روابط عمومی سایپا یدک در پاسخ به اظهارات مدیر مهندسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران که روز گذشته نشست مطبوعاتی وی به چاپ رسید طی جوابیه‌ای اعلام کرد: بی‌تردید ایشان بهتر از هر کسی می‌داند که معنا و مبنای ارزیابی در کشورمان چیست و به چه سمت و سویی رفته است! روابط عمومی سایپا یدک با بیان این مطلب اعلام کرد: اخیرا به نقل از مدیر مهندسی شرکت بازرسی کیفیت طی مطلبی با عنوان «ایرانی‌ها سالی چند بار به تعمیر گاه می‌روند» در روزنامه

دنیای اقتصاد آمده است «ظاهرا فقط سایپا متولی برگزاری «پنجمین کنفرانس و نمایشگاه ملی راهکار‌های توسعه خدمات پس از فروش و گارانتی» بوده است - سایپا یدک برای دومین سال متوالی در این کنفرانس موفق به کسب عنوان ممتاز در ارائه خدمات و گارانتی شده است- و در ادامه اظهار می‌دارد این نوع همایش مورد تایید سازمان بازرسی کیفیت استاندارد ایران نیست.

این در حالی است که هر شخصی با مراجعه به سایت Sgiranconf.ir به این یقین می‌رسد که گروه سایپا صرفا یکی از حامیان و سایپا یدک یکی از شرکت‌کنندگان در فرآیند ارزیابی کنفرانس مربوطه به شمار می‌رود و موسسات و سازمان‌های بسیاری به عنوان حامیان اصلی، صنفی، علمی و رسانه‌ای از این کنفرانس حمایت می‌کنند و شرکت‌های بسیاری نیز خود را در روند و فر آیند ارزیابی کنفرانس مربوطه قرار می‌دهند؛ بنابراین ادعای این موضوع از سوی مدیر مهندسی شرکت بازرسی کیفیت که خود از سخنرانان کنفرانس‌های قبلی بوده (فیلم و متن سخنرانی ایشان موجود است)، اما هم‌اکنون کنفرانس ملی راهکار‌های توسعه خدمات پس از فروش و گارانتی را معتبر نمی‌داند جای بسی تعجب دارد. ایشان باید به این نکته توجه داشته باشند که عقد قرارداد‌های کلان با شرکت‌های خدمات‌دهنده از طرف موسسات ارزیابی‌کننده نتیجه مناسبی برای ارزیابی فرآیند خدمات پس از فروش به همراه ندارد. با این همه در هیچ جای دنیا سازمان واحدی نمی‌تواند خود را متولی انحصاری انجام فعالیتی در فرآیند ارزیابی بداند و دیگران را به شمار نیاورد. پس توصیه می‌کنیم که مدیر مهندسی شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد ایران سنجیده‌تر به قضاوت بنشیند.

در همین حال اما دبیر اجرایی «کنفرانس و نمایشگاه ملی راهکارهای توسعه خدمات پس از فروش و گارانتی در ایران»، نیز با ارسال جوابیه ای به دفتر روزنامه عنوان کرده که شرکت سایپا به هیچ عنوان برگزارکننده کنفرانس مذکور نبوده و فقط در مدل جایزه خدمات پس از فروش که این کنفرانس برگزار کرده، حضور داشته است. همچنین جایزه خدمات پس از فروش این کنفرانس بر اساس الگوی متداول جوایز سازمان‌ها طراحی شده است. در این جوابیه و در واکنش به موضع شرکت بازرسی کیفیت و استاندارد که گفته کنفرانس مذکور مورد تایید ما نیست، آمده که:در این مورد اشاره به دو نکته ضروری است. اول آنکه آیا همایش‌ها باید به تایید شرکت بازرسی برسد یا کارگروه ساماندهی همایش‌ها زیر نظر معاونت توسعه مدیریت و سرمایه انسانی رییس جمهور وظیفه تایید همایش‌ها را دارد؟

در پایان این جوابیه آمده که کنفرانس مذکور با حمایت وزارت صنعت، کمیته صنعت مجلس شورای اسلامی، سازمان بازرسی کل کشور و ستاد مبارزه با قاچاق کالا برگزار شده است.