ایسنا - در حالی حدود دو سال از توقف طرح نوسازی تاکسی‌های فرسوده می‌گذرد که نه خودروسازان حاضر به تامین تاکسی‌های مورد نیاز ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی هستند و نه با واردات تاکسی موافقت می‌شود و همه اینها در حالی است که تعداد تاکسی‌های فرسوده به ۵۰ هزار تاکسی فرسوده رسیده است. بابک هاشمی مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری با انتقاد از بلاتکلیفی این اتحادیه برای نوسازی تاکسی‌های فرسوده اظهار کرد: در حال حاضر ۵۰ هزار تاکسی فرسوده در شهرهای کشور تردد می‌کنند که حدود ۸۰ درصد این تاکسی‌ها را خودروی پیکان با فرسودگی بالا تشکیل می‌دهد.

وی افزود: اتحادیه دو سال است که در بلاتکلیفی به سر می‌برد و از یک سو عنوان می‌شود خودروی خارجی وارد نکنید و از سوی دیگر خودروسازان داخلی حاضر به تولید خودرو نیستند.

هاشمی با بیان اینکه در حال حاضر تنها خودروی «تیبا»، تولید شرکت سایپا را نهایی کرده‌ایم، گفت: تاکنون درباره اینکه تیبا می‌تواند تاکسی باشد یا نه، ابلاغی به تاکسیرانی صورت نگرفته و به‌رغم توافق اتحادیه تاکسیرانی و ساپیا جهت تامین این خودرو، پلیس راهنمایی رانندگی ناجا این خودرو را تایید نکرده است تا حداقل از این وضعیت بلاتکلیفی خارج شویم.

مدیرعامل اتحادیه تاکسیرانی‌های شهری تصریح کرد:با به تعویق افتادن نوسازی تاکسی‌ها بر تعداداین خودروها افزوده می‌شود و این مساله نه تنها مشکلاتی را برای توسعه ناوگان ایجاد کرده بلکه در افزایش میزان آلودگی هوا به ویژه در کلانشهرها نیز تاثیر می‌گذارد چراکه بیشتر این تاکسی‌های فرسوده مربوط به ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی کلانشهرها است.

وی ادامه داد: اگرتلاش می‌شد که ۵۰ هزار تاکسی فرسوده از ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی حذف شود قطعا پیکان نیز که حدود ۸۰ درصد تاکسی‌های فرسوده را تشکیل می‌دهد از خطوط حمل‌ونقل خارج می‌شد.

هاشمی با اشاره به انتظار دو ساله برای تامین تاکسی و همچنین بیان علت مخالفت با واردات تاکسی، گفت: هنوز برای ما مشخص نشده که چرا با واردات خودرو برای تاکسی مخالفت می‌شود و با توجه به اینکه اتحادیه فقط به دنبال حل مشکل نوسازی ناوگان و تامین خودروهای مورد نیاز است؛ اما خودروی داخلی نیز در اختیار ما قرار نمی‌گیرد.

هاشمی با ابراز تاسف از انحصاری بودن تولید خودرو تاکسی در کشور، اظهار کرد: افرادی که مخالف واردات تاکسی هستند و فریادهای آنان به افلاک رسیده است چرا طی دو سال گذشته هیچ گونه فریادی برای حمایت از خانواده بزرگ تاکسیرانی با بیش از ۵۰ هزار تاکسی فرسوده به‌رغم فشارهای اقتصادی زیادی که تاکسیرانان متحمل شده‌اند، بر نیاوردند و حداقل به فکر خانوارهای این رانندگان ناوگان حمل‌و‌نقل عمومی نبودند که چگونه هزینه‌هایشان از درآمدهایشان پیشی گرفته است.