رویترز: قضات یکی از دادگاه‌های حکمیت در لاهه، روز گذشته در حکمی ادعاهای چین مبنی بر داشتن حقوق انحصاری و اقتصادی بر بخش‌ وسیعی از دریای جنوبی چین را رد کردند؛ حکمی که برای فیلیپین یک پیروزی محسوب می‌شود. این دادگاه داوری با دادن رای به نفع فیلیپین با استناد به خط فاصل رسم شده در نقشه ۱۹۴۷ دریای جنوبی چین گفت: هیچ دلیل قانونی برای چین وجود ندارد که در مورد منابع موجود در مناطق آبی داخل این خط‌فاصل ادعای حق و حقوقی تاریخی کند.

قضات در این حکم ۴۹۷ صفحه‌ای همچنین اعلام کردند، گشت‌زنی‌های نیروهای چین خطر برخورد با کشتی‌های ماهیگیری فیلیپین در بخش‌هایی از این دریا را به همراه دارد و پکن با ساخت و سازهایش باعث صدمه جبران‌ناپذیری به صخره‌های مرجانی می‌شود. چین که شکایت تنظیم شده از سوی فیلیپین را محکوم کرده، گفت: هیچ حکمی نمی‌تواند این کشور، فعالیت‌ها و حقوقش را محدود کند. پکن پس از صدور این حکم تاکید کرده آن را نمی‌پذیرد و به رسمیت نمی‌شناسد. دریای جنوبی چین غنی از منابع انرژی، معدنی و ماهیگیری است و حکم صادره چندان ضمانت اجرایی ندارد.

در همین حال در حالی که افزایش حضور نظامی چین بر نگرانی دیگر کشورهای مدعی مالکیت این منطقه افزوده، انتظار می‌رود رای دیوان داوری بین‌المللی به افزایش تنش منجر شود. چین در چند سال اخیر به اجرای مانورهای نظامی در دریای جنوبی چین مبادرت کرده در حالی که به دلیل اهمیت این دریا به‌عنوان یکی از آبراه‌های مهم بین‌المللی، نیروی دریایی ایالات‌متحده نیز در این منطقه حضور گسترده دارد و کشورهای منطقه از خطر برخورد نظامی دو کشور بیمناک هستند.