بین‌المللی است و سزاوار است که جامعه جهانی آن را قویا محکوم کند. روس‌ها همچنین در این بیانیه تصریح کردند: اقدامات کره‌شمالی خلاف معاهده عدم گسترش سلاح‌های کشتار جمعی است و این اقدام موجب تحریک بیشتر جامعه جهانی و در نتیجه گسترش نا‌امنی و تهدیدات جهانی، به‌ویژه آسیا- پاسیفیک است. روس‌ها می‌گویند که اقدام تحریک‌آمیز کره‌شمالی به‌زودی عواقب جدی برای پیونگ‌یانگ خواهد داشت. در این بیانیه آمده است: «ما اصرار داریم که کره‌شمالی دست از ماجرا‌جویی‌های خطرناک خود بر دارد و خود را به جامعه جهانی نزدیک کند و در راستای منع گسترش سلاح‌های اتمی قدم بردارد.»

قدم بعدی چیست؟

قدم بعدی برای جامعه جهانی تحریم‌های بیشتر است که احتمالا از سوی شورای امنیت به‌زودی اتخاذ خواهد شد. در این راستا روز جمعه سفرای آمریکا، انگلیس و فرانسه از شورای امنیت خواستند تحریم‌های جدید و قوی‌تری را علیه کره‌شمالی هر چه زودتر اعمال کنند. نشست روز جمعه با صدور قطعنامه همراه نبود اما شورای امنیت تاکید کرد به‌زودی قطعنامه‌ای قوی در این باره تصویب خواهد کرد.