گروه خودرو: «هیچ خبری نیست، حتی تلفن‌ها هم زنگ نمی‌خورد، گاهی وقت‌ها فکر می‌کنیم تلفن‌ها خراب شده‌اند یا اینکه به اشتباه در یک روز تعطیل پا به دفتر کار گذاشته‌ایم»؛ اینها را یک فعال بازار خودرو در رابطه با وضعیت بازار به «دنیای اقتصاد» می‌گوید. به گفته فعالان بازار خودرو این روزها معاملات در کمترین سطح خود در جریان است. این در حالی است که ظاهرا سایر بازارها نیز با رکود همراه هستند، رکودی که کارشناسان آن را ناشی از انتظار برای روشن شدن نتایج مذاکرات هسته‌ای ارزیابی می‌کنند.

در این زمینه، فعالان بازار با تایید حالت انتظاری بازار برای روشن شدن نتایج مذاکرات هسته‌ای احتمال می‌دهند که پس از سوم آذر، معاملات در بازار خودرو کمی جان بگیرد. بر این اساس به‌نظر می‌رسد که بازار خودرو پس از تعیین تکلیف قیمتی از سوی شورای رقابت بار دیگر در شرایط انتظاری به‌سر می‌برد و این بار منتظر نتایج مذاکرات هسته‌ای است. پیش از این هم اظهارنظرهای مختلف اعضای شورای رقابت بر سر قیمت محصولات داخلی بازار را بلاتکلیف کرده بود. همچنین به‌دنبال راکد بودن خرید و فروش در بازار گفته می‌شود بازار خودروهای دست دوم نیز از رونق افتاده است.

این اتفاق در شرایطی است که با افزایش قیمت خودروهای داخلی، بسیاری از مشتریان در نتیجه از دست دادن قدرت خرید خود برای تهیه یک خودرو صفر، به بازار کارکرده‌ها رو آورده بودند.

در این زمینه خبرگزاری «ایسنا» در گزارشی از قول فعالان بازار خودرو عنوان کرده که طی دو ماه گذشته بازار خودروهای دست دوم نیز وارد رکود شده و از رونق سابق در این بازار خبری نیست. علی پورحسنی، یکی از نمایشگاهداران خودرو در این زمینه تاکید کرده که به دلیل نامشخص بودن وضعیت بازار، مشتریانی که قصد فروش خودرو دست دوم خود را دارند نیز در انتظار روشن شدن وضعیت بازار هستند.

وی با بیان اینکه در مقابل، خریداران نیز تمایلی به خرید خودروهای نو و دست دوم ندارند خاطرنشان می‌کند: در این شرایط فروشندگان تصور می‌کنند ممکن است قیمت‌ها افزایش یابد و در مقابل خریداران نیز فکر می‌کنند ممکن است قیمت‌ها کاهش یابد.

به گفته وی این شرایط باعث شکل‌گیری فضای ابهام در بازار خودرو شده است و مطمئنا دو طرف فروشنده و خریدار تا زمان رفع ابهام و مشخص نشدن سمت و سوی بازار از خرید و فروش خودداری خواهند کرد.

از سوی دیگر اما یک دست اندرکار دیگر بازار به خبرنگار ما می‌گوید: در شرایطی کنونی بازار خودروهای ۲۰ تا ۳۰ میلیون تومانی نو و همچنین خودروهای ۱۰ تا ۲۰ میلیون تومانی کارکرده این روزها از رونق نسبی برخوردار است. وی تاکید می‌کند که با توجه به رونق بازار در این محدوده قیمتی، می‌توان به این نتیجه رسید که علاوه‌بر انتظاری که برای روشن شدن نتایج مذاکرات وجود دارد، قدرت خرید مشتریان نیز با محدودیت همراه شده است؛ زیرا بیشتر مشتریان ترجیح می‌دهند سراغ خودروهایی تا سقف ۳۰ میلیون تومان بروند.

وی همچنین تاکید می‌کند که با رکود بازار قیمت‌ها نیز با ثبات همراه بوده‌اند.

ثبات قیمت در داخلی‌ها

اما بازار خودرو همچون هفته گذشته در حالی با ثبات قیمتی همراه است که برخی محصولات خودروسازان به دلیل نبود تقاضا با کاهش قیمت روبه‌رو بودند. به این ترتیب پژو ۲۰۶ تیپ ۵ طی این هفته با ۱۰۰ هزار تومان کاهش قیمت همراه بوده است و حالا روی ۳۶ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قرار دارد. ۲۰۶ تیپ ‌V۸ اما از هفته گذشته با ثبات قیمت همراه بوده و روی ۳۸ میلیون تومان باقی مانده است.

تندر مدل E۲ هم با وجود کاهش چشمگیر تولید، پس از اینکه در هفته گذشته به ۴۳ میلیون تومان رسید، این هفته تغییر قیمتی نداشته است. تندر دنده اتومات نیز طی این هفته از ۵۳ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان بالاتر نرفت. نمونه دیگر تندر-۹۰؛ یعنی پارس تندر که فیس لیفت این خودرو است نیز این روزها مانند هفته گذشته روی ۴۴ میلیون تومان باقی مانده است.

اما نگاهی به قیمت دیگر اعضای خانواده پژو؛ یعنی ۴۰۵ نشان می‌دهد که مدل بنزینی این خودرو بین ۲۹ تا ۳۰ میلیون تومان قیمت دارد. مدل اس.ال.ایکس این خودرو نیز در بازار این هفته ۳۲ میلیون تومان قیمت‌گذاری شده است.

پژو پارس سال بنزینی نیز این هفته روی قیمت ۳۵ میلیون تومان ثابت بوده و مدل ای.ال.ایکس آن نیز ۳۹ میلیون تومان است. پارس ال.ایکس با موتور TU۵ نیز مانند هفته‌های گذشته همچنان روی ۴۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است.

اما خانواده سمند نیز جدای از بازار نبوده و ثبات قیمت خود را حفظ کرده است. به این ترتیب سمند ال.ایکس ۲۸ میلیون تومان قیمت دارد و مدل سورن ال.ایکس آن نیز از قیمت هفته گذشته خود یعنی ۳۶ میلیون تومان فراتر نرفته است.

رانا، هم ۳۲ میلیون تومان قیمت دارد که نشان دهنده فاصله قیمتی اندک این خودرو در بازار و کارخانه است. ویتارا، شاسی‌بلند ایران‌خودرو هم که از مدتی قبل در کلاس ۵ دنده اتومات در بازار عرضه شده است، قیمتی برابر با ۱۳۸ میلیون تومان دارد.

اما پراید ۱۱۱ نیز خودرویی است که در بازار این هفته با ۱۰۰ هزار تومان کاهش قیمت همراه بوده است. این خودرو در حال حاضر ۲۰ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان قیمت دارد، اما دیگر اعضای خانواده پراید ثبات قیمت داشته‌اند؛ ۱۳۱ و ۱۳۲ به ترتیب ۱۹ میلیون و ۸۵۰ هزار تومان و ۱۹ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان قیمت دارند. قیمت تیبا هم با ۱۰۰ هزار تومان کاهش به ۲۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان رسید و مدل دیگر این خودرو؛ یعنی تیبا دو که خودرویی‌هاچ‌بک است این هفته با ۲۰۰ هزار تومان افت به ۲۷ میلیون تومان رسید.