ایسنا- تعیین مصرف سوخت ترکیبی ۶لیتری برای موتورهای با حجم زیر هزار سانتی‌متر مکعب است و این در حالی است که سالانه حدود سه هزار دستگاه از خودروهای مجهز به این نوع موتور به فروش می‌رسد. داوود میرخانی رشتی، عضو انجمن خودروسازان ایران با بیان این مطلب افزود: چندی پیش مسوولان تبصره ۱۳ معیار مصرف سوخت ترکیبی را ۶ لیتر اعلام کردند، در حالی که این مقدار مصرف برای خودروهای با موتور زیر هزار سانتیمتر مکعب است و از میان سالانه یک‌میلیون دستگاه خودرو تولیدی در کشور فقط حدود سه‌هزار دستگاه از این نوع به فروش می‌رسد.

وی افزود: هر چند که این تصمیم «انقلاب صنعتی» نام نهاده شده، ولی واقعیت این است که این میزان مصرف برای خودروهای در حد و اندازه‌ سمند، پژو۴۰۵ و امثال آنها در دنیا وجود ندارد، مگر آن‌که از موتور هیبریدی و یا موتورهای ترکیبی برقی، بنزینی استفاده کنند که از این تکنولوژی حداقل به مدت ۱۰ سال عقب هستیم.

میرخانی رشتی درباره محدودیت تولید خودروهای بنزینی در داخل گفت: تصمیم جدید این است که خودروسازان برای این کار از ستاد تبصره ۱۳ مجوز موردی دریافت کنند و به ایران خودرو و سایپا هم مجوزهایی داده‌ شده است. این در حالی است که تعدادی از خودروسازان بخش خصوصی مدتی است که فروش خود را متوقف کرده‌اند که موجب نارضایتی مشتریانشان شده است.

وی ادامه داد: این‌ خودروسازان باید به صورت کتبی متعهد شوند که یا از سال آینده محصولات دو‌گانه‌سوز تولید کنند و یا این که داوطلبانه یا براساس دستور دولت جریمه پرداخت کنند و این‌ به معنی فراهم شدن زمینه افزایش قیمت خودرو است.

دبیر سابق انجمن خودروسازان مدعی شد: تولید ۱۰۰هزار دستگاه موتور پایه گازسوز و اعلام این که از سال آینده تمام تولیدات سواری باید پایه گازسوز باشند، قابل اجرا نیست.

او با بیان این که گفته شده یک خودرو بنزین‌سوز حتی می‌تواند تا بیش از ۴۰میلیون تومان یارانه دولت را به خود اختصاص دهد، افزود: یک خودرو سالی ۱۲هزار کیلومتر پیمایش دارد و در هر ۱۰۰کیلومتر ۱۰لیتر مصرف دارد. طبق محاسبه دولت در برنامه سهمیه‌بندی یعنی ۱۲۰۰لیتر در سال اگر یک خودرو ۲۰سال کار کند، مطابق جدول جدید خودروهای فرسوده جمع مصرف آن ۲۴هزار لیتر می‌شود، که با نرخ جهانی۵۰سنت معادل ۱۲هزار دلار در ظرف ۳۰ سال می‌شود که اگر دولت تمام پول بنزین را بدهد و شخص بنزین مجانی دریافت کند، ظرف ۲۰ سال معادل ۱۲هزار دلار یا ۱۲میلیون تومان یارانه خواهد گرفت، نه ۴۰میلیون تومان.

مدیرعامل اسبق ایران‌خودرو درباره این اظهار نظر که یکی از نقاط ضعف صنعت خودروسازی در سال‌های گذشته کم‌توجهی به تولید وسایل حمل‌ونقل عمومی بوده است، اظهار کرد: طبق یک اصل اقتصادی، خودروساز باید به اندازه نیاز خریدارانش تولید کند. خریداران اتوبوس در کشور ما عمدتا شرکت‌های واحد اتوبوسرانی از طریق وزارت کشور و شرکت‌های حمل‌ونقل جاده‌ای از طریق وزارت راه هستند، بنابراین صحیح‌تر آن است که گفته شود، متاسفانه در سال‌های گذشته وزارت کشور، سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی و مجلس شورای اسلامی بودجه‌ای بیشتر از دوهزار دستگاه تامین نمی‌کردند و در نتیجه خودروسازان نیز به همان اندازه تولید داشتند.

وی افزود: این در حالی است که بحث عدم پرداخت پیش پرداخت در موقع عقد قرارداد و عدم پرداخت به موقع باقیمانده مبلغ پس از تحویل کماکان از معضلات جاری وزارت کشور و شهرداری‌ها است. خوشحال می‌شویم که مسوولان تبصره ۱۳ قصد دارند سالانه ۶هزار دستگاه اتوبوس خریداری کنند تا موجودی ۱۶هزار دستگاه اتوبوس در کشور را به ۴۰هزار دستگاه برسانند، ولی چه خوب می‌شد اگر امضای قرارداد و پیش پرداخت آن نیز یک قرارداد ۳ساله امر به ابلاغ می‌شد تا سفارش‌های ساخت داخل قطعات و خرید از خارج از هم‌اکنون تدارک دیده شود.