گروه خودرو - با نزدیک شدن به روزهای پایانی سال و تعطیلات نوروزی طبق روال هر سال رونق به بازار خودرو برگشته و فعالان این بازار بر خلاف ماه‌های قبل وقت سر خاراندن ندارند.
هرچند بر اساس آمارهای پلیس، میزان ارائه خدمات در بحث نقل‌و‌انتقال خودروهای کارکرده ۶ درصد رشد داشته که این مساله نشان دهنده استقبال مردم از این دست خودروها است، اما نگاهی به بازار خودرو اسفندماه نشان می‌دهد که خودروهای صفرهم مشتریان بسیاری دارند.
بر همین اساس به علت افزایش تقاضا، قیمت برخی خودروهای داخلی با افزایش همراه بوده و فاصله بیشتری با قیمت کارخانه‌ای پیدا کرده است. فعالان بازار عقیده دارند در حال حاضر عرضه خودرو به صورت عادی جریان دارد؛ اما به علت افزایش تقاضای بازار، برخی مدل‌ها از خانواده پژو و همچنین تندرها با افزایش قیمت همراه شده‌اند. افزایش قیمت این کلاس از خودروها در حالی است که در قیمت محصولات خانواده پراید تغییر چندانی رخ نداده است؛. به این ترتیب هرچند خانواده پراید همیشه از پرفروش ترین خودروهای بازار بوده است؛ اما به نظر می‌رسد حالا مشتریان بازار ترجیح می‌دهند به سمت خودروهایی بزرگ‌تر و به‌روزتر بروند، حتی اگر پیدا کردنشان در بازار سخت باشد.
افزایش قیمت پلکانی خودروهای داخلی که می‌توان گفت از ۲ هفته گذشته آغاز شده در حالی است که بازار وارداتی‌ها این روزها رونق چندانی ندارند.
کارشناسان علت ادامه داشتن رکود در بازار وارداتی‌ها را ورود بیش از اندازه خودروهای خارجی توسط حقیقی‌ها به کشور می‌دانند.
به گفته آنها در حال حاضر حجم انبوهی از خودروهای وارداتی در بازار وجود دارد که مشتری برای آنان نیست. بر همین اساس بسیاری از این خودروها با شرایط ویژه و به صورت اقساطی به فروش می‌رسند. اما با توجه به اینکه بر اساس آخرین آمار گمرک از فروردین تا بهمن ماه امسال حجم زیادی خودرو وارد کشور شده است (۶۱ هزار و ۷۰ دستگاه)، به نظر می‌رسد رکود بازار وارداتی‌ها باز هم ادامه داشته باشد.
از سوی دیگر اگرچه در طول ۱۱ ماه امسال شماره‌گذاری خودروهای نو داخلی ۱۸ درصد افت داشته و در عوض شماره‌گذاری خارجی‌ها با ۳۸ درصد رشد همراه بوده است، اما به نظر می‌رسد مشتری‌های خودروهای داخلی دست‌به‌نقدتر هستند و توان اقتصادی آنها با خودروهای داخلی هماهنگ‌تر است.
روند صعودی قیمت داخلی‌ها
همانطور که اشاره شد قیمت برخی خودروهای داخلی به‌دلیل افزایش تقاضا در بازار، از هفته گذشته تا کنون روند صعودی داشته است.
برخی خودروهای خانواده پژو از جمله این محصولات هستند. بر همین اساس پژو ۲۰۶ تیپ ۲ که گفته می‌شود در بازار بسیار کمیاب است، از هفته گذشته تا کنون رشد ۸۰۰ هزار تومانی را تجربه کرد تا در بازار شلوغ شب عید به قیمت ۳۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان برسد. دیگر خودرو از این خانواده تیپ ۵ است که رشد یک میلیون تومانی را پشت سر گذاشت و هم‌اکنون قیمتی برابر با ۳۸ میلیون تومان دارد. قیمت این خودرو در کارخانه ۳۴ میلیون و ۶۵۰ هزار تومان است که نشان‌دهنده فاصله قیمتی زیاد این خودرو از کارخانه تا بازار است.
اما در میان صندوق‌دارهای این خانواده، تنها تیپ ۲۰‌V است که با رشد قیمت همراه بوده آن هم رشدی یک میلیون تومانی. به این ترتیب این خودرو در بازار این هفته ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان معامله شده است.
مدل‌های ۸‌V و ۹‌V اما ثبات قیمت داشته‌اند و به ترتیب روی ۳۸ میلیون و ۴۹ میلیون تومان باقی مانده‌اند.
در میان مدل‌های قدیمی‌تر پژو ۴۰۵ بنزینی در حالی روی قیمت ۲۷ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان باقی مانده است که مدل دوگانه سوز آن با ۵۰۰ هزار تومان رشد قیمت به ۲۹ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسیده است.
اما به سراغ تندرها برویم، خودروهایی که این روزها با اقبال مشتریان همراه هستند. تندر ایران‌خودرو که قیمت آن در کارخانه ۳۵ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است در بازار قیمتی برابر با ۳۶ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان دارد. این خودرو طی هفته گذشته ۸۰۰ هزار تومان افزایش قیمت داشته است.
تندر پارس‌خودرو نیز در کارخانه ۳۵ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان قیمت دارد که نشان‌دهنده تفاوت اندک قیمت این خودرو در ۲ کارخانه تولیدکننده آن است، درحالی‌که تندر پارس‌خودرو همیشه در بازار با قیمتی بالاتر از تندر ایران‌خودرو به فروش می‌رود.
بر همین اساس تندر پارس‌خودرو با ۳۰۰هزار تومان افزایش قیمت نسبت به هفته گذشته در بازار، به ۳۸ میلیون تومان رسید.
بر این اساس بازار خودرو هرچند این روزها با تقاضای بالای مشتریان همراه است؛ اما رشد قیمتی برای همه محصولات داخلی رخ نداده است. آن‌طور که بررسی قیمت محصولات نشان می‌دهد این طور به نظر می‌رسد که محصولاتی که تولید آنها برای مدتی متوقف بوده و حالا کم کم خط تولید آنها شروع به‌کار کرده است، با جهش قیمتی همراه بوده‌اند.
خودرو پارس سال از جمله خودروهایی است که نسبت به هفته گذشته تغییری نداشته و روی ۳۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان باقی مانده است. مدل دوگانه سوز این خودرو نیز مانند هفته گذشته ۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان است. سمند ال.ایکس نیز خودرویی است که ثبات قیمت داشته و همچنان ۲۷ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان معامله می‌شود. رانا هم که دومین خودرو ملی ایران‌خودرو است مانند هفته‌های گذشته قیمتی برابر با ۳۱ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان دارد.
اما در میان خانواده پراید تنها مدلی که افزایش قیمت داشته مدل ۱۳۱ آن است که با ۱۰۰ هزار تومان افزایش قیمت هم‌اکنون ۱۷ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان قیمت دارد. مدل ۱۳۲ این خانواده همچنان ۱۷ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است و مدل ۱۱۱ و تیبا هم که از محصولات پرطرفدار سایپا هستند هفته با ثباتی را پشت سر گذاشته‌اند. ۱۱۱ و تیبا به ترتیب روی ۱۹ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان و ۲۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان باقی مانده‌اند.
اما در میان مونتاژی‌ها، نیسان تیانا تنها محصولی بوده که با ۵۰۰ هزار تومان افزایش قیمت به ۱۳۸ میلیون تومان رسیده است. ماکسیما همچنان روی ۱۱۵ میلیون تومان است و ویتارای اتومات نیز مدت‌ها است روی قیمت ۱۳۰ میلیون تومان خرید و فروش می‌شود. مدل دنده‌ای ویتارا نیز مانند قبل ۱۲۶ میلیون تومان است. مگان هم که تولید آن اخیرا در پارس‌خودرو آغاز شده است، در مدل آپشن‌دار خود همچنان ۸۹ میلیون تومان قیمت دارد.