شماره روزنامه ۶۱۷۸
|

سناریوهای احتمالی تامین ارز واردات؛

دنیای اقتصاد: مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی درباره میزان ارزی که بانک مرکزی باید به واردات خودرو اختصاص دهد، سناریوهای مختلفی را پیش روی خودروسازی کشور به‌ویژه در بخش خصوصی قرار داده است. رئیس مجلس شورای اسلامی اخیرا از مصوبه مربوط به تامین ارز واردات قطعات و خودروی کامل رونمایی کرد.

با ارز ۳میلیارد و ۳۰۰میلیونی چه تعداد کارکرده وارد می‌شود؟

با ۳میلیارد و ۳۰۰میلیون یورو چه تعداد خودرو وارد کشور خواهد شد؟ این سوال در شرایطی مطرح است که واردات نتوانسته اهداف سیاستگذار مبنی بر تنظیم بازار خودرو را محقق کند. بنابراین تنوع‌بخشی به واردات با ورود محصولات نو، کارکرده، بنزینی و برقی می‌تواند سطح گسترده‌تری از تقاضا را پوشش دهد.

    دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳
  • با ارز ۳میلیارد و ۳۰۰میلیونی چه تعداد کارکرده وارد می‌شود؟

    ‌چرتکه واردات خودرو

    با ۳میلیارد و ۳۰۰میلیون یورو چه تعداد خودرو وارد کشور خواهد شد؟ این سوال در شرایطی مطرح است که واردات نتوانسته اهداف سیاستگذار مبنی بر تنظیم بازار خودرو را محقق کند. بنابراین تنوع‌بخشی به واردات با ورود محصولات نو، کارکرده، بنزینی و برقی می‌تواند سطح گسترده‌تری از تقاضا را پوشش دهد.
  • سناریوهای احتمالی تامین ارز واردات؛

    بازنده تقسیم ارز خودرو

    دنیای اقتصاد: مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی درباره میزان ارزی که بانک مرکزی باید به واردات خودرو اختصاص دهد، سناریوهای مختلفی را پیش روی خودروسازی کشور به‌ویژه در بخش خصوصی قرار داده است. رئیس مجلس شورای اسلامی اخیرا از مصوبه مربوط به تامین ارز واردات قطعات و خودروی کامل رونمایی کرد.
  • شرط اصلاح قیمت خودرو چه بود؟

    دنیای اقتصاد: رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) گفت: اولویت ما در ایدرو، ارتقای کیفیت خودرو و توسعه محصولات جدید است. فرشاد مقیمی با بیان اینکه خودروساز برای ماندن در این بازار باید به قیمت و کیفیت توجه داشته باشد، افزود: علاوه بر اینها، خودروساز باید به گونه‌ای خدمات پس از فروش ارائه دهد که هیچ مشتری ناراضی نباشد. رئیس سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تاکید کرد: حتما برای تولید خودرو‌های هیبریدی باید با جدیت اقدام شود. مقیمی با بیان اینکه برای دریافت بازخورد‌ها از مشتریان باید از فناوری‌های نوین استفاده شود، گفت: یکی از این موارد هوش مصنوعی است. خاستگاه هوش مصنوعی بنگاه‌های بزرگ صنعتی است؛ لذا در سازمان گسترش نیز این ماموریت را داریم که از هوش مصنوعی در صنعت بهره‌مند شویم. وی در مورد مسوولیت‌های خودرویی ایدرو گفت: متناسب‌سازی اخیر قیمت خودرو، با شرط عرضه بیشتر و ارتقای کیفیت خودروها انجام شد. رئیس ایدرو در مورد خودرو‌های فرسوده گفت: براساس تکلیفی که در برنامه هفتم به عهده سازمان گسترش است، از مرز اسقاط ۲۵۰هزار خودرو در سال ۱۴۰۳ عبور کردیم. وی افزود: از سال ۱۴۰۲ تاکنون نزدیک ۴۰هزار خودروی سواری وارد کشور شده و حدود ۲۵هزار خودروی سواری نیز در گمرکات است که تشریفات قانونی آن به‌زودی انجام می‌شود. مقیمی گفت: از سال گذشته تاکنون حدود ۱۸هزار دستگاه خودروی سنگین به کشور وارد شده است که متاسفانه با این میزان واردات، تولیدکنندگان خودرو‌های تجاری کشور با کاهش تیراژ مواجه شده‌اند.
  • حل چالش‌های صنعت خودرو با خصوصی‌سازی

    دنیای اقتصاد: رئیس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، واگذاری خودروسازان به بخش خصوصی واقعی را اصلی‌ترین راهکار برای حل چالش‌های صنعت خودرو عنوان کرد. به گزارش خبرگزاری صداوسیما، رضا علیزاده گفت: اشکال خودروسازی، تعیین مدیریت این صنعت توسط دولت است، در‌حالی‌که دولت تولیدکننده و بازرگان خوبی نیست. وی افزود: دولت به جای تصدی‌گری در خودروسازی باید در این صنعت سیاستگذاری کند و بر آن نظارت داشته باشد تا در مسیر اهداف مشخص‌شده حرکت کند. علیزاده با اشاره به اختصاص اعتباری معادل سه‌میلیارد و ۳۰۰میلیون یورو برای ورود خودرو‌های نو و کارکرده خارجی، تاکید کرد: تا وقتی عرضه با تقاضا تناسب نداشته نباشد، شاهد سودجویی واسطه‌گران و دلالان در بازار خودرو و متضرر شدن تولیدکننده و بخش زیادی از مردم خواهیم بود.
  • تشویق خودروسازان چینی به حضور در آفریقا

    دنیای اقتصاد: چین از شرکت‌های سازنده خودروهای برقی خود خواسته که در آفریقای‌جنوبی سرمایه‌گذاری کنند. چین، تولیدکنندگان خودروهای الکتریکی خود را تشویق می‌کند تا در آفریقای‌جنوبی سرمایه‌گذاری کنند، زیرا به دنبال گسترش روابط با این کشور است. وو پنگ، مدیر کل دپارتمان امور آفریقای امور خارجه چین، گفت: ما شرکت‌های چینی را تشویق می‌کنیم تا برخی از خطوط مونتاژ خود را جابه‌جا کنند. چین بزرگ‌ترین شریک تجاری آفریقای جنوبی و رهبر جهان در حوزه خودروهای الکتریکی است، صنعتی که آفریقای جنوبی به‌دنبال رشد در آن است. به گزارش ایسنا از بلومبرگ، خودروسازی آفریقای جنوبی در سال گذشته بیش از ۲۷۱میلیارد رند (۲۰.۶میلیارد دلار سنگاپور) صادرات داشت.
  • سیستم ایمنی فولکس برای نجات جان عابران پیاده

    دنیای اقتصاد: اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراه‌های آمریکا در حال کار روی توسعه استانداردهای جدید برای سیستم‌های ایمنی در ایالات متحده است و فولکس‌واگن ممکن است با سیستم ایمنی پیشگیرانه خود این مسوولیت را رهبری کند. ایمنی عابر پیاده یکی از بزرگ‌ترین مشکلاتی است که خودروسازان در ایالات متحده با آن روبه‌رو هستند. اداره ملی ایمنی ترافیک بزرگراه‌ها (NHTSA) در حال کار روی استانداردهای جدید برای سیستم‌های ایمنی در مورد عابران پیاده است، اما این مقررات هنوز دور از دسترس هستند. با‌این‌حال، در اروپا، سیستم ایمنی جدید فولکس واگن با استفاده از فناوری پیشرفته قصد دارد ایمنی رانندگان و عابران پیاده را افزایش دهد.فولکس واگن در ویدئوی کوتاهی که اخیرا در یوتیوب منتشر کرده است، نحوه عملکرد سیستم هود فعال خود را نشان داده است. در این ویدئو، یک فولکس‌واگن ID.۷ قبل از اینکه مجبور به ترمزگیری شود، در حال عبور از جاده است تا از برخورد با عابر پیاده‌ای که توسط وسیله نقلیه دیگری از دید پنهان شده است، جلوگیری کند. درست قبل از برخورد، کاپوت ID.۷ برای کاهش ضربه به سر عابر پیاده بالا می‌‌آید. در‌حالی‌که ضربه سر به یک کاپوت فلزی تجربه لذت‌بخشی نخواهد بود، جهش کاپوت می‌تواند به جلوگیری از آسیب قابل‌توجه کمک کند.
  • افزایش قیمت تسلا در آمریکا

    دنیای اقتصاد: تسلا قیمت خودروهای مدل اس در آمریکا را افزایش داد. تسلا پس از مدت‌ها، قیمت خودروهای خود را تعدیل و این بار مدل (S) اس را هدف قرار داد و قیمت آن را در بازار آمریکا پنج‌هزار دلار افزایش داد. به گزارش ایسنا از رویترز، طبق اعلام وب‌سایت تسلا، مدل پایه مدل S تمام‌چرخ متحرک (AWD) اکنون ۷۹هزار و ۹۹۰دلار قیمت دارد، د‌رحالی‌که نسخه Plaid ۹۴هزار و ۹۹۰دلار به فروش می‌رسد. این تعدیل قیمت، اولین تغییر عمده تسلا در خط تولید مدل اس در چند ماه اخیر است. آخرین باری که تسلا قیمت‌های سدان پرچم‌دار خود را تعدیل کرد، به ماه ژوئیه بازمی‌گردد که این شرکت قیمت‌ مدل S و مدل X را در کانادا تا ۶هزار دلار و در ایالات‌متحده تا ۲هزار دلار افزایش داد.
    یکشنبه، ۲۵ آذر ۱۴۰۳
  • اما و اگرهای بهبود وضعیت خودروسازی در ۶ ماهه دوم؛

    اثر حذف ارز نیمایی بر «خودرو» چیست؟

    دنیای اقتصاد: حذف ارز نیمایی و جایگزین شدن نرخ توافقی می‌تواند صنعت خودرو و قطعه کشور را متاثر از خود کند.
  • تمرکز واردات بر ارزبری کمتر

    تبخیر ارزی خودروی خارجی

    واردات خودرو در دولت چهاردهم تغییر مسیر خواهد داد. این‌بار قرار است خودروهای «کمتر ارزبر» در اولویت واردات قرار بگیرد. تاکید بر قیمت پایین ممکن است شرکت‌ها را به سمت واردات خودروهایی با کیفیت پایین‌تر، مدل‌های قدیمی‌ترو حذف آپشن‌های ایمنی و رفاهی سوق دهد.
  • تولید خودروی سواری ۱۸درصد از برنامه وزارت صمت عقب ماند؛

    عقب‌ماندگی خودروسازان از برنامه سیاستگذار صنعت

    دنیای اقتصاد: خودروسازان خصوصی و نیمه‌دولتی کشور در هشت ماهه امسال تیراژ حدود ۷۳۹هزار دستگاهی در تولید سواری‌ها داشتند؛ این در حالی است که طبق هدف‌گذاری وزارت صمت تا انتهای آبان‌ماه باید ۹۰۰هزار دستگاه خودروی سواری تولید می‌شد. بنابراین خودروسازان دولتی و خصوصی از هدف‌گذاری سیاستگذار ۱۸درصد عقب هستند.
  • سهم خودروهای دیزلی از آلودگی هوا

    خبرگزاری صداوسیما: احمد طاهری، سرپرست مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم، گفت: خودرو‌های دیزلی بالاترین سهم را در آلودگی هوا دارند که حدود ۳۶درصد است. وی افزود: دومین منبع آلاینده پس از خودروهای دیزلی در کلانشهرها ناوگان سواری هستند که سهم ۱۴درصدی دارند.
  • بزرگ‌ترین سهامدار فولکس واگن عقب کشید

    دنیای اقتصاد: شرکت «پورشه SE»، بزرگ‌ترین سهامدار فولکس‌واگن، روز جمعه اعلام کرد ممکن است ارزش سهام خود در این خودروساز بزرگ اروپایی را تا ۲۰میلیارد یورو (۲۱میلیارد دلار) کاهش دهد. این خبر نشان‌دهنده تاثیر بحران هزینه‌های فولکس‌واگن بر اعتماد سرمایه‌گذاران به این شرکت است.
  • افشای مهندسی معکوس سایبرتراک تسلا در چین

    ایسنا: به‌تازگی ویدئویی منتشر شده که مهندسی معکوس سایبرتراک شرکت تسلا توسط خودروساز مشهور چینی BYDرا فاش کرده است.
    شنبه، ۲۴ آذر ۱۴۰۳
  • گزارش «دنیای اقتصاد» از دولتی‌شدن فرآیند ورود خودروهای خارجی؛

    انحراف منابع ارزی در واردات خودرو با بیش‌اظهاری گمرکی

    دنیای اقتصاد: بررسی‌ها نشاگر آن است که بیش‌اظهاری برخی خودروهای وارداتی مانع از عرضه آن‌ها در سامانه یکپارچه شده است.
  • «دنیای ‌اقتصاد» شامخ آبان‌ماه وسایل نقلیه و قطعات وابسته را بررسی کرد؛

    خودرو؛ باز هم در مرز رکود

    شامخ وسایل نقلیه و قطعات وابسته‌ در آبان‌ماه نشان می‌دهد که صنعت خودرو بار دیگر به مرز رکود رسیده است. بعد از گذشت رکود پنج ماهه، در مهرماه بهبود ماهانه شامخ خودرو ثبت شد با‌این‌حال آبان‌ماه بار دیگر، خودرو در مرز رکود قرار گرفت. از سوی دیگر انتظارات تولید آینده برای این صنعت نیز دوباره کاهشی شده است.
  • دولت چهاردهم هم تمایلی به انتشار آمارهای اقتصادی ندارد؛

    تداوم بایگانی آمارهای خودرویی

    دنیای‌اقتصاد: آمارهای خودرویی در شرایطی مدت‌هاست به صورت رسمی اعلام نمی شود که دولت چهاردهم نیز با گذشت چند ماه از آغاز به کار خود، چندان تمایلی به انتشار آنها ندارد.
  • چرا مبلغ ‌بلوکه کردن حساب وکالتی افزایش یافت؟

    افزایش مبلغ مورد نیاز برای بلوکه کردن حساب وکالتی افراد برای ثبت‌نام در طرح پیش ‌روی ایران‌خودرو، این سوال را برای مشتریان واقعی ایجاد می‌کند که این رقم چرا افزایش یافته؟ منتفع این ماجرا چه کسانی هستند؟ به گزارش ایسنا، در پی اطلاعیه اخیر گروه صنعتی ایران‌خودرو پیرامون طرح فروش محصولات این شرکت، اعلام شده که متقاضیان باید مبلغ ۳۰۰میلیون تومان را در حساب وکالتی خود بلوکه کنند تا امکان ثبت‌نام‌ داشته باشند.
  • رشد فروش خودروهای برقی و پلاگین‌هیبریدی

    دنیای اقتصاد: داده‌ها نشان می‌دهد فروش جهانی خودروهای تمام‌الکتریکی و پلاگین‌هیبریدی برای هفتمین ماه متوالی در ماه نوامبر افزایش یافت.
    پنجشنبه، ۲۲ آذر ۱۴۰۳
  • گزارش دنیای اقتصاد از حال و هوای این روزهای بازار خودرو؛

    رصد بازار خودرو در هفته جاری؛ آیا سمبه افزایش نرخ ارز بر قیمت خودرو پر زور خواهد بود؟

    دنیای اقتصاد: قیمت‌ها در بازار خودرو اگر چه بعد از افزایش ۳۰ درصدی، با رشد نسبی همراه ش؛ اما با این حال از دو هفته گذشته این روند متوقف و قیمت‌ها تقریبا به ثبات رسیده‌اند.
  • مجلس جزئیات واردات خودرو در سال آینده را تصویب کرد

    خودروی کارکرده در بودجه۱۴۰۴

    مجلس در بررسی موارد ارجاعی از کمیسیون تلفیق، دولت را موظف کرد تا علاوه بر واردات خودروهای نو، خودروهای کارکرده را نیز در فهرست وارداتی‌ها قرار دهد. تعیین تعرفه ۶۰درصدی برای واردات هر دو گروه و تقسیم ارز تخصیصی میان آنها از دیگر مصوبات مجلس است.
  • سیاست تعرفه‌ای ترامپ قربانی می‌گیرد؛

    خودروسازی آمریکا در مخمصه جنگ تجاری

    گروه اقتصاد بین‌الملل: فورد F۱۵۰ سال‌هاست که به عنوان نماد استقامت و قدرت صنعت خودرو آمریکا شناخته می‌شود. این غول آهنین، با حضور قدرتمند خود در جاده‌ها و قلب آمریکایی‌ها، به یکی از پرفروش‌ترین خودروهای جهان تبدیل شده است.
  • آزادشدن پول حساب وکالتی خودروهای وارداتی

    دنیای اقتصاد: آن‌طور که مهدی تقدسی، رئیس سامانه یکپارچه خودرو، اعلام کرده است پول همه شرکت‌کنندگان در سامانه عرضه خودروهای وارداتی از دیروز آزاد شده است.مطابق اعلام سامانه یکپارچه خودروهای وارداتی، کلیه افراد واجد شرایط در ماده ۴ دستورالعمل تنظیم بازار خودروی سواری (مصوبه جلسه ۵۴۳ شورای رقابت) از یکشنبه مورخ ۱۴۰۳.۹.۱۱ تا ساعت ۲۳:۵۹ روز چهارشنبه ۱۴۰۳.۹.۲۱ ثبت‌نام خود را انجام داده و پنج اولویت از سبد محصولات اعلامی را باید انتخاب می‌کردند.با توجه به اتمام مهلت وکالتی کردن حساب‌ها، متقاضیان می‌توانند نسبت به پرداخت مبالغ خود از حساب‌ها اقدام کنند.
  • جیب تسلا پر شد

    دنیای اقتصاد: تسلا در هفته اول دسامبر ۲۱ هزار و ۹۰۰ خودروی برقی را در چین به فروش رساند که بالاترین میزان در سه‌ماهه چهارم است.به گزارش ایسنا و به نقل از رویترز، خودروساز آمریکایی، تسلا، در هفته اول دسامبر ۲۱هزار و ۹۰۰خودروی الکتریکی در چین فروخت که بالاترین فروش هفتگی در سه‌ماهه چهارم سال ۲۰۲۴ است.این فروش هفتگی عالی، پس از آن صورت گرفت که تسلا بهترین ماه خود را در بازار چین در سال جاری با فروش بیش از ۷۳هزار در ماه نوامبر ثبت کرد.مدل Y تسلا با فروش ۵۵۶هزار دستگاه، پرفروش‌ترین خودروی سواری در چین در سال گذشته بوده است.
  • افزایش اعتبار واردات خودرو؛ سیگنالی مثبت برای تعدیل بازار

    خانه ملت: عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس گفت: افزایش اعتبارات واردات خودرو نوعی سیگنال به بازار است که نشان می‌دهد در زمینه واردات خودرو اتفاقات خوبی در راه است.مصطفی ‌پوردهقان اردکان، عضو کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی، درباره مصوبات لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ در زمینه صنایع و معادن، گفت: میزان اعتبار حدود ۲میلیارد یورویی که دولت برای واردات خودرو در لایحه بودجه ارسالی به مجلس در نظر گرفته بود، در جریان بررسی لایحه مذکور به بیش از ۳میلیارد یورو افزایش داده شد.
  • بازگشت سلیکا

    دنیای اقتصاد: یکی از مدیران شرکت تویوتا اعلام کرده که این خودروساز ژاپنی در حال آماده کردن نسل جدیدی از مدل سلیکاست. سلیکا مدل اسپرت تویوتاست که هفت نسل از آن بین سال‌های ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۶ تولید شد. با اینکه ۱۸ سال از توقف تولید سلیکا می‌گذرد، این خودرو هنوز طرفداران زیادی دارد.