گروه جهان: شبکه تلویزیونی دولت کره‌شمالی اعلام کرد که پیونگ‌یانگ موفق شده است تا یک موشک آزمایش کند، اقدامی که بلافاصله از سوی سازمان ملل محکوم شد. به گزارش سی‌ان‌ان، کره‌شمالی با محکوم کردن آزمایش موشکی پیونگ‌یانگ اعلام کرد این امر به بی‌ثبات کردن شرق آسیا منجر می‌شود. خبرگزاری‌ها گزارش داده‌اند که این موشک از ساحل غربی کره‌شمالی شلیک شد و آمریکا، ژاپن و کره‌جنوبی نیز شلیک این موشک را تایید کردند.

به همین مناسبت روز گذشته شورای امنیت سازمان ملل نشستی برگزار و این آزمایش موشکی را محکوم کرد. این نشست به درخواست آمریکا، ژاپن و کره‌جنوبی پشت درهای بسته با حضور ۱۵ کشور عضو شورای امنیت، ساعت ۱۱ صبح به وقت محلی در مقر سازمان ملل برگزار شد و طی آن پرتاب موشک از سوی کره‌شمالی مورد بررسی قرار گرفت. دیپلمات‌های شورای امنیت اعلام داشتند که آمریکا، ژاپن و کره‌جنوبی پس از اعلام پرتاب موشک دوربرد از سوی پیونگ‌یانگ خواستار برگزاری این نشست شدند. جان کری، وزیر خارجه آمریکا نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: آمریکا با شورای امنیت سازمان ملل برای انجام اقدامات لازم در جهت مسوولیت‌پذیری کره‌شمالی همکاری خواهد کرد. وی پرتاب موشکی کره‌شمالی را نقض قطعنامه‌های سازمان ملل دانست و بر تعهد آمریکا در دفاع از ژاپن و کره‌جنوبی تاکید کرد. سفیر کره‌جنوبی در سازمان ملل نیز با ارسال نامه‌ای به سفیر ونزوئلا که ریاست دوره‌ای شورای امنیت را برعهده دارد از وی خواسته است که اقدامات جدی در قبال پرتاب موشکی کره‌شمالی انجام دهد. بان‌کی‌مون، دبیرکل سازمان ملل نیز این اقدام کره‌شمالی را به‌شدت محکوم کرده و از این کشور خواسته است که از اقدامات تحریک‌آمیز خود دست بردارد. در بیانیه بان کی مون که توسط دفتر وی منتشر شد، آمده است: کره‌شمالی در اقدامی که نقض تمامی قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل محسوب می‌شود، اقدام به آزمایش یک موشک بالستیک کرده است و این اقدامات به‌رغم درخواست‌های یکپارچه جامعه بین‌المللی برای متوقف کردن چنین اقدامی صورت گرفته است. رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی نیز این اقدام کره‌شمالی را یک اقدام تحریک‌آمیز غیرقابل تحمل خواند. پیونگ‌یانگ پرتاب این موشک را بخشی از برنامه فضایی خود دانسته و رسانه ملی این کشور اعلام کرد که به زودی بیانیه‌ای ویژه در این رابطه منتشر خواهد شد.

سخنگوی‌ وزارت دفاع کره‌جنوبی نیز اعلام کرد که ناوشکن‌های مجهز به موشک آگیس این کشور در سواحل غربی مستقر هستند و توانسته‌اند که پرتاب موشک را در ساعت ۹:۳۱ صبح به وقت محلی مشاهده کنند. گفته می‌شود این موشک ساعت ۹:۳۶ صبح به وقت محلی از رادارهای کره‌شمالی ناپدید شد. خبرگزاری یونهاپ نیز اعلام کرد احتمالا پرتاب این موشک موفقیت‌آمیز نبوده اما از ارائه جزئیات بیشتر خودداری کرد. دولت کره‌جنوبی اعلام کرد نمی‌تواند این گزارش را تایید کند و به همراه آمریکا در حال بررسی رخدادها هستند. فرماندهی استراتژیک آمریکا نیز با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد که این موشک را بر روی رادارها مشاهده و رهگیری کرده اما مطمئن است که این موشک هیچ تهدیدی برای آمریکا یا متحدانش محسوب نمی‌شود. یک مقام آمریکایی که خواست نامش فاش نشود به رسانه‌ها گفت ارزیابی موفقیت‌آمیز بودن این موشک به چند روز زمان نیاز دارد. شبکه خبری ژاپن نیز تصاویری از یک شیء نورانی را در آسمان جزیره جنوبی اوکیناوا به نمایش گذاشت که گفته می‌شود احتمالا همان موشک پرتابی کره‌شمالی باشد. یوشی‌هیده سوگا، دبیر کابینه ژاپن نیز به خبرنگاران گفت: هنوز هیچ لاشه‌ای از این موشک در خاک ژاپن پیدا نشده است.


محکومیت بین‌المللی پیونگ‌یانگ

بلافاصله پس از پرتاب این موشک موجی از محکومیت‌های بین‌المللی آغاز شد. پارک گئون های، رئیس‌جمهوری کره‌جنوبی گفت پرتاب این موشک یک اقدام تحریک‌آمیز غیرقابل تحمل است. وی تلاش کره‌شمالی برای پیشبرد توانمندی‌های موشکی خود را تنها در جهت حفظ رژیم پیونگ‌یانگ دانست و از رهبری کره‌شمالی برای نادیده گرفتن زندگی سخت روزانه مردم در این کشور به‌شدت انتقاد کرد. شینزو آبه، نخست‌وزیر ژاپن نیز گفت: ما برای حفاظت و امنیت مردم خودمان تمامی اقدامات لازم را انجام خواهیم داد. سوزان رایس،‌ مشاور امنیت ملی دولت آمریکا نیز در بیانیه‌ای اعلام کرد: پرتاب موشک کره‌شمالی و برنامه هسته‌ای این کشور تهدیدی جدی برای منافع ما از جمله امنیت متحدان نزدیک ما است و تلاش‌ها برای صلح و امنیت در منطقه را به شدت به خطر می‌اندازد. وی افزود: اقدام کره‌شمالی در پرتاب این موشک اقدامی دیگر در جهت بی‌ثبات‌سازی در منطقه و اقدامی تحریک‌آمیز محسوب می‌شود و نقض آشکار قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل است.

وزارت امور خارجه چین نیز با انتشار بیانیه‌ای با ابراز تاسف از آزمایش موشکی کره‌شمالی اعلام کرد تمامی طرفین باید با هشیاری و دقت وارد عمل شوند و از انجام اقداماتی که تنش‌ها در شبه جزیره کره را تشدید کند، خودداری کنند. سخنگوی وزارت امورخارجه چین در بیانیه‌ای که بر روی وب سایت این وزارتخانه منتشر شده، اعلام کرد چین تاسف خود را از اینکه کره‌شمالی به‌رغم مخالفت‌های جامعه بین‌المللی اقدام به پرتاب موشک کرده و همچنان به استفاده از تکنولوژی موشک‌های بالستیک ادامه می‌دهد، ابراز می‌دارد. وی افزود: مذاکرات تنها راه برای تضمین برقراری صلح و ثباتی پایدار در منطقه است. با این حال کره‌شمالی می‌گوید که هدف پیونگ‌یانگ از پرتاب موشک صلح‌آمیز بوده و جنبه علمی داشته است. اما ژاپن و کره‌جنوبی می‌گویند هدف کره‌شمالی همان آزمایش موشک‌های بالستیک خود بوده است. این پرسش هم‌اینک مطرح است که آیا پیونگ‌یانگ به راستی به دنبال آزمایش پرتاب موشک به فضاست یا قصد دارد موشک‌های بالستیک خود را که قابلیت سوار کردن کلاهک هسته‌ای هم دارد، توسعه دهد؟ آخرین موشک آزمایش شده، که آن هم ادعا می‌شد برای پرتاب موشک به فضا است، موشکی به نام «اونها» است که بردی به اندازه ۹ هزار کیلومتر دارد. این موشک می‌تواند استرالیا، غرب اروپا و سواحل غربی ایالات‌متحده را مورد هدف قرار دهد.