تحول خودروسازی ایران در سالهای آینده
ایرنا: یک کارشناس اقتصادی با اشاره به آثار رفع تحریمها بر بخشهای مختلف کشور، گفت: در سالهای ۹۵ و ۹۶ صنعت خودروسازی کشور تحول چشمگیری خواهد یافت؛ زیرا شرکتهای خارجی میتوانند به بازار ایران بازگردند. سعید لیلاز افزود: لغو تحریمها به غیراز آثار روانی تاثیر زیادی در کوتاهمدت بر بخشهای مختلف اقتصاد نخواهد داشت. وی ادامه داد: اما در میان مدت آثار بیانیه هستهای لوزان مشخص خواهد شد و تاثیر تعاملات این مهم بر بازار و تولید خودرو نمایان خواهد شد. وی با اشاره به سالهای پیش از ۸۴، گفت: در آن سال ایران توانست موقعیت خوبی در تولید خودرو بدست آورد و جایگاهی در صادرات خودرو کسب کند.
ایرنا: یک کارشناس اقتصادی با اشاره به آثار رفع تحریمها بر بخشهای مختلف کشور، گفت: در سالهای ۹۵ و ۹۶ صنعت خودروسازی کشور تحول چشمگیری خواهد یافت؛ زیرا شرکتهای خارجی میتوانند به بازار ایران بازگردند. سعید لیلاز افزود: لغو تحریمها به غیراز آثار روانی تاثیر زیادی در کوتاهمدت بر بخشهای مختلف اقتصاد نخواهد داشت. وی ادامه داد: اما در میان مدت آثار بیانیه هستهای لوزان مشخص خواهد شد و تاثیر تعاملات این مهم بر بازار و تولید خودرو نمایان خواهد شد. وی با اشاره به سالهای پیش از ۸۴، گفت: در آن سال ایران توانست موقعیت خوبی در تولید خودرو بدست آورد و جایگاهی در صادرات خودرو کسب کند. لیلاز ظرفیت بالقوه صنعت خودرو در ایران را تولید سالانه یک میلیون دستگاه خودرو ذکر کرد و گفت: خوشبختانه ظرفیت تولید سالانه دو میلیون دستگاه خودرو را داریم که با لغو تحریمها این توانمندی میتواند بیش از پیش افزایش یابد. وی با توجه به مذاکرات صورت گرفته میان ایران و ۱+۵ ، تاکید کرد: در سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ تحولات قابل توجهی در صنعت خودرو کشور رخ خواهد داد.
وی موتور محرک صنعت را، صنعت خودروسازی ذکر و تصریح کرد: تحولات در صنعت خودرو از سال ۹۲ شروع شده است، اما از آنجا که مشکل زیادی با شرکای خارجی نداریم آنان میتوانند به بازار ایران برگردند و همین امر میتواند عامل رونق فعالیت صنعت خودرو باشد. هرچند شنیدهها حاکی از آن است حتی قراردادهایی آماده شده که امکان توسعه روابط در زمینه صنعت خودرو را با دیگر کشورها فراهم میکند. این کارشناس اقتصادی با اشاره به سخنان اخیر رئیسجمهوری در مورد روابط خارجی با دیگر کشورها، گفت: حجتالاسلام والمسلمین روحانی در این سخنان بر تعامل سازنده با دیگر کشورها تاکید داشتند. وی سهم تولید خودرو در سالهای پیش از ۸۴ را در ایران ۵/۲ درصد تولید جهانی ذکر کرد و گفت: سالهای ۹۰ و ۹۱ سالهای خوبی برای خودرو سازی ایران نبود و سهم ۵/۲ درصدی جهانی ایران در تولید این محصول به یک درصد رسید. به گفته این کارشناس اقتصادی، ایران به لحاظ فناوری و نیروی انسانی دانش آموخته و جوان، توانمندی رشد در زمینه صنعت خودرو را دارد. وی معتقد است: هماکنون بازار ۵۰۰ میلیون نفری در همسایگیهای ایران وجود دارد که به علت ثروتمند نبودن نمی توانند خودروهای گران کشورهای غربی را خریداری کنند و به همین سبب ایران میتواند صادرات قابل توجهی به این کشورها داشته باشد. وی تولید کنونی سالانه خودرو در ایران را حدود ۴/۱ میلیون دستگاه ذکر کرد و اظهار داشت: تولید خودرو در سال ۹۵ به ۵/۱ میلیون دستگاه خواهد رسید و در سال ۹۶ میتوانیم در مجموع در رده ۱۰تولیدکننده جهانی خودرو قرار بگیریم.
لیلاز درخصوص افزایش قیمت خودرو نیز گفت: قیمت خودرو تابعی از قیمت دلار است و با توجه به اینکه قیمت دلار کاهش یافته رشد قیمت خودرو خیلی محدود میشود. حتی در صورت افزایش قیمت، بیش از ۶ تا ۷ درصد نخواهد بود.
ارسال نظر