خبرآنلاین - درحالی‌که پیش‌بینی می‌شد با اجرای هدفمندی و افزایش قیمت سوخت قیمت خودرو کاهش پیدا کند، در سال 91 تقاضای خودروی شخصی افزایش یافته است.
براساس تازه‌ترین آمارهای مرکز آمار ایران از بودجه سال۹۱ در میان خانوارهای شهری و روستایی شاهد رشد قابل توجه خرید خودرو توسط خانوارها هستیم.
زمانی که بحث اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها مطرح شد یکی از نکاتی که از سوی مجریان طرح برآن تاکید می‌شد اصلاح الگوی مصرف سوخت بود به‌خصوص در مورد خودروهای شخصی که سهم عمده‌ای از مصرف سوخت در کشور دارند.
به گفته تحلیلگران موافق هدفمندی افزایش قیمت سوخت کاهش مصرف سوخت و خودرو را موجب می‌شود ولی به نظر می‌رسد با گذشت حدود سه سال از اجرای قانون هدفمندی و آمارهای مرکز آمار از ترکیب سبد بودجه خانوارهای شهری و روستایی نشان داد این استدالال از پایه غلط بوده است.
براساس گزارش مرکز آمار ایران در سال ۹۱ نسبت به سال ۹۰ تعداد خانوارهای دارای خودروی شخصی در شهرهای با افزایش ۲/۲ درصدی به ۹/۴۱ درصد افزایش پیدا کرده است و در روستاهای کشور نیز در همین دوره زمانی شاهد رشد ۶/۲ درصدی در تعداد خانوارهای دارای خودروی شخصی هستیم، این به خودی خود به معنی میزان تقاضایی معادل ۶۰۰ هزار دستگاه خودرو در کشور است آن هم در دوره‌ای که شاهد افت تولید خودرو هستیم.
البته این میزان رشد تقاضای خودرو به غیر از هدفمندی می‌تواند به تقاضای سفته بازی خودرو در اثر نوسان قیمت این کالا در سال گذشته اتفاق افتاده باشد، ولی در واقع افزایش تقاضای شکل گرفته از سوی مردم با توجه به رشد هزینه سوخت منطقی است.
در شرایطی که افزایش قیمت سوخت بعد از هدفمندی اتفاق افتاده است هزینه حمل‌ونقل بالا می‌رود و زمانی که حمل‌ونقل عمومی ارزان در اختیار مردم نباشد در واقع نبود کالای جانشین باعث می‌شود که مردم به بر خلاف تحلیل مدافعان هدفمندی به سمت خرید خودروی شخصی روی بیاورند؛ زیرا برخلاف حمل‌ونقل عمومی گرانی که در شرایط فعلی که مردم مجبور هستند روزانه و به صورت نقدی هزینه آن‌را بپردازند، هزینه‌های خودروی شخصی به صورت دوره‌ای و در عمل غیر نقدی‌تر است و این طبیعی است که تمایل به خرید خودروی شخصی افزایش پیدا کند.