پشت فرمان بخوابید

گروه خودرو- ظرف چند سال اخیر ماجرای خودروهایی که بدون نیاز به راننده راه می‌افتند، لابه‌لای خودروهای دیگر جولان می‌دهند و از میان هزاران خیابان و بزرگراه و جاده، مقصد را پیدا می‌کنند، از رویایی فانتزی و موضوع فیلم‌ها، به پروژه‌ای کاملا جدی تبدیل شده و امروز با سرعتی باورنکردنی به سوی و اقعیت پیش می‌رود. جست‌وجویی ساده در نمایشگاه بین‌المللی خودروی فرانفکورت نشان می‌دهد که خودروسازان بزرگ دنیا سخت در تلاشند تا خودروهای بدون راننده را پس از بررسی‌ها و آزمون‌های اولیه هرچه سریع‌تر از آزمایشگاه‌ها به خطوط تولید منتقل کنند. در این نمایشگاه بخشی خاص به بررسی و انتشار آخرین نتایج تحقیقات خودروسازان در این حوزه اختصاص یافت. یکی از جذاب‌ترین بیانیه‌ها را برند مرسدس بنز، شاخه لوکس دایملر، منتشر و در آن اعلام کرد که در ماه آگوست یک مرسدس

S ۵۰۰ مجهز به سیستم «رانندگی هوشمند» موفق شده مسیر ۱۰۳ کیلومتری بین دو شهر آلمان را بدون راننده طی کند، همان مسیری که خانم برتا بنز، همسر کارل بنز آن را در سال ۱۸۸۶ با یکی از اولین خودروهای بنز پیمود. یک سیستم راهبری به نام Route Pilot به این خودرو امکان می‌دهد تا راه و مقصدش را به صورتی امن و مطمئن از میان مسیرهای نامحدود عمومی پیدا و طی کند.

دیتر زچه، مدیر ارشد دایملر می‌گوید: این خودرو به حسگرهایی مجهز است که در خودروهای فعلی مرسدس بنز کلاس S -که در حال حاضر پرفروش‌ترین محصولات خودروساز آلمانی‌اند- از آنها استفاده می‌شود، اما مرسدس بنز S بدون راننده واجد چند قطعه سخت‌افزاری است که در خودروهای فعلی کلاس S و جود ندارند، از جمله یک دوربین تشخیص رنگ برای تشخیص چراغ‌های راهنمایی که در پشت شیشه جلو نصب شده، یک رادار برد بلند برای تشخیص خودروهایی که از روبه‌رو می‌آیند، یک دوربین استریو برای تشخیص اشیا و عابران با دو لنز که مانند چشم‌های انسان از هم فاصله و کارکردی شبیه آنها دارند و دوربینی دیگر برای تشخیص و ثبت هرآنچه و ارد نقشه دیجیتال می‌شود.

هفته گذشته کنتیننتال (Continental) تولیدکننده معروف تایر و دیگر قطعات خودرو که تامین قطعات لازم برای پروژه خودروهای بدون راننده مرسدس بنز را به عهده دارد، اعلام کرد برای توسعه و پیشبرد این پروژه در جست‌وجوی شرکایی تازه است. المار دگنهارت، مدیر ارشد کنتیننتال همچنین از همکاری تازه با غول کامپیوتری آمریکا، IBM خبر داده که موضوع اصلی آن طراحی سیستمی برای مدیریت اطلاعاتی است که خودروها برای تردد امن در مسیرها به آنها احتیاج دارند، اگرچه هنوز خبری از بازوی سوم؛ یعنی همکاری با شرکتی متخصص در حوزه اینترنت نیست. آقای دگنهارت می‌گوید همکاری با طرف سوم ضروری است، اما حاضر نشد در مورد گزارش‌هایی مبنی بر مذاکرات کنتیننتال و شرکت معظم گوگل برای توسعه بخش

نرم‌افزاری این پروژه توضیحی دهد، اگرچه گفت کنتیننتال تا پایان سال مثلثش را کامل می‌کند و در این میان گوگل «شریکی بالقوه» است. کنتیننتال امسال پیش‌بینی کرده بود تا سال ۲۰۱۵ حدود ۴ میلیون و ۵۰۰ هزار حسگر رادار تولید کند، اما حالا می‌گوید این امکان را دارد که تعداد را به مرز ۱۰ میلیون قطعه برساند. خودروهای بدون راننده احتمالا به کسب و کاری سالانه یک میلیارد یورویی (۳۳/۱ میلیارد دلار) برای کنتیننتال تبدیل خواهد شد.

آقای دگنهارت می‌گوید: یکی از فناوری‌هایی که ممکن است زودتر از خودروهای بدون راننده به نمایشگاه‌های فروش خودرو راه یابند، سیستم راهبری تازه‌ای است که به خودرو امکان می‌دهد راهش را در مسیرهایی پیدا کند که در دست تعمیرند یا ساخت‌وساز در آنها در جریان است و در نتیجه مسیر باریک شده یا موانعی در آن و جود دارد.

سایر تولیدکنندگان و خودروسازان هم وارد گود شده‌اند. شرکت فرانسوی ولئو (Valeo) از فناوری تازه‌ای به نام Park ۴U پرده برداشته که به رانندگان امکان می‌دهند خودروی خود را در آستانه پارکینگ یا فضای پارک ترک و به و سیله یک گوشی هوشمند آن را پارک کنند. شرکتی دیگر به نام TRW هم در نمایشگاه فرانکفورت سیستمی متشکل از ویدئو و رادار را معرفی کرده که «رانندگی نیمه‌خودکار» را میسر می‌کند. جنرال موتورز هم خبر داده سیستم «سوپر کروز» تازه‌ای طراحی کرده که می‌تواند خودرو را در بزرگراه‌های تندرو هدایت کند.

نیسان موتور ماه گذشته موجی تازه در عرصه خودرو به راه انداخت و اعلام کرد در سال ۲۰۲۰ آماده فروش خودروهای بدون راننده کامل در بازار خواهد بود. هیچ خودروساز دیگری در نمایشگاه فرانکفورت چنین با اطمینان از برنامه‌هایش در این بخش خبر نداده است. فولکس و اگن دیگر خودروساز شاخص است که آزمون خودروهای بدون راننده را در برند آئودی آغاز کرده است.

با این حال یان رابرتسون، مدیر فروش جهانی و بخش بازاریابی بی‌ام‌و معتقد است باید «قدم به قدم پیش رفت». از نظر او اگرچه صنعت خودروهای بدون راننده به سرعت گسترش می‌یابد، «ما با قوانین و چهارچوب‌هایی مواجهیم که دهه‌ها پیش وضع شده‌اند.»

فناوری‌های تازه به راننده‌ها امکان می‌دهد دست از فرمان بکشند و خودروها را به حال خود بگذارند، اما قوانین در بسیاری از کشورهای دنیا خودروسازان را مجبور به طراحی سیستم‌هایی می‌کند که دخالت‌های مقطعی رانندگان را در مواقع خاص ضروری سازند؛ چراکه علاوه‌بر محدودیت‌های قوانین فعلی یکی از بزرگ‌ترین تردیدها در مورد نسل جدید خودروها این است که در صورت قرار گرفتن خودرو در موقعیت خطرناکی که کامپیوتر و سیستم راهبری قادر به مدیریتش نباشند، چه خواهد شد. جان کپ، از مدیران جنرال موتورز می‌گوید: «روزی خودروها بدون راننده خواهند راند، اما این اتفاق یک‌شبه نمی‌افتد. قبل از آنکه پشت فرمان خودرویمان بنشینیم و چرتی بزنیم، خیلی کارها هست که باید بکنیم.»